Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μαίνεται στο Διαδίκτυο ο (αόρατος) Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

 

«Πονοκέφαλο» σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προκαλούν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων, με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν πλέον ότι η πρακτική αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για τις υποδομές και την ασφάλειά τους, «φωτογραφίζοντας» παράλληλα την Κίνα ως τον «βασικό ύποπτο» που κρύβεται πίσω από την πλειονότητα των επιθέσεων. Πρόκειται ασφαλώς για μία κατηγορία την οποία η Κίνα αρνείται, διεκδικώντας επίσης τον ρόλο του... θύματος. Ετσι, η ουσία είναι ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δείχνει να έχει ξεκινήσει μέσω... Διαδικτύου!

 
Μαίνεται στο Διαδίκτυο ο (αόρατος) Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου



Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κατασκοπεία στο διαδίκτυο αποτελούν πλέον την σημαντικότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, «ρόλο» που για περισσότερο από μία δεκαετία είχε η απειλή της τρομοκρατίας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενώπιον ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου. Δίχως μάλιστα να κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, ώστε ακόμη και οι ειδικοί να δυσκολεύονται να την κατανοήσουν, με αποτέλεσμα οι χάκερ να είναι πάντα «ένα βήμα μπροστά».
Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν διεθνώς ότι ο περιβόητος «κυβερνοπόλεμος», που κάποτε φάνταζε ως? επιστημονική φαντασία, έχει ήδη ξεκινήσει.
Το φαινόμενο παρατηρείται ήδη παγκοσμίως και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο, οι δύο «αντίπαλοι πόλοι» δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων και υποδομών κορυφώθηκαν με τους Αμερικανούς να κατονομάζουν πλέον ανοιχτά -και επίσημα- την Κίνα ως την «πηγή του κακού».

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε δημοσίως αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένες από τις επιθέσεις σε συστήματα πληροφορικής που προέρχονται από την Κίνα και έχουν στόχο αμερικανικές επιχειρήσεις ή υποδομές «υποστηρίζονται από το (κινεζικό) κράτος». Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση κατά της «πολεμικής ρητορικής» στις περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, καλώντας παράλληλα το Κογκρέσο να ενεργήσει για να ενισχύσει την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής.

Κλιμάκωση
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να επιδίδονται σε κατασκοπεία σε συστήματα πληροφορικής ή σε κυβερνοεπιθέσεις και σε έναν αληθινό πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που είναι αληθινό είναι ότι έχουμε δει μια σαφή αύξηση των απειλών στην ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής μας. Ορισμένες υποστηρίζονται από το κράτος. Άλλες υποστηρίζονται από εγκληματίες», πρόσθεσε.
Για μία ακόμη φορά απευθύνθηκε στην κινεζική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι σαφείς και αξιώνουν πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Διεμήνυσε δε ότι θα ακολουθήσουν διμερείς συζητήσεις σε «αυστηρούς τόνους» για το θέμα, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια δισ. δολαρίων από την κλοπή βιομηχανικών μυστικών.
Στον αντίποδα, το Πεκίνο αντέτεινε επισήμως τουλάχιστον? «κλάδο ελαίας». «Αυτό που χρειάζεται στον κυβερνοχώρο, δεν είναι ο πόλεμος αλλά η ρύθμιση και η συνεργασία», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Κίνα όχι μόνο αρνείται κάθε σχετική κατηγορία, κατά την πάγια τακτική της, αλλά περνάει στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι είναι και η ίδια «θύμα» επιθέσεων και μάλιστα από αμερικανικά «συμφέροντα».
Οι ΗΠΑ πάντως δηλώνουν αποφασισμένες να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη της κλοπής εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων, μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
«Η κλοπή εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών απειλεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις, υπονομεύει την εθνική ασφάλεια και θέτει την οικονομική θέση των ΗΠΑ σε κίνδυνο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική έκθεση στην οποία περιλαμβάνεται η νέα στρατηγική άμυνας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.
«Οι πράξεις αυτές μειώνουν επίσης τις προοπτικές εξαγωγών των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο αμερικανικές θέσεις εργασίας», τονιζόταν σχετικά.
Αντίποινα
Μέσα από μία έκθεση 141 σελίδων, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες κατά των χωρών εκείνων όπου η κλοπή εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών είναι ανεξέλεγκτη. Σε αυτό το επίπεδο, ως σημαντικότερες απειλές για την αμερικανική οικονομική ασφάλεια αναφέρονται η Κίνα (188 φορές), η Ρωσία (45 φορές), καθώς και η Ινδία. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν καταγγείλει επιθέσεις από Κινέζους χάκερ έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα ονόματά τους είναι δε όλο και πιο «ηχηρά», συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων κολοσσούς όπως οι General Motors, Ford, DuPont, Dow Chemical και Cargill.
Καταιγισμός κυβερνοεπιθέσεων σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Apple, αλλά και στα δύο δημοφιλέστερα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter.
H Microsoft ανακοίνωσε ότι ένας «μικρός αριθμός» υπολογιστών στο τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού για Mac μολύνθηκε από κακόβουλο λογισμικό, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «παρόμοια» με αυτές που είχαν υποστεί τις προηγούμενες ημέρες η Apple και το Facebook. Η εταιρεία διαβεβαίωνε πάντως, ότι οι χάκερ δεν κατάφεραν να υποκλέψουν δεδομένα πελατών. Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε μάλιστα ότι «η κυβερνοεπίθεση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για τη Microsoft και άλλες εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπίσουν αποφασισμένους και επίμονους αντιπάλους».
Και η Apple
Λίγες ημέρες νωρίτερα, επίθεση είχε δεχθεί και η Apple, που παραδέχθηκε ότι υπολογιστές του δικτύου της μολύνθηκαν όταν οι χρήστες επισκέφθηκαν «μολυσμένο» δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε προγραμματιστές. Η Apple εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση, η οποία ήταν έργο των ίδιων χάκερ που είχαν χτυπήσει το Facebook μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σε εξίσου ασυνήθιστους τόνους, το Facebook είχε ευθέως «φωτογραφίσει» την Κίνα ως τόπο προέλευσης των χάκερ που του επιτέθηκαν.
Και αν στις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξε υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, δεν συνέβη το ίδιο και στην περίπτωση του Twitter. Η δημοφιλής υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την επίθεση που δέχθηκε οι χάκερ ενδέχεται να υπέκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 250.000 χρηστών.
Από το «στόχαστρο» των χάκερ τον περασμένο μήνα δεν γλίτωσαν ούτε οι ιστοσελίδες κορυφαίων αμερικανικών εφημερίδων. Επιθέσεις σημειώθηκαν κατά των New York Times, Wall Street Journal και Washington Post, οι οποίες επίσης δεν δίστασαν να υποδείξουν την Κίνα ως «κύριο ύποπτο».
  • Τα πυρηνικά οπλοστάσια καθιστούν ένα... κλασικό πόλεμο απαγορευτικό όμως, η σύγκρουση στο διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί εξίσου καταστροφική
  • Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που εκδηλώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις σε βάρος κολοσσών της τεχνολογίας, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν απόρθητοι. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση...
ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
«Στρατός» οι Κινέζοι χάκερς στον Κυβερνοχώρο
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σύσκεψη με επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων, από την ενέργεια, τις τράπεζες και την τεχνολογία. Το θέμα ήταν ένα και μοναδικό: Η αντιμετώπιση της απειλής στον Κυβερνοχώρο

Ο κινεζικός «στρατός» έχει υπό τον έλεγχό του εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες από τους ισχυρότερους στον κόσμο χάκερς, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων Mandiant, που εντόπισε την προέλευση πολλών πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων σε κτίριο στη Σανγκάη.
Η εταιρεία, που εκτελεί χρέη συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης, παρέδωσε έκθεση 74 σελίδων, ύστερα από εκατοντάδες έρευνες που διεξήγαγε τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χάκερ που έχουν επιτεθεί τα τελευταία χρόνια σε αμερικανικές εφημερίδες, εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, εντοπίζονται κυρίως στην Κίνα, ενώ το Πεκίνο φέρεται να γνωρίζει τις δραστηριότητές τους. Αναφέρεται μάλιστα πως έχουν διασυνδέσεις με συγκεκριμένο οργανισμό που ανήκει στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που φέρει την ονομασία «APT1» (ακρωνύμιο του «Advanced Persistent Threat»), έχει κλέψει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και έχει βάλει στο στόχαστρο σημαντικές υποδομές, όπως είναι οι αμερικανικές ενεργειακές δραστηριότητες. «Πιστεύουμε ότι η APT1 είναι ικανή να φέρει εις πέρας μία τεράστια εκστρατεία κατασκοπείας στο διαδίκτυο διότι έχει την άμεση υποστήριξη της κυβέρνησης», τονίζεται στην έκθεση.
Το «στρατηγείο»
Οι κυβερνοεπιθέσεις φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από 12όροφο κτίριο στη Σαγκάη, το οποίο μάλιστα φρουρείται και φέρει επιγραφή στα αγγλικά και κινεζικά «απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών».
Οσο για τον ΑΡΤ1, εκτιμάται ότι έχει «εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες εργαζόμενους».
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν απέκρυψε ότι θα ζητήσει τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το θέμα.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου, δεν έκρυψε ότι η ικανότητα ξένων επιχειρήσεων να εισχωρούν σε αμερικανικούς ιστοτόπους είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του. «Ξέρουμε ότι ξένες χώρες και επιχειρήσεις κλέβουν εμπιστευτικές πληροφορίες των εταιρειών μας. Σήμερα οι εχθροί μας επιδιώκουν επίσης να σαμποτάρουν τον ενεργειακό μας δίκτυο, τα χρηματοπιστωτικά μας όργανα, το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πεντάγωνο, που ανακοίνωσε ότι είναι «σημαντικό να ενισχύσουμε την άμυνα κατά των επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα».
Διαψεύσεις
Σημειώνεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα, επισήμως και μη, εκφράσει τις ανησυχίες της στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κίνας. Το Πεκίνο ωστόσο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Mandiant. «Δεν είναι ούτε επαγγελματικό, ούτε υπεύθυνο να διατυπώνονται αβάσιμες κατηγορίες χωρίς σαφή τεκμήρια και αυτό δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε μάλιστα σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα όχι μόνο διαμηνύει την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «πειρατεία», αλλά υποστηρίζει ότι είναι και η ίδια «θύμα» και μάλιστα αμερικανικών επιθέσεων στην συντριπτική πλειοψηφία τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο, οι εμπειρογνώμονες της κινεζικής κυβέρνησης βρήκαν 73.000 ξένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχαν σχέση με επιθέσεις σε 14 εκατ. υπολογιστές στην Κίνα, με τον μεγαλύτερο αριθμό των επιθέσεων να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου