Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ

Το Παγγαίο στο στόχαστρο εταιρειών εξόρυξης χρυσού

Φωτογραφία για Το Παγγαίο στο στόχαστρο εταιρειών εξόρυξης χρυσού

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου έχουν επιδείξει την τελευταία τριετία Ελληνικές και ξένες μεταλλευτικές εταιρείες που έχουν καταθέσει πολλαπλές αιτήσεις για την πραγματοποίηση ερευνών στο βουνό. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρου Βασιλειάδη πριν δύο μήνες ξένες εταιρίες δια Ελλήνων εκπροσώπων τους θέλουν να πάρουν άδεια και να ψάξουν για χρυσό και άλλα βασικά μέταλλα στο βουνό. Στο παρελθόν κρούση για την διενέργεια ερευνών κοιτασμάτων χρυσού είχε πραγματοποιήσει και εταιρεία εξόρυξης μετάλλων με έδρα την Θεσσαλονίκη αίτηση όμως η οποία απορρίφθηκε.

Όπως είναι φυσικό το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών για δραστηριοποίηση στο βουνό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων που ζουν στην γύρω περιοχή που φοβούνται πως η κατασκευή ορυχείων στην περιοχή θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους αλλά και θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή.


Η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού στο Παγγαίο είναι κάτι γνωστό στον άνθρωπο από την αρχαιότητα, πρώτοι οι Αθηναίοι άρχισαν να εκμεταλλεύονται το βουνό και για αυτό ακριβώς το λόγω ίδρυσαν σειρά αποικιών όπως η Αμφίπολη στα παράλια του Στρυμονικού κόλπου. Σε πλήρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προκειμένου να ενισχύσει την αυτοκρατορία του προχώρησε ο Φίλλιπος της Μακεδονίας που δημιούργησε σειρά από δεκάδες ορυχεία στις πλαγιές του βουνού. Από εκεί και έπειτα Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Βούλγαροι και Οθωμανοί συνέχισαν να σκάβουν το Παγγαίο προς αναζήτηση του πολύτιμου μετάλλου. Ακόμα και σήμερα το βουνό αποτελεί μαγνήτη για τους επίδοξους χρυσοθήρες που με την χρήση ειδικών συσκευών ανίχνευσης προσπαθούν να εντοπίσουν τα αρχαία ορυχεία.

Πέρα από τον χρυσό στον Παγγαίο σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ βρίσκονται κοιτάσματα ουρανίου και αργύρου τα οποία επίσης ενδιαφέρουν τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Η Κεντρική Μακεδονία αλλά και η Ανατολική Θράκη έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των μεταλλευτικών εταιρειών εξαιτίας της ποικιλίας αλλά και της ποσότητας μεταλλευμάτων που υπάρχουν στο υπέδαφος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ μόνο τα γνωστά κοιτάσματα ορυκτών και μεταλλευμάτων στην περιοχή αξίζουν 25 δις ευρώ.
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου