Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΛΗ ΚΛΕΒΟΥΝ - ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Μπλοκάρουν τους μετρητές της ΔΕΗ και κλέβουν το ρεύμα

Δημοσιευμένη  εικόνα



Η αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τους οδηγεί σε ηλεκτρολόγους που πειράζουν τους μετρητές ώστε να μην καταγράφεται η κατανάλωση ρεύματος.


Πριν την κρίση το φαινόμενο της ρευματοκλοπής εμφανιζόταν σε περιοχές με καταυλισμούς τσιγγάνων, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Ωστόσο τώρα πια πειραγμένοι μετρητές υπάρχουν ακόμα και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τα οποία από το 2011 στο 2012 τετραπλασιάστηκε η αξία των κλοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς μόνο στα επαγγελματικά ακίνητα ο τζίρος της ρευματοκλοπής έφτασε στα 40 εκατομμύρια ευρώ, από 10 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Οι πρώτες έρευνες της ΔΕΗ δείχνουν πως η ρευματοκλοπή γίνεται από σπείρες ηλεκτρολόγων που αλλοιώνουν τις ενδείξεις του μετρητή ώστε να μην καταγράφεται η κατανάλωση του ρεύματος. Το πιο συνηθισμένο κόλπο των ηλεκτρολόγων είναι να μπλοκάρουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή, με την αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων. Η ΔΕΗ επιχειρεί με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα να σφραγίσει 7,5 εκατομμύρια μετρητές μέσα σε ένα χρόνο.

Η εταιρεία σημειώνει πως δεν διαθέτει ικανό αριθμό συνεργείων για ελέγχους, προκειμένου να ανακόψει αυτή την πορεία. Έτσι όσοι κλέβουν ρεύμα εκτός από μειωμένους λογαριασμούς απολαμβάνουν ουσιαστικά και της ατιμωρησίας αφού λόγω νομικού κενού, οι κάτοχοι των τροποποιημένων μετρητών δεν έχουν ποινικές ευθύνες παρά μόνο ένα πρόστιμο.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Eurostat του 2011, τα τιμολόγια της ΔΕΗ στην Ελλάδα βρίσκονταν σε χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες - είτε σε απόλυτα νούμερα, είτε σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη.
Ειδικότερα, υπολογίζοντας τη μέση τιμή 100 kW σε ευρώ, τα ακριβότερα τιμολόγια έχουν: οι Δανοί (29.8), οι Γερμανοί (25.3), οι Βέλγοι (21.2), οι Ιρλανδοί (20.9), οι Ισπανοί (20.9) και οι Ιταλοί (20.8).
Στην Ελλάδα τα τιμολόγια βρίσκονταν στο 12.4, ενώ τις χαμηλότερες τιμές παρουσίαζαν οι Βούλγαροι (8.7), οι Εσθονοί (10.4), οι Ρουμάνοι (10.9) και οι Λιθουανοί (12.2).
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη διάρκεια ενός έτους παρουσίασαν τα τιμολόγια της Λετονίας (27.5), της Κύπρου (19.4), της Πορτογαλίας (12.9), της Βρετανίας (12.1). Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση μόλις 2.2, ενώ στο Λουξεμβούργο σημειώθηκε μείωση τιμών κατά 4.9.
Κατά τον δείκτη PPS, που είναι ακριβέστερος καθώς συνυπολογίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα φτηνότερα τιμολόγια έχει η Φινλανδία (11.4 PPS ανά 100 kW), η Γαλλία (12.6), η Ελλάδα (13.5), το Λουξεμβούργο (13.8) και η Βρετανία (15.8).
Τα ακριβότερα έχουν η Κύπρος (26.7), η Ουγγαρία (26.4), η Σλοβακία (24.9), η Γερμανία (24.2) και η Πολωνία (23.5).
Πληροφορίες από nooz.gr 13 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου