Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά των Ιωαννίνων!!
Αυτή την βόλτα δεν θα την ξεχάσετε!!
Ημερομηνία:  2 Ιανουαρίου 2014
Σας αποκαλυπτουμε τα μυστικα των Ιωαννινων!! Αυτη την βολτα δεν θα την ξεχασετε!!
Εντυπωσιακά σπήλαια, νησιά σε λίµνες, ανερχόµενες στοές και σύγχρονο lifestyle. Τι πρέπει να κάνεις για να γνωρίσεις την αυθεντική πλευρά των Ιωαννίνων; Απλώς πρόσθεσε στη λίστα σου τις παρακάτω εµπειρίες και φεύγοντας, η πόλη των θρύλων και των µύθων θα σου έχει αποκαλύψει όλα τα µυστικά της....
Ρεπορτάζ-κείµενο: Tίτη Βελοπούλου (tvelopoulou@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


Από τα πρώτα πράγµατα που πρέπει να κάνεις για να γνωρίσεις ουσιαστικά τα Ιωάννινα είναι να περπατήσεις στο Κάστρο, στις όχθες της λίµνης Παµβώτιδας. Από την ώρα που θα διασχίσεις µια από τις επιβλητικές πύλες του, θα νιώσεις σαν να ταξιδεύεις µέσα σε χρονοµηχανή.


Πρόκειται για µια ζωντανή καστροπολιτεία στο εσωτερικό της οποίας διαµορφώνονται δύο ακροπόλεις, αυτή στον Επάνω Γουλά µε το τζαµί του Ασλάν Πασά (εισιτήριο: ?3, καθηµερινά 08:00-15:00) και εκείνη του Ιτς Καλέ.
Στη δεύτερη, που είναι και η πιο πολυφωτογραφισµένη, εντύπωση προκαλεί το παραδοσιακό ηπειρώτικο κτήριο που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο (καθηµερινά, εκτός Δευτ., 08:30-17:00) αλλά και το Φετιχιέ τζαµί, µε τον τάφο του Αλή Πασά. Εκτός όµως από τα σπουδαία αυτά µνηµεία της Ιστορίας, αξέχαστη εµπειρία συνιστά και το να περπατήσεις απλώς, χωρίς πυξίδα, στα λιθόστρωτα σοκάκια του Κάστρου και να θαυµάσεις τα χαρακτηριστικά δείγµατα τοπικής αρχιτεκτονικής!

ΘΕΑ ΑΠΟ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ
Για την τέλεια πανοραµική άποψη, τόσο της λίµνης όσο και ολόκληρης της πόλης, θα κατευθυνθείς µέχρι το... Μπαλκόνι του λεκανοπεδίου, όπως χαρακτηριστικά ονοµάζεται. Ο λόγος για το µαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, 13 χλµ. από τα Ιωάννινα, σε υψόµετρο 940 µ., στη δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι.
Το ιστορικό χωριό κάηκε ολοσχερώς κατά τον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο, όµως χάρη στους κατοίκους ξαναχτίστηκε και σήµερα λόγω της προνοµιακής του τοποθεσίας έχει αναπτυχθεί και τουριστικά, µε καταλύµατα και cafes. Από τις Λιγκιάδες µάλιστα ξεκινάει και ορειβατικό µονοπάτι που καταλήγει στην κορυφή του βουνού, σε υψόµετρο 1.181µ. Ιδανική ώρα να το επισκεφθεί κανείς είναι το ηλιοβασίλεµα, όταν ο ήλιος βάφει όλο το σκηνικό στα φλογερά χρώµατα της δύσης του.

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΒΟΛΤΑ
Η πιο γραφική και ροµαντική βόλτα στα Ιωάννινα είναι αναµφισβήτητα αυτή στον παραλίµνιο δρόµο που αγκαλιάζει το Κάστρο. Με αφετηρία το µόλο και πορεία κατά µήκος της λίµνης, θα σου προσφέρει τις πιο όµορφες εικόνες, σε µια διαδροµή υπό τη σκιά πανύψηλων δέντρων.
Με τα τείχη από τη µια µεριά και την Παµβώτιδα από την άλλη, αποτελεί από τους πιο αγαπηµένους περιπάτους για τους Γιαννιώτες. Εκεί θα τους συναντήσεις όλους να περπατούν χέρι χέρι, να κάνουν τζόκινγκ ή να βολτάρουν πάνω σε ένα ποδήλατο.
 Όποια εποχή πάντως και αν επισκεφθείς την πόλη, η Διονυσίου Φιλοσόφου (όπως ονοµάζεται) ο δρόµος, θα σου χαρίσει εντελώς διαφορετικές εικόνες. Όταν δεν την σκεπάζει η οµίχλη µε το πέπλο της (συχνό φαινόµενο για τα Ιωάννινα), αναδίδει µια ακόµα πιο ιδιαίτερη µυστηριακή αύρα, που θα µείνει χαραγµένη µέσα σου για πολύ καιρό....

ΝΗΣΑΚΙ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ


Δεν γίνεται να φύγεις από τα Ιωάννινα αν δεν περάσεις από το καµάρι της λίµνης Παµβώτιδας. Με έκταση µόλις 0,2 τ.χλµ., το Νησάκι, γνωστό και ως νησάκι της Κυρα-Φροσύνης, δεν αποτελεί τυχαία πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα καραβάκια ξεκινούν από το µόλο και µέσα σε 10 λεπτά αφού έχουν αφήσει πίσω τους την πόλη, ρίχνουν άγκυρα στον γραφικό οικισµό του. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νησιά λίµνης που κατοικείται, µε τους 150 µόνιµους κατοίκους του να ασχολούνται κυρίως µε την αλιεία και τον τουρισµό, αφού υπάρχουν ταβερνούλες που σερβίρουν χέλια, πέστροφες και βατραχοπόδαρα, αλλά και µαγαζιά µε είδη λαϊκής Τέχνης. Με το που φτάσεις, το σίγουρο είναι ότι θα σε συνεπάρει ένας διαφορετικός αέρας... Εδώ όλα κινούνται πιο νωχελικά -αυτοκίνητα δεν υπάρχουν- και το σίγουρο είναι ότι µια βόλτα µέσα στα ασβεστωµένα καλντερίµια θα σε γαληνεύσει.
 Η ξενάγησή σου πρέπει να ξεκινήσει οπωσδήποτε από το Μουσείο του Αλή Πασά. Εκεί, σ' ένα από τα κελιά του µοναστηριού του Αγ. Παντελεήµονα, ο Αλή Πασάς βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους στρατιώτες. Ακόµα και σήµερα υπάρχουν οι τρύπες στο πάτωµα από τις φονικές σφαίρες. Λίγο πιο πέρα, σε ένα άλλο κελί της Μονής, µάθαµε πως θα δηµιουργηθεί σύντοµα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Επιπλέον, το νησάκι φηµίζεται για τα µοναστήρια του -από τα πιο σηµαντικά η Μονή των Φιλανθρωπινών µε τις εξαιρετικές τοιχογραφίες-, ενώ για πανοραµική θέα, θα ανηφορίσεις προς το ψηλότερο σηµείο όπου βρίσκεται αυτό του Προφήτη Ηλία. Στη διάρκεια της βόλτας σου µη χάσεις την ευκαιρία να δοκιµάσεις µπακλαβά και ρακί κανελάδα από το Γυναικείο Συνεταιρισµό, και, γιατί όχι, να κάνεις µια στάση στην κεντρική πλατεία (πλατεία Αλιέων) για ένα τσιπουράκι παρέα µε τους ντόπιους.
Πριν φύγεις, ζήτα τους να σου δείξουν ποιο είναι το σπίτι του Προέδρου της Δηµοκρατίας, κου Κάρολου Παπούλια! Αν έχεις επιπλέον χρόνο, µπορείς να ακολουθήσεις τον παραλίµνιο δρόµο για µια περιµετρική περιήγηση του νησιού. Το νερό οριοθετεί το τοπίο, µέχρι που το κάστρο και οι όχθες των Ιωαννίνων αποκαλύπτονται στον ορίζοντα.
Μην ξεχαστείς, γιατί το τελευταίο καραβάκι σαλπάρει για την πόλη στις 22:00! Αν τύχει τώρα και το χάσεις, ίσως κάποιος από τους φιλόξενους νησιώτες σε περάσει στην αντικρινή όχθη Ντραµπάτοβα µε τη βάρκα του...
*Ευχαριστούµε πολύ τον κο Γκέκα για την ξενάγηση και τις χρήσιµες πληροφορίες.

Κωπηλάτες... εν δράσει!
Ένα µοναδικό θέαµα που σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή, αγναντεύοντας τη λίµνη, είναι οι προπονήσεις της κωπηλατικής οµάδας που διασχίζει τα ήρεµα νερά της κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Πρόκειται για τους αθλητές του Ναυτικού Οµίλου Ιωαννίνων, o oποίος από το 1954 έχει δηµιουργήσει παράδοση και έχει γράψει τη δική του σελίδα στην αθλητική ζωή της πόλης, κι όχι µόνο. Από τις σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδοµές του έχουν προέλθει σπουδαίοι αθλητές και έχουν διακριθεί παγκόσµιοι πρωταθλητές, ενώ αποτελεί παράλληλα µια ιδανική... διέξοδο προς την άθληση για όλους όσοι αγαπούν το υγρό στοιχείο. (Κανάρη 10, Λιµνοπούλα, είσοδος από το Κάµπιγκ)

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗ


Απέναντι από τα τζαµιά της πόλης των Ιωαννίνων, στο χωριό Λογγάδες, στη ΒΑ πλευρά της λίµνης Παµβώτιδας, αξίζει να επισκεφθείς το ξακουστό µοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης. Κρυµµένο σ' έναν καταπράσινο λόφο, το πανέµορφο αυτό πέτρινο οικοδόµηµα χτίστηκε, σύµφωνα µε τους θρύλους, από τον Ντουραχάν πασά της Θεσσαλίας. Λένε ότι ήταν το 1434 όταν ο ίδιος µε το στράτευµά του διέσχισε την παγωµένη λίµνη, χωρίς να πάθει κανείς τίποτα, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύµα!
Το µοναστήρι πέρασε πολλές περιπέτειες, µέχρι το 1974, όταν η Μητρόπολη ανέθεσε την επίβλεψη και τη φροντίδα του στον παπα-Θανάση, ο οποίος υποδέχεται κάθε επισκέπτη µε εγκαρδιότητα. Το πιο σηµαντικό όµως που πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι αφιέρωσε όλη του τη ζωή, όχι µόνο στην περιποίηση της Μονής αλλά και στο Ίδρυµα, όπου δεκάδες παιδάκια έχουν βρει στέγη, φαγητό, εκπαίδευση και πάνω απ' όλα, στοργή και αγάπη.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


Σε κάθε γωνιά των Ιωαννίνων υπάρχουν café-bars, ενώ δεν λείπουν και τα µεγάλα clubs. Από τις πιάτσες η πιο mainstream είναι αυτή στη Δωδώνης. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόµου υπάρχουν δεκάδες café-bars, όπως το Αu Bar και το ολοκαίνουριο The Ritz. Για τους πιο ψαγµένους, υπάρχουν τα στέκια στη Σκάλα. Εκεί όπου υπήρχαν εργαστήρια και βυρσοδεψεία, σήµερα θα βρει κανείς ιδιαίτερα µαγαζιά. Στα Ναυτάκια και την all time classic Σκάλα, ήρθε πριν έναν µήνα να προστεθεί και το Lemon.
H ατµοσφαιρικότητα της γραφικής αυτής πιάτσας δεν συγκρίνεται µε το µαζικό ύφος της γειτονικής της Γαριβάλδη. Το απόλυτο ωστόσο talk of the town είναι η ανερχόµενη Λιαµπέη, στην οδό Ανεξαρτησίας. Η παλιά εµπορική στοά σήµερα βρίθει από µπαράκια. Την ίδια εξέλιξη ακολουθεί και ο πεζόδροµος της Καλλάρη, ο οποίος εκτός από το Αστράκι και την Αµάλθεια, έχει χάσει τον προσανατολισµό του. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα Ιωάννινα δεν αφήνουν κανέναν παραπονεµένο!

ΟΔΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Αλλοτινή εµπορική καρδιά της πόλης, στην οποία συνυπήρχαν αρµονικά οι τρεις κυριότερες θρησκευτικές οµάδες της (χριστιανοί, Εβραίοι και µουσουλµάνοι), η οδός Ανεξαρτησίας, µετά την ανάπλασή της, θεωρείται από τα πιο γραφικά σηµεία των Ιωαννίνων. Το πρωί τα εγκαταλειµµένα κτήρια, που συµπορεύονται στο Χρόνο µε τα παλιά εργαστήρια και τα εµπορικά καταστήµατα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Γανωµατήδες, τσαγκάρηδες και κάθε λογής µικροβιοτέχνες εξακολουθούν µέχρι τις µέρες µας να βγάζουν εδώ το µεροκάµατό τους. Όσο για το βράδυ, µετατρέπεται σε µια από τις πιο ζωντανές και πολυσύχναστες πιάτσες. Εκτός από τα µπαράκια και τα µεζεδοπωλεία που βρίσκονται κατά µήκος της, εντύπωση προκαλούν και οι στοές της. Παλιά χάνια ή πρώην εµπορικές συντεχνίες, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδιαµορφωθεί και στη θέση των παλιών, ερειπωµένων αποθηκών, βρίσκονται πλέον προσεγµένα µαγαζιά τα οποία σφύζουν κάθε βράδυ -ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες- από ζωή!

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ


Εδώ η φύση φιλοτέχνησε ένα παλάτι στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα. Σε απόσταση 3 χλµ. από την πόλη, στο Πέραµα, το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, όταν οι κάτοικοι του χωριού κατέφυγαν εκεί από τους βοµβαρδισµούς.
Τη χαρτογράφησή του ανέλαβαν οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Σε µια έκταση 1.100 µ. θαυµασµό προκαλούν οι θάλαµοι, τα 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγµιτών και τα ευρήµατα των ανασκαφών (απολιθωµένα οστά, δόντια και ένα κρανίο αρκούδας σπηλαίων).
Η επίσκεψη µπορεί να συνοδευτεί από την προβολή ντοκιµαντέρ στο Κέντρο Προβολής Επισκεπτών «Άννα Πετροχείλου». Διάρκεια τουριστικής διαδροµής 45'. Είσοδος: ?7 (γενικό), ?3 (µειωµένο). Καθηµερινά από τις 09:00-17:00 (χειµερινό), 09:00-19:00 (θερινό). (Σπηλαίου 19, Πέραµα, τηλ. 26510 81650, www.spilaio-perama.gr)
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ο νοµός Ιωαννίνων συστήνεται µέσα από τα προϊόντα του. Περίοπτη θέση κατέχει ο γιαννιώτικος µπακλαβάς, µε συνταγή που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αλλά και τα εκλεκτά κρασιά της Ζίτσας. Στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής αναπτύχθηκε η τυροκοµία, αλλά και η πτηνοτροφία, µε πολλές ελληνικές βιοµηχανίες να έχουν την έδρα τους εδώ, ενώ γνωστό είναι ότι εδώ εµφιαλώνεται και το περίφηµο νερό Ζαγόρι. Από τη λίστα των must αγορών δεν λείπουν και τα είδη λαϊκής Τέχνης. Άλλωστε οι Γιαννιώτες αργυροχρυσοχόοι, χαλκουργοί και ξυλογλύπτες είναι ξακουστοί, ενώ τα χειροποίητα κοσµήµατα ή υφαντά και τα σκαλιστά έπιπλα θα σε βάλουν σε πειρασµό!
Πηγή: Icons Travellers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου