Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΥΜΝΟΣΤΗΘΕΣ

Παράρτημα Femen και στην Ελλάδα
 












Οι "Femen" είναι Ουκρανές...σεξτρεμίστριες που κήρυξαν «ανταρτοπόλεμο» στην πατριαρχία. Η τελευταία εμφάνιση των σέξυ γυμνόστηθων νεανίδων ήταν εκρηκτική και έγινε με την παραίτηση του Πάπα και την κατάληψη της Παναγίας των Παρισίων.

Το χρονικό σημείο έναρξης τοποθετείται το 2010 στο Κίεβο της Ουκρανίας, όταν έκαναν την πρώτη τόπλες ακτιβιστική τους ενέργεια. Η Άννα Γκουτσόλ, υπήρξε η ιδρύτρια της ομάδας, η Αλεξάνδρα Σεβτσένκο και η Οκσάνα Σάντσκο από το Χμελνίτσκι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο «πανεπιστήμιο του δρόμου» στα σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια τους και το σχολείο, το «πανεπιστήμιο του δρόμου» όπως το αποκαλούσαν σε ηλικία 15ετών.



«Σε εκείνη τη διαδρομή φλερτάραμε, συζητούσαμε και κυρίως αμφισβητούσαμε τους πάντες και τα πάντα» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η Οκσάνα.

Λίγο διάστημα αργότερα στέγη αποτέλεσε το Κέντρο Προοπτικής για την Νεολαία αλλά σύντομα έφτιαξαν τη δική τους κοριτσίστικη κίνηση με στόχο να σπάσουν στερεότυπα που υπήρχαν στη μικρή τους πόλη.

Το 2008 μετακόμισαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου ήρθαν σε επαφή με τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας με πρώτο στη λίστα των συζητήσεών τους την πορνεία.

Έκτοτε έχουν περάσει τρία χρόνια και οι Femen έχουν δραστηριοποιηθεί σε Γαλλία, Γερμανία, όπου έχουν δημιουργηθεί δυναμικοί πυρήνες.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν γύρω στα 150 κορίτσια που παίρνουν μέρος σε ενέργειες τόπλες, αλλά όπως καταλαβαίνετε υπάρχει από πίσω ένας “μικρός στρατός” που τις υποστηρίζει και αποτελείται από γυναίκες αλλά και από άντρες», λέει η Σάσα Σεβτσένκο.

Η δράση των μελών της οργάνωσης εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς όπως λένε στην Ουκρανία κάθε τους ενέργεια τελειώνει με συλλήψεις και μώλωπες στο κορμί τους. Τα τηλεφωνήματα τους παρακολουθούνται και κοριοί έχουν τοποθετηθεί στα γραφεία τους.


Σε αντίθεση με παλιότερα που προσπαθούσαν να «στρατολογήσουν» κορίτσια στην ομάδα τους by Browse to Save" style="text-decoration:underline">σήμερα οι οικειοθελείς «προσφορές» συμμετοχής στην οργάνωση συνεχώς αυξάνουν. Από τον Καναδά μέχρι την Τυνησία και από την Αργεντινή ως την Ινδία ενώ ηλικιακά υπάρχουν στους κόλπους της οργάνωσης γυναίκες από 18 μέχρι 65 ετών.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν τώρα είναι να ακουστεί και στην Ελλάδα η κραυγή - σύνθημά τους: «Ήρθα, γδύθηκα, νίκησα» συμπλήρωσε γελώντας η Άννα Γκουτσόλ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου