Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 14

Ποια αρχιτεκτονικά θαύματα θα εγκαινιαστούν το 2014;;;
Ημερομηνία: 08 Ιανουαρίου 2014
Ποια αρχιτεκτονικα θαυματα θα εγκαινιαστουν το 2014;;;
Βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη και θα κάνουν εγκαίνια μέσα στη νέα χρονιά.
Λίγες μέρες μόνο αφότου έχουμε μπει στο νέο έτος και η παγκόσμια κοινότητα ήδη ανυπομονεί να δει ολοκληρωμένα εννιά από τα πιο αναμενόμενα νέα αρχιτεκτονήματα, τα οποία οικοδομούνται σε διάφορες πλευρές του πλανήτη και αναμένονται να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων τους μέσα στο 2014.

1. 122 Leadenhall Street, Λονδίνο

Το νέο διαμαντάκι της περιοχής που αναμένεται να «κορυφώσει» το αρχιτεκτονικό της προφίλ. Ο καινούριος ουρανοξύστης στο γνωστό City του Λονδίνου, -τον οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά «τρίφτη τυριών» λόγω σχήματος, μόνο που ο συγκεκριμένος «τρίφτης» είναι τεραστίων διαστάσεων- βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του από τους Rogers Stirk Harbour + Partners και μπορεί να περηφανεύεται για το δημόσιο αίθριό του που φτάνει το ύψος των 30 μέτρων, καθώς και τους ανελκυστήρες του από γυαλί που θα ανεβαίνουν την επικλινή πρόσοψη των 48 ορόφων του.

2. The Citadel, Naaldwijk, Ολλανδία

Η πρώτη πλωτή πολυκατοικία στον κόσμο θα είναι έτοιμη μέσα στο 2014 και αποτελεί το κατάλληλο κτίριο για όσους προβληματίζονται συχνά πάνω σε θέματα όπως: η κλιματική αλλαγή, οι πλημμύρες και πού/πώς θα μπορούσαμε εναλλακτικά να ζήσουμε στο μέλλον. Η νέα αυτή Ακρόπολη, γνωστή επίσης και ως «Πλωτός Ολλανδός», έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες του Waterstudio και θα αποτελέσει μέρος του New Water, μίας νέας αναπτυξιακής πολιτικής κτιρίων στη Χάγη. Τα κτήρια αυτά θα είναι φυσικά «αδιάβροχα» και έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή πλημμύρα, χωρίς να θυσιάζουν τίποτα από την κομψότητα και το ύφος τους.



3. Sky City Tower, Τσανγκσά

Το Sky City βρίσκεται στην Τσανγκσά, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν της κεντρικής Κίνας, και αναμένεται να αναδυθεί ως το υψηλότερο κτίριο του κόσμου. Αυτό το «αυθάδες» οικοδόμημα των 220 ορόφων και 838 μέτρων, αναμένεται να είναι το ψηλότερο του 2014, ξεπερνώντας και το Burj Khalifa στο Ντουμπάι που σήμερα χαίρεται το στέμμα του υψηλότερου κτιρίου. Κατασκευασμένος από το Broad Sustainable Building Company, ο πύργος αυτός σχεδιάζεται να προσφέρει τη δυνατότητα χωρητικότητας 17.000 ατόμων με ένα γιγαντιαίο ξενοδοχείο, αμέτρητα γραφεία, σχολεία, νοσοκομείο και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο «κατόπι» του βέβαια βρίσκονται και άλλοι ουρανοξύστες που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή και οι οποίοι φιλοδοξούν να φτάσουν το ένα μίλι και να κερδίσουν εκείνοι τον τίτλο.

4. One World Trade Center, Νέα Υόρκη

Έτοιμη να γυρίσει σελίδα η Νέα Υόρκη στην ιστορία της, σχεδιάζει το νέο ουρανοξύστη που θα αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους και θα διώξει την ανάμνηση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Το One World Trade Center σχεδιάστηκε από την ομάδα των Skidmore Owings Merrill με επικεφαλής τον David Childs. Ο πολυαναμενόμενος νέος πύργος γραφείων των 104 ορόφων, έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ανησυχίες και καθυστερήσεις ως προς την υλοποίησή του, με κυρίαρχο φόβο το κατά πόσο είναι εφικτό να αντικαταστήσει ένα τόσο διάσημο κτίριο και όλη την πολυτάραχη ιστορία που το ακολουθεί. Όπως και να έρθουν τα πράγματα, στο σημείο αυτό τουλάχιστον, ο νέος ουρανοξύστης φιλοδοξεί να αναδυθεί ως το νέο εμπορικό σύμβολο της Νέας Υόρκης και το ψηλότερο κτίριο της Αμερικής με ύψος 541 μέτρων.

5. Fogg Art Museum, Χάρβαρντ

Με μια διακριτική και εκλεπτυσμένη αναβάθμιση, τρία σημαντικά μουσεία που εδρεύουν στην πανεπιστημιούπολη του διακεκριμένου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώνονται κάτω από την ίδια γυάλινη οροφή και φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα της χρονιάς. Η αναδιαμόρφωση αυτή, που πραγματοποιείται από την Building Workshop του αρχιτέκτονα Renzo Piano, φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την παγκόσμια θέση του πανεπιστημίου ως ένα από τα μεγάλα εργαστήρια τέχνης στον κόσμο. Το ανανεωμένο Μουσείο Τέχνης Fogg θα παντρεύει τα τρία μουσεία του Χάρβαρντ που είναι: το Fogg, το Busch-Reisinger και το Sackler.

6. Maracanã Stadium, Ρίο ντε Τζανέιρο

Ανανεωμένο, με νέα γυάλινη στέγη, πολύχρωμα καθίσματα και διαφορετικό αριθμό θέσεων, το παγκοσμίως διάσημο Στάδιο Μαρακανά του Ρίο αλλάζει πρόσωπο προκειμένου να φιλοξενήσει τον τελικό του 2014 FIFA World Cup Final, τον ερχόμενο Ιούλιο. Φέτος, το Στάδιο Μαρακανά θα μπορεί να χωρέσει λιγότερο κόσμο από ό,τι στο παρελθόν λόγω των τροποποιήσεων -78.800 θεατές για την ακρίβεια-, αλλά όλο το έθνος και οι επισκέπτες του δηλώνουν μέχρι στιγμής ενθουσιασμένοι. Καθ' όλη τη διαδικασία ανασυγκρότησης του διάσημου σταδίου, μάλιστα, χιλιάδες βραζιλιάνοι και τουρίστες επισκέπτονται το κτίριο καθημερινά για να δουν και να χαζέψουν από κοντά (μέσα από τον γυάλινο πύργο παρατήρησης) αρχιτέκτονες, μηχανικούς και οικοδόμους εν ώρα εργασίας.

7. Spaceport America, Νέο Μεξικό

Η πρώτη εμπορική διαστημική βάση είναι σχεδόν έτοιμη. Η πρώτη βάση στον κόσμο για πτήσεις στο διάστημα που θα μπορεί να χαίρεται και το απλό κοινό, σχεδιάστηκε από μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών με επικεφαλής τον βρετανό Norman Foster -σε ευγενική προσφορά του Richard Branson της Virgin Galactic- και θα είναι ο πρώτος αεροσταθμός που θα μας ταξιδέψει στους γαλαξίες. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, -που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2014-, κατασκευάστηκε από ντόπια υλικά στην έρημο του Νέου Μεξικού με το «ανησυχητικό» όνομα Jornado del Muerto (Δρόμος του Νεκρού, σε ελεύθερη μετάφραση) και το κοσμοδρόμιο αυτό θα μοιάζει με ένα γιγάντιο μάτι που αναδύεται και κοιτάζει πάνω από την άμμο της ερήμου. Η hi-tech δημιουργία της νέας διαστημικής εποχής, το Spaceport America, αναμένεται να αποτελέσει μία συναρπαστική προσθήκη στην αρχιτεκτονική των σύγχρονων πτήσεων.

8. Yacht Club de Monaco, Μονακό

Αυτό το κτίριο μπορεί αν μην απευθύνεται σε όλους -ένα Yacht Club και δη με βάση του το Μονακό σίγουρα δεν μπορεί παρά να αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό στον κόσμο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί ένα δημιούργημα που ξεχωρίζει στο είδος του. Σχεδιασμένο από τον γνωστό βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster, η συγκεκριμένη βάση των ιδιωτικών γιοτ φιλοδοξεί να προσθέσει αισθητικά στην πόλη του Μονακό και να συμβάλει σε ένα λιμάνι γεμάτο κόσμο και κίνηση.

9. Rockbund Project, Σαγκάη

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που αφορά πολλά κτίρια μαζί και φιλοδοξεί να παντρέψει το παρελθόν με το μέλλον. Συγκεκριμένα το Rockbund Project προβλέπει τη διατήρηση και την ανοικοδόμηση ενός μεγάλου αριθμού ιστορικών κτιρίων στη Σαγκάη -που μέχρι πρόσφατα θα είχαν απλά κατεδαφιστεί για να κάνουν χώρο στα κτίρια νέας γενιάς τα οποία θα έφεραν το όνομα και το γόητρο ανάμεσα στα «ψηλότερα κτίρια στον κόσμο». Αντί για αυτό, εδώ και χρόνια πραγματοποιείται μία προσεκτική αναδόμηση στο βόρειο τμήμα της πόλης της Σαγκάη και συγκεκριμένα στην εντυπωσιακή παραλιακή λεωφόρο της όπου προβλέπεται να συνυπάρξουν κτίρια διαφορετικής εποχής και αρχιτεκτονικού ύφους. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield έχει ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήδη από το 2006 και έχει αναλάβει την προσεκτική ανάπλαση έντεκα κτιρίων που χρονολογούνται από το 1927 ως το 1986, τα οποία υπολογίζεται να παραδώσει μέσα στο 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου