Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Η μεγάλη απόδραση των Ευρωπαίων – Ο νέος μεταναστευτικός χάρτης της Ευρώπης

Καθώς βαθαίνει η κρίση και διευρύνονται όλο και περισσότερο οι συνέπειές της, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος...
στις αναδυόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι καθόλου καινούργιο για τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η κατάσταση όμως έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια με χιλιάδες νέους από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και όχι μόνο να αναζητούν εναγωνιώς στρατηγικές εξόδου από τις σε ελεύθερη πτώση οικονομίες των χωρών τους, τη στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία ή χωρών με έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών, όπως η Αυστραλία παρέχουν απλόχερα ευκαιρίες στους «δραπέτες» του Παλαιού Κόσμου.

-Από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Μποτσουάνα

Η προσφιλέστερη εικόνα Βρετανών εκπατρισμένων είναι εκείνη του λευκόδερμου συνταξιούχου που «λιάζεται» όλημερίς σε κάποια ακτή της Ιβηρικής χερσονήσου. Όχι πια όμως: από τα 4.7 εκατομμύρια των Βρετανών που ζουν εκτός Βρετανίας, το 93% είναι σε εργασιακά αξιοποιήσιμη ηλικία. Στη Βρετανία μάλιστα έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται λόγος για «αποστράγγιση» της δεξαμενής ταλέντου της χώρας, όπως επίσης και για απαλλοτρίωση των δημιουργικών πόρων της.

-Από την Ελλάδα στην Αυστραλία

Η πιο βαριά πληγείσα από την κρίση χώρα της Ευρώπης μεταναστεύει μαζικά προς το πρόσφορο οικονομικά έδαφος της Αυστραλίας. Σύμφωνα με έρευνες, το 2012 η Αυστραλία ανέμενε αύξηση των ποσοστών Ελλήνων μεταναστών, η οποία προσδιοριζόταν στο 65%. Ήδη, η Μελβούρνη διαθέτει την πολυπληθέστερη ελληνόφωνη κοινότητα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

-Από την Ιρλανδία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κατά το πρώτο μονάχα τέταρτο του 2012, «δραπέτευσαν» από την - τέταρτη στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη - Ιρλανδία περίπου 87.000 άνθρωποι. Αριθμός ρεκόρ, αλλά απολύτως φυσιολογικός για μία χώρα της οποίας το 14.6% του πληθυσμού της είναι εκτός παραγωγής.

-Από την Πορτογαλία στη Μοζαμβίκη

Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός από το να είσαι νέος, να ζεις στην Πορτογαλία και να βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας: τα ποσοστά ανεργίας στους νέους έχει φτάσει το 39.1%, με τους ίδιους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να προτρέπει τη νεολαία να μεταναστεύσει. Πράγμα που έκανε πριν δυο χρόνια ο Ντιόγκο Γκόμες, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου