Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ - ΠΕΡΝΕΙΣ

Το μεγάλο κόλπο με το φάρμακο

Δημοσιευμένη  εικόνα



Το πρόβλημα αυτής της χώρας πάντα ήταν ένα: Η μη παραγωγή προϊόντων και η ανάγκη της να εισάγει από το εξωτερικό τα απαραίτητα. Με αυτό τον τρόπο, η χώρα, ήταν πάντα όμηρος ξένων συμφερόντων ενώ ταυτόχρονα ένα τεράστιο μέρος συναλλάγματος έφευγε στο εξωτερικό.



Έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό ότι η τεχνική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί προϊόν ενός σχεδίου το οποίο υλοποιείται εδώ και χρόνια με έναν και μοναδικό στόχο. Την εξαφάνιση της τοπικής παραγωγής καθώς επίσης και το άνοιγμα του πεδίου σε ξένα συμφέροντα να εισχωρήσουν στην αγορά.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα με το νόμο του Άδωνι για τα φάρμακα. Ο Υπουργός υγείας διαλαλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μειώνει τις τιμές στα φάρμακα και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα κόλπο το οποίο αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας (Γερμανοεβραϊκών συμφερόντων), η οποία θέλει να καταλάβει την Ελληνική αγορά.

Στην ουσία πράγματι μειώνονται οι τιμές σε κάποια γενόσημα φάρμακα (175 τον αριθμό) και μάλιστα μειώνονται δραστικά (δηλαδή σχεδόν 75%). Και η μείωση γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι τα φάρμακα αυτά παράγονται σε τρίτες χώρες με πολύ χαμηλό κόστος και σίγουρα όχι με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν να ακολουθήσουν σε αυτή τη μείωση τιμών, με αποτέλεσμα να βγουν έξω από το παιχνίδι της αγοράς και στην ουσία να κλείσουν αρκετές από αυτές, με φυσικό επόμενο να χαθούν θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, με την μείωση των τιμών (δηλαδή την παράδοση της αγοράς σε ξένα συμφέροντα), είναι φυσικό ένα τεράστιο ποσό να φεύγει στο εξωτερικό την στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να κρατήσει κεφάλαια εντός της χώρας.

Δεν είναι μόνο αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Τίποτα δεν διασφαλίζει το γεγονός ότι, μετά την κατάληψη της αγοράς (είναι γνωστό επιχειρηματικό κόλπο να πουλά κανείς κάτω του κόστους προκειμένου να εξαφανίσει τους ανταγωνιστές του) , οι τιμές των φαρμάκων δεν θα αυξηθούν και μάλιστα δραματικά, από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν ανταγωνιστές.

Παράλληλα όμως υπάρχει και κάτι άλλο: Η Ελλάδα, ως χώρα, αποκλείεται από την δυνατότητα να αποκτήσει επάρκεια φαρμάκων με δικά της μέσα. Δηλαδή, η ντόπια βιομηχανική παραγωγή δεν θα φτάσει ποτέ σε σημείο να καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες και η χώρα θα είναι δέσμια μιας πολυεθνικής, η οποία θα κάνει ότι θέλει, θα αυξάνει τις τιμές όσο θέλει και, ανά πάσα στιγμή, θα μπορεί να κόβει την κυκλοφορία κάποιων φαρμάκων δημιουργώντας ασφυξία στην αγορά και προωθώντας στην θέση των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη άλλα φάρμακα στο πολλαπλάσιο της τιμής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στην άχαρη θέση (τον έχουν στήσει απέναντι όλα τα ΜΜΕ που στηρίζουν την Κυβέρνηση), να προσπαθεί να πείσει ότι η «μείωση της τιμής των φαρμάκων» την οποία διαλαλεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Και η αλήθεια είναι ότι, κάποια στελέχη του, δεν διαθέτουν την πολιτική επάρκεια να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βρεθεί στο δυσμενές σημείο να κατηγορείται ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα (με το γελοιωδέστατο επιχείρημα ότι κάποιες φαρμακοβιομηχανίες βάζουν διαφήμιση σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, της τάξης των 1.900 ή των 2.000 ευρώ!!!).

Την ίδια στιγμή παίζεται ένα τεράστιο επιχειρηματικό Deal με «κουμπάρο» την Κυβέρνηση, όχημα των αναλώσιμο Άδωνι και επιχείρημα ότι θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα. Με το άλλοθι αυτό, η χώρα παραδίδεται πλέον αδύναμη στα συμφέροντα των εταιριών τις οποίες πατρονάρουν οι δανειστές, δεν διασφαλίζεται η συνέχεια των χαμηλών τιμών, μπαίνει σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία στην περίπτωση που οι έλεγχοι δεν θα είναι αυτοί που πρέπει ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των φαρμάκων που θα έρθουν στην αγορά, δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες στον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου και μάλιστα σε μια χώρα η οποία δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την τοπική της αγορά και συνεχίζεται το έγκλημα που άρχισαν τα δύο κόμματα (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ) τα οποία έχουν εξαφανίσει την τοπική βιομηχανική παραγωγή σε όλους τους τομείς.

Δημοσιευμένη  εικόνα

soropoulos.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου