Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα ευτράπελα του ΧΑ

Πολλά ευτράπελα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα το ΧΑ. Για παράδειγμα μέσα στην πρώτη πεντάδα εταιρειών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση δεν περιέχεται καμία τράπεζα...

Επίσης η Jumbo έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Alpha Bank, ενώ ο Τιτάνας πλησιάζει σε κεφαλαιοποίηση την ΕΤΕ. Από την άλλη πλευρά η Τέρνα έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Eurobank ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται στα αζήτητα με κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ, μικρότερη από την Κρι-Κρι.

Η ανακεφαλαιοποίηση –και συγκεκριμένα οι όροι που θα συμβεί αυτή- έχει σπρώξει τα άλλοτε περιζήτητα χαρτιά των τραπεζών στην αφάνεια, καθώς αναμένεται πληθωρισμός μετοχών μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έρχονται. Η αξία των σημερινών μέτοχων θ’ απομειωθεί οδηγώντας έτσι σε γενικό ξεπούλημα. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον το 1/10 της ανακεφαλαιοποίησης ήτοι περίπου 3 δις. ευρώ. Έτσι όχι τυχαία, το σύνολο της κεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών στο ΧΑ σήμερα δεν ξεπερνά τo 60% της αξία της Coca-Cola 3E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου