Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ

Το δράμα αποτυπωμένο σε φωτογραφίες.
ΙΣΠΑΝΙΑ- Εξώσεις.
Περιμένει ίδια μοίρα & τους Έλληνες;
Συνημμένη Εικόνα: 13177372AIbg3DI.jpg



Η οικονομική κρίση στην Ισπανία ως γνωστόν είναι πολύ σοβαρή και τα τραγικά οικονομικά στοιχεία είναι δυστυχώς αψευδής μάρτυρας: Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 26% και οι άνεργοι πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια. Το 2012 εκτελέστηκαν 50.000 εξώσεις, ενώ οι αυτοκτονίες στη χώρα αυξήθηκαν κατά 10% το 2011. Το 2012 σημειώθηκαν τουλάχιστον 12 που σχετίζονταν με την οικονομική κρίση. Ως σήμερα, τουλάχιστο 4 αυτοκτονίες σχετίζονται άμεσα με τις εξώσεις...


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ισπανία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σε άλλες χώρες. Αν ένας ιδιοκτήτης στην Ισπανία αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του -λόγω ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος- αντιμετωπίζει μεν έξωση, αλλά συνεχίζει να πρέπει να αποπληρώσει το όποιο χρηματικό υπόλοιπο μετά την κατάσχεση.

Από το 2008, που έσκασε η κρίση στο στεγαστικό κλάδο, περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες έπεσαν στην παγίδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ισπανία εκτελούνται περίπου 500 εξώσεις την ημέρα.

Το αποτέλεσμα των εξώσεων είναι συχνά τραγικό. Μια γυναίκα στην Παμπλόνα πήδηξε από το μπαλκόνι της και σκοτώθηκε, δευτερόλεπτα πριν οι αρχές μπουν στο σπίτι της για να εκτελέσουν τη διαταγή έξωσης. Στην ίδια πόλη, οι κλειδαράδες, μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, αρνούνται πια να αλλάζουν τις κλειδαριές στα σπίτια που κατάσχονται. Δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία. 'Είμαστε άνθρωποι', λένε, "και σαν άνθρωποι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε εξώσεις όταν οι άνθρωποι αυτοκτονούν." Με τον τρόπο αυτό δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να ξαναμπούν στα διαμερίσματά τους, κάνοντας τις εξώσεις πιο δύσκολες, σύμφωνα με το ισχύον νομικό σύστημα της Ισπανίας.

Η Ισπανία σημείωσε ανάπτυξη 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά από διετή ύφεση. Η χώρα καταγράφει παρόλα αυτά τρομακτική ανεργία της τάξης του 26%.

Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε εναντίον των ισπανικών νόμων για τις εξώσεις, οι οποίοι δυσκολεύουν τους ιδιοκτήτες να αποτρέψουν τις εξώσεις που ζητούν οι τράπεζες.

Η τρομακτική ανεργία και η φούσκα των ακινήτων προκάλεσαν μεγάλη αύξηση στις εξώσεις καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Περισσότερες από 350.000 οικογένειες έχουν υποστεί έξωση από το ξεκίνημα της κρίσης. Toportal.gr κάνει ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στην ανθρωπιστική κρίση με τις εξώσεις στην Ισπανία, το δεύτερο μέρος του οποίου έχει εξίσου ενδιαφέρον υλικό.

Η φωτογράφος του Reuters Susana Vera απαθανάτισε την έξωση της Carmen Carmona και της οικογένειάς της. Η Carmona ζούσε σε διαμέρισμα με κοινωνικό ενοίκιο -ένα μέρος στο οποίο ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν μπόρεσε στο παρελθόν να αποπληρώσει στεγαστικό δάνειο μπορεί να μείνει στα σπίτια για ένα κοινωνικό ενοίκιο στο 30% του μισθού του.

Η Carmen Carmona και ο δικηγόρος της στο σπίτι τους στη Μαδρίτη, καθώς η Αστυνομία καταγράφει τα στοιχεία των δημοσιογράφων πριν προχωρήσει στην έξωσή της.

Δημοσιευμένη  εικόνα Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα Δημοσιευμένη  εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου