Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ

Τα κανάλια ζητούν λεφτά για να τα ...βλέπουμε!

Δημοσιευμένη  εικόνα



Όλα, τελικά, έχουν κάποιο σκοπό. Εάν αναρωτιέστε ποιός ήταν ο σκοπός του λουκέτου στην ΕΡΤ -που παρήγαγε πλέον πρωτογενές πλεόνασμα- ίσως να τον βρείτε στις κινήσεις των “ανταγωνιστών” της. Όλως τυχαίως, αμέσως μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ και αφού στην “ελεύθερη” (εννοούμε μη συνδρομητική) τηλεόραση έμειναν μόνο οι ιδιωτικοί σταθμοί, μαθαίνουμε πως αυτοί ζητούν χρήματα για την προβολή τους στην ελληνική επικράτεια!


Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Mega, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, απαγορεύουν στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να παίζουν τα προγράμματά τους στις τηλεοράσεις στα δωμάτια και τα λόμπι, αν δεν πληρώσουν συνδρομή! Άραγε, αυτό είναι προάγγελος συνδρομητικών υπηρεσιών για όλους τους Έλληνες;
Όπως και να χει, το ζητούμενο είναι ότι πλέον, μετά από το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι τουρίστες που έρχονται διακοπές στην Ελλάδα δεν θα ακούν την ελληνική γλώσσα από την τηλεόραση, ενώ, το σημαντικότερο, οι Έλληνες που πηγαίνουν διακοπές σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά κανάλια και διαμένουν σε ξενοδοχεία, στερούνται το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στην (τηλεοπτική) ενημέρωση. Ευτυχώς υπάρχει και το Ίντερνετ…

Πριν πάμε στο θέμα αυτό καθεαυτό, υπενθυμίζουμε μια από τις απαντήσεις της Digea για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση:

"Δεν υπάρχει κανένα κόστος! Τα ψηφιακά προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας προσφέρονται σε όλους, δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Το μόνο κόστος για τους χρήστες που δεν έχουν αποκωδικοποιητή MPEG4 ή δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 είναι η εφάπαξ αγορά αυτού του εξοπλισμού"

Ίσως εμείς να μην καταλάβαμε καλά, αλλά το “σε όλους”, σημαίνει “σε όλους”. Και όχι “σε όλους εκτός από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καφενείων, καφέ, μπαρ” κλπ.

Πάμε να δούμε τι έχει γίνει: Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έβγαλε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το ΞΕΕ προτρέπει τα μέλη του “προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, να μη διατηρούν τις συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπροσωπεί η εταιρία δηλαδή ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, ALPHA, STAR και SKAI, γνωρίζοντας αυτό γραπτώς στην ως άνω εταιρία, όπως άλλωστε πράττουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που έχουν προβεί εδώ και καιρό σε αποσύνδεση των παραπάνω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους”.

Ο λόγος; Οι ξενοδόχοι, αν παίζουν τα κανάλια της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ τηλεόρασης στα ξενοδοχεία τους, στα δωμάτια και τα λόμπι, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με απαιτήσεις των καναλιών για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων.



Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση του ΞΕΕ, ορισμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω του φορέα τους «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.», διεκδικούσαν αμοιβές για τις τηλεοπτικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τους, ξεκινώντας δικαστικούς αγώνες κατά ξενοδοχείων. Το ΞΕΕ απέστειλε δύο εξώδικα προς την εταιρεία, ενώ σε συνάντηση που πταγματοποιήθηκε, “πρέκυψε αγεφύρωτο χάσμα σχετικά με τις αμοιβές που ζητούσαν”.

Πόσο νόμιμο είναι να ζητούν τα ελεύθερα κανάλια συνδρομή από οποιονδήποτε για τις υπηρεσίες τους; Προφανώς, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει. Επισημαίνουμε πάντως πως στο Άρθρο 11 του Ν. 2644/98 αναφέρεται:


Δημοσιευμένη  εικόνα

Και ηθικό; Για να το αναλύσουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε γιατί καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης, πώς και με τι τίμημα δόθηκαν από το Δημόσιο οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν τα κανάλια, αν και πόσο τηρείται η δεοντολογία από τους ιδιωτικούς σταθμούς (να μη θυμηθούμε τα τηλεκουίζ κ.α.) και πολλά ακόμα. Μεγάλη ιστορία…

Δείτε τώρα και τα ποσά που ζητούν τα κανάλια ως συνδρομή για την προβολή τους και από ποιούς:

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου