Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ

Πόσο είπαμε ότι αξίζει μια ανθρώπινη ζωή;

Δημοσιευμένη  εικόνα


Ανθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, άνθρωποι που αυτοκτονούν, άνθρωποι που στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν βρίσκουν φρικτό θάνατο, και τέλος βρέφη που πωλούνται για μερικές χιλιάδες ευρώ. Σημεία των καιρών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα παραπάνω, όμως η απορία που εύλογα γεννάται στο μυαλό όλων μας είναι αλήθεια πόση αξία έχει πραγματικά πλέον μια ανθρώπινη ζωή;



Η οικονομική κρίση ήρθε, παρέμεινε και τα ισοπέδωσε πραγματικά όλα στο πέρασμα της, μαζί με τα υλικά αγαθά, τις αξίες, τα ιδανικά και τα όνειρα. Οι άνθρωποι αγωνίζονται πλέον να επιβιώσουν και να καλύψουν βασικές ανάγκες των ίδιων ή και της οικογένειας τους, γεγονός που "γεννά" καταστάσεις που πραγματικά προβληματίζουν και σοκάρουν.

Αλλοι επιλέγουν να βάλουν τέλος στην ζωή τους ώστε να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν, άλλοι ρισκάρουν την ζωή τους για να καταφέρουν να ζήσουν και άλλοι κάνουν επιλογές που δίνουν μηδαμινή αξία στην ανθρώπινη ζωή. Είναι πραγματικά σοκαριστικό ένα παιδί να πωλείται για μόλις 10.000 ευρώ, τραγικό κάποιος να βάζει τέλος στην ζωή του για χρέη κάποιων λίγων χιλιάδων ευρώ, ενώ όταν η προσπάθεια κάποιων να ζεσταθούν, με πρόχειρα και επικίνδυνα μέσα, οδηγεί στο θάνατο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη λέξη για να δώσει έναν χαρακτηρισμό στο συναίσθημα που γεννάται στην ψυχή όλων μας.

Οι λέξεις σοκ, τρόμος, απογοήτευση, είναι πραγματικά πολύ μικρές για να χαρακτηρίσουν το συναίσθημα που νιώθουμε ακούγοντας ή και βλέποντας τα παραπάνω περιστατικά όλο και πιο συχνά γύρω μας. Ενα μούδιασμα στο σώμα αλλά και στο μυαλό, μας κάνει πραγματικά να σκεφτόμαστε άραγε αξίζει ο άνθρωπος κάτι, ή μόνο λίγα ευρώ; Αν μιλούσαμε πραγματικά αυστηρά και μόνο με νούμερα κάποιοι ενδεχομένως να μπορούσαν να αποτιμήσουν την ζωή ενός ανθρώπου με βάση κάποια ευρώ, ίσως πολλά ίσως και λίγα.

Η απάντηση όμως, που πρέπει όλοι να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι μπορεί η ζωή να μας δόθηκε σαν ένα δώρο της φύσης, όμως στο χέρι μας είναι να την κρατήσουμε και να την διαφυλάξουμε σαν έναν πραγματικά πολύτιμο και ανεκτίμητο θησαυρό!



Δημοσιευμένη  εικόνα

Της Ελευθερία Παπαδόπουλου
Κοινωνιολόγου, απόφοιτης Παντείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου