Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑ

Tα δάση καίγονται στις σόμπες...

Δημοσιευμένη  εικόνα



Τα δάση καίγονται… στις σόμπες και στα τζάκια. Η λαθροϋλοτομία, λόγω φτώχειας, αποτελεί καθημερινότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρύα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, κατατέθηκαν ήδη 30 μηνύσεις από το δασαρχείο.



Οι δασικοί υπάλληλοι, που ορισμένες φορές δέχονται ακόμη και απειλές όταν επεμβαίνουν για να σταματήσουν το φαινόμενο, διαπιστώνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαθροϋλοτόμοι είναι ιδιώτες.

Πρόκειται για ανθρώπους που με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα ξύλα για να ζεστάνουν τις οικογένειές τους. Εάν, όμως, η κατάσταση συνεχιστεί για ακόμη δύο-τρία χρόνια, τότε θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα δάση.

Πέρυσι, οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία σε κεντρική, δυτική Μακεδονία και Θράκη έφτασαν συνολικά τις 598. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το δασαρχείο, έχουν ήδη κατατεθεί 30 μηνύσεις, δύο από τις οποίες στο «θωρακισμένο» από πλευράς αστυνόμευσης δάσος του Σέιχ Σου!

«Τα κρούσματα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ αυξημένα. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τη μεγάλη αύξηση πολιτών που ξυλεύουν παράνομα. Οι ποσότητες που πιάνουμε κυμαίνονται από 200 κιλά έως δυο-τρεις τόνους. Αλλες χρονιές είχαμε τρεις μηνύσεις και φέτος φτάσαμε κιόλας τις 30», ανέφερε η δασάρχης Ελένη Αγγελίδου.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις περιοχές του Χορτιάτη, του Τριαδίου, της Λακκιάς και του Αξιού. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο δασαρχείο Λαγκαδά, ενώ πενταπλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες χρονιές έχει εντοπίσει και το δασαρχείο Σταυρού. Ο δασάρχης, Βασίλης Καρυπίδης, τονίζει ότι ήδη κατατέθηκαν 110 μηνύσεις.

Παρόμοια η κατάσταση και στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική έχει καταγραφεί 70% αύξηση της λαθροϋλοτομίας σε σχέση με τη διετία 2008-2009. Στο Κιλκίς οι μηνύσεις ξεπέρασαν τις 100 (αύξηση 70%), ενώ εντοπίστηκαν περισσότεροι από 200 τόνοι παράνομης ξυλείας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 20 οχήματα.

Στις Σέρρες το φαινόμενο αυξήθηκε κατά 155%, ενώ ανάλογες είναι οι στατιστικές για Πιερία, Πέλλα και Ημαθία.

Στην ανατολική Μακεδονία, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα δάση της Καβάλας και της Ξάνθης. Τα κρούσματα που εντοπίζουν τα δασαρχεία είναι καθημερινά, λόγω της μεγάλης δενδροκάλυψης.

Στη δυτική Μακεδονία η λαθροϋλοτομία έχει άλλες διαστάσεις… Κάποιοι ξυλεύουν τα δάση με σκοπό την κερδοσκοπία. Φορτώνουν ολόκληρα φορτηγά και πουλάνε την παράνομη ξυλεία. Οι δασικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 50 τόνοι παράνομης ξυλείας φεύγουν κάθε εβδομάδα κι από τους τέσσερις νομούς. Περισσότερες από 50 μηνύσεις έχουν υποβληθεί μόνο στην της Καστοριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου