Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Η μηλόπιτα του Wolfgang Puck

Η μηλόπιτα του Wolfgang Puck
 
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 έτοιμη ζύμη για τάρτες
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πασπάλισμα
 
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
4 μήλα Granny Smith
100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15ml μπράντι
40ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
60 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
60 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
60 γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
15ml χυμό λεμονιού
10 γρ. κανέλα σε σκόνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3 γρ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (55 γρ.)
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη ζύµη.
Πλάστε µε τα χέρια σας την έτοιµη ζύµη για τάρτες σε µια µπάλα και µε ένα µαχαίρι κόψτε τα 2/3 από αυτή. Τυλίξτε το κοµµάτι που περισσεύει µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε το στην άκρη. Πασπαλίστε µια επιφάνεια εργασίας µε το αλεύρι και µε έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής ανοίξτε τη ζύµη σε ένα λεπτό φύλλο µε διάµετρο περίπου 22 εκ. Μεταφέρετε µε τη βοήθεια του πλάστη το φύλλο σε µια στρογγυλή ταρτιέρα διαµέτρου 23 εκ. Γυρίστε προς τα µέσα τη ζύµη που εξέχει περιµετρικά σχηµατίζοντας ένα στεφάνι µε µικρές ζάρες. Τοποθετήστε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30΄. Στην επιφάνεια εργασίας ανοίξτε µε τον πλάστη την υπόλοιπη ζύµη σε ένα λεπτό φύλλο διαµέτρου 25 εκ. και µε ένα αιχµηρό µαχαίρι κόψτε το σε 14 ισοµήκεις λωρίδες. Απλώστε τις λωρίδες σε µια πιατέλα και βάλτε τις στο ψυγείο για 30΄.
 
Φτιάξτε τη γέµιση. Πλύνετε καλά τα µήλα. Με ένα µαχαίρι ή πίλερ ξεφλουδίστε τα, καθαρίστε τα από τον πυρήνα µε τα κουκούτσια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 5 χιλ. Ρίξτε σε ένα µεγάλο τηγάνι το βούτυρο και τοποθετήστε το σε χαµηλή φωτιά µέχρι να λιώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη και τις φέτες από τα µήλα και αφήστε τα σε χαµηλή φωτιά για περίπου 15΄-20΄ µέχρι να καραµελώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά µε µια ξύλινη κουτάλα. Χαµηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά, προσθέστε το µπράντι και αφήστε το να εξατµιστεί. Προσθέστε στη συνέχεια την κρέµα γάλακτος και ανακατέψτε ελαφρά µε ξύλινη κουτάλα µέχρι να ενσωµατωθεί. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σε µια επιφάνεια κοπής ψιλοκόψτε τα αποξηραµένα δαµάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα και αδειάστε τα σε ένα µπολ. Προσθέστε τις σταφίδες, το ξύσµα και το χυµό λεµονιού, το ξύσµα πορτοκαλιού, την κανέλα και το µοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
 
Προθερµάνετε το φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.
 
Ψήστε τη µηλόπιτα. Βγάλτε την ταρτιέρα από το ψυγείο και αδειάστε µέσα το µείγµα µε τα καραµελωµένα µήλα και από πάνω το µείγµα µε τα αποξηραµένα φρούτα. Βγάλτε από το ψυγείο τις λωρίδες ζύµης. Απλώστε τις µισές λωρίδες ζύµης οριζόντια επάνω στην ταρτιέρα, αφήνοντας απόσταση µεταξύ τους και τις υπόλοιπες κάθετα, δηµιουργώντας ένα πλέγµα. Σε ένα µικρό µπολ χτυπήστε µε ένα πιρούνι το αυγό και µε ένα πινέλο αλείψτε τις λωρίδες της ζύµης. Κατόπιν πασπαλίστε τις µε τη ζάχαρη. Βάλτε την ταρτιέρα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τη µηλόπιτα στους 170 °C, στον αέρα, για 40΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε.

Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου