Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Εγκαινιάστηκε το Υπνωτήριο Αστέγων του Δ. Θεσσαλονίκης- Γ. Μπουτάρης: Είναι μια σημαντική ημέρα για την κοινωνική πολιτική



Τα εγκαίνια του Υπνωτηρίου Αστέγων, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13 (περιοχή ΒΙΛΚΑ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, και της ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το Υπνωτήριο Αστέγων αποτελεί δομή που λειτουργεί με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται με συμπράττοντες φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή λειτουργεί σε χώρο 750 τ.μ., είναι δυναμικότητας 74 κλινών και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε άστεγες και άστεγους. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενώ στο προσωπικό αυτού θα βρίσκονται δυο διοικητικοί υπάλληλοι, ένας κοινωνικός λειτουργός, τέσσερις καθαρίστριες και δυο φύλακες. Το υπνωτήριο ανοίγει τις πόρτες του 1 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί από τις 7 το βράδυ, έως τις 8- 9 το πρωί
Η δημιουργία του κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μία δεκαετία στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του πρώτου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13. Όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για την κοινωνική πολιτική, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του δήμου. Το «φιλοξενείο» είναι ένα βήμα προς την αναβάθμιση της περιοχής, ενώ όσον αφορά στην αναβάθμιση της Β’ δημοτικής κοινότητας για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στόχος είναι να αντιμετωπιστεί διαδημοτικά.

Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε πως η δημιουργία του υπνωτηρίου άστεγων είναι ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.
Στην ανιδιοτελή προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και στην σημαντική υποστήριξη της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπουτάρης, διαβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη κοινωνική δομή στην 2η Δημοτική Κοινότητα αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και ότι έπονται νέες πρωτοβουλίες και δράσεις. Επίσης ευχαρίστησε τον Παν. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμο για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης οι άστεγοι της πόλης βρήκαν καταφύγιο στο Φιλοξενείο του Παπάφειου Ιδρύματος.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση που του απηύθυνε να παραβρεθεί στα εγκαίνια του Υπνωτηρίου Αστέγων, σημειώνοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία στην αχαρτογράφητη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι ο παράδεισος είναι ένα ομαδικό άθλημα. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο άλλαξε όψη και έγινε ευλογημένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου