Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ

Η εφορία χωρίζει τα ζευγάρια.
Στόχος η ελάφρυνση, δια υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων

Δημοσιευμένη  εικόνα


Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι ο αμαρτωλός Αύγουστος ήταν μία από τις βασικές αιτίες των διαζυγίων. Αυτά ,όμως μέχρι το 2008, οπότε και σημειώνεται μια στροφή … η κρίση, η έξω και η μέσα.



Το 2008 τα διαζύγια ήταν περίπου 13.000, ενώ δέκα χρόνια πριν ήταν τα μισά. Η πιο πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (ΙΨΣΥ) έδειξε πως τον Φεβρουάριο του 2010 σημειώθηκε αύξηση κατά 11,4% στα διαζύγια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα, έναν χρόνο πριν. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές είναι ότι ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση τα τελευταία χρόνια.

Αλλά πέρα από αυτό προστέθηκε και η ανεργία, οι φόροι και οι δυσκολίες που διαλύουν τη συνοχή των οικογενειών. Το 2011 σημειώνεται μεγάλη πτώση των διαζυγίων, λόγω του οικονομικού κόστους, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν πτώση των γάμων με τα περισσότερα ζευγάρια να προτιμούν τον πολιτικό γάμο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως πέρα από την κόλαση της κρίσης που επιβάλει την αναγκαστική συμβίωση ζευγαριών και τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα χώριζαν, διογκώνεται και η ψυχική κόλαση της υποχρεωτικής συμβίωσης.

Με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, αλλά και για την προστασία της ακίνητης περιουσίας, τα εικονικά διαζύγια εμφανίζουν από το 2012 και πάλι έξαρση. Ορισμένες ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για αύξηση των διαζυγίων κατά 120% στο α΄ εξάμηνο του 2013. Επειδή το οικογενειακό εισόδημα έχει μπει στη διαδικασία βαριάς φορολόγησης, τα ζευγάρια καταφεύγουν στην εικονική λύση του γάμου, προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση, την ίδια ώρα, όμως, που ζουν κανονικά κάτω από την ίδια στέγη.

Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο επίσης δρομολόγησε διαζύγια, αλλά με ρύθμιση στο παρά 5΄ όμως οι μονογονεϊκές δεν εξαιρούνται τελικά από τη διαθεσιμότητα… Το 2011, τα συναινετικά διαζύγια δεν ξεπερνούσαν τα 4.000, πέρυσι έφτασαν τα 4.600, ενώ φέτος, έχουν ήδη φτάσει τα 4.500. Η διευκόλυνση των διαδικασιών, καθώς το συναινετικό εκδίδεται πλέον πολύ ταχύτερα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και η περικοπή των επιδομάτων γάμου οδήγησε σε έκρηξη των συναινετικών διαζυγίων.

Τα εικονικά διαζύγια εκτιμάται ότι αποτελούν το 20% του συνόλου των διαζυγίων!

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου