Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

EUROPA LEAGUE - TOP 32

EUROPA LEAGUE (ΦΑΣΗ «32», ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ)

Ραντεβού

 
Ραντεβού α λα... ιταλικά!
 
Οι Μπιανκονέρι είχαν κακή εμπειρία από την τελευταία επίσκεψή τους στη γειτονική χώρα και τώρα φρόντισαν να μην έχουν περιπέτειες.
Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε έβαλε μέσα στο τέρμα της την Τραμπζονσπόρ και αν οι Τζιοβίνκο, Οσβάλντο αλλά και η υπόλοιπη παρέα ήταν πιο προσεκτική το σκορ αντί για 0-2 θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 0-6. Το επόμενο ευρωπαϊκό ραντεβού για την Μεγάλη Κυρία είναι ήδη κλεισμένο και είναι με την Φιορεντίνα, ομάδα η οποία την υποχρέωσε στη μοναδική της ήττα στην Serie A.
 

Το ματς δεν αντέχει σε κριτική καθώς η Γιουβέντους έκανε -φυσιολογικά- κομμάτια μία ομάδα που είναι στη μέση του βαθμολογικού πίνακα του τουρκικού πρωταθλήματος δημιουργώντας κοντά στις δέκα φάσεις για γκολ. Στο 5' ο Ισλα είχε δοκάρι με διαγώνιο δεξί σουτ και στο 18' το σκορ άνοιξε από τον Βιδάλ (έπαιξε βασικός γιατί είναι τιμωρημένος με την Μίλαν) μετά από επέμβαση του τερματοφύλακα της Τραμπζονσπόρ σε κοντινό σουτ του Τζιοβίνκο (0-1). Στο 34' ο Οσβάλντο (2ο γκολ στο Europa φέτος) από κοντά έκανε το 0-2 από την πάσα του Τζιοβίνκο και δύο λεπτά μετά ο Κόντε έβγαλε τον Πογκμπά για να κερδίσει όσες περισσότερες ανάσες ενόψει του ντέρμπι με τους Ροσονέρι.
Στο δεύτερο μέρος Τζιοβίνκο και Οσβάλντο έκαναν διαγωνισμό για το ποιος θα χάσει πιο πολλές ευκαιρίες με το 0-2 να μένει μέχρι το τέλος και την Γιουβέντους να περνάει πολύ χαλαρά στην επόμενη φάση, όπου την περιμένει ένα σούπερ δυνατό ματς.
«Χ»αλαρά Βαλένθια, Φιορεντίνα
Η Βαλένθια είχε σταθεί τυχερή με το δράμα των Ουκρανώ. Εξαιτίας του χάους που επικρατεί στην χώρα, η Ντιναμό Κιέβου είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα το «ΓΣΠ» της Λευκωσίας και αυτό είχε επιτρέψει στις Νυχτερίδες να περάσουν από εκεί εύκολα με 2-0. Οπότε στη ρεβάνς ο Πίτσι είχε την ευκαιρία να κάνει σχετικό rotetion και μάλιστα δίχως κόστος, καθώς το 0-0 του «Μεστάγια» επέτρεψε στην ομάδα του να περάσει αναίμακτα στην επόμενη φάση. Ας όψεται βέβαια και το οριζόντιο δοκάρι του Βελόσο (71') που δεν έφερε μπελάδες στη Βαλένθια.
Με... κάβα το πρώτο εκτός έδρας ματς (3-1) πορεύτηκε και η Φιορεντίνα και δεν χρειάστηκε να φορτσάρει στον επαναληπτικό κόντρα στην Εσμπιεργκ. Ο Ιλισιτς (47') κλείδωσε την πρόκριση, με τους Δανούς να προσπαθούν από εκεί και μετά και να δικαιώνονται με ένα όμορφο γκολ από ατομική ενέργεια του Βέστεργκααρντ.
Σεβιλιάνικος εμφύλιος
Στην Πριμέρα η Μπέτις μπορεί να είναι η χειρότερη ομάδα και να έχει να νικήσει από το Σεπτέμβριο, αλλά στην Ευρώπη ανασταίνεται. Οι Βερδιμπλάνκος αν και είχαν δύσκολη αποστολή μετά το 1-1 στην έδρα τους, πήγαν και έκαναν ό,τι ήθελαν στο Καζάν, επικρατώντας 2-0 της Ρουμπίν. Το 1-0 ήρθε μετά το σουτ του Νάνο (42') και το λάθος του Ριζίκοβ, ενώ το 2-0 με υπέροχη λόμπα του Ρουμπέν Κάστρο (64'). Με αυτό το πέρασμα της από τη Ρωσία η Μπέτις κατάφερε να δηλώσει παρούσα στο μεγάλο ραντεβού με τη Σεβίλλη.
Η άλλη ομάδα της πόλης νίκησε λίγο πιο δύσκολα (2-1) τη Μάριμπορ και τώρα οι δυο συμπολίτισσες θα λύσουν τις διαφορές τους στη φάση των «16» στο παρθενικό ευρωπαϊκό ραντεβού της μεγάλης διαμάχης τους. Οι Σεβιγιάνοι είδαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Χαντάνοβιτς (42') να... κερνάει τη μπάλα στον Ρέγιες που δεν του χαρίστηκε. Λάθος των Σλοβένων υπήρξε και στο δεύτερο γκολ, καθώς η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Αργκους και ο Γκαμεϊρό που το εκμεταλλεύτηκε σούταρε διαγώνια εύστοχα. Στις καθυστερήσεις μείωσε ο Βσιτς, αλλά ήταν αργά για τη Μάριμπορ να κάνει το θαύμα.
Με άγχος η Νάπολι
Το 0-0 του πρώτου αγώνα άφηνε τα πάντα ανοιχτά για τις Νάπολι και Σουόνσι, που μπήκαν από την αρχή με στόχο να παίξουν ανοιχτά στο «Σαν Πάολο». Η λόμπα του Ινσίνιε στο 17', για το 1-0, έκανε τους Ναπολιτάνους να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν σχετικά εύκολα αλλά η συνέχεια τους διέψευσε. Η Σουόνσι ισοφάρισε στο 30' με τον Ντε Γκούζμαν, έβγαλε το ημίχρονο στο 1-1 και στο δεύτερο μέρος άγχωσε για τα καλά την Νάπολι καθώς κρατούσε πίσω και παράλληλα απειλούσε σε αντεπιθέσεις. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έδειχνε μπλοκαρισμένη αλλά στο 78' οι αμυντικοί των φιλοξενούμενων έκαναν το λάθος και ο Ιγκουαΐν είπε «ευχαριστώ» με το 2-1, που επανέφερε την ηρεμία. Με τους Ουαλούς να βγαίνουν μαζικά μπροστά στο τέλος για την ισοφάριση-πρόκριση, η Νάπολι τελείωσε τον αγώνα με το 3-1 του Ινλέρ, στην αντεπίθεση, στο 93'.
Deja vu από την ανάποδη
Η τεράστια ματσάρα έγινε στη Φρανκφούρτη. Εκεί όπου η Πόρτο πλήρωσε την Αϊντραχτ με το ίδιο νόμισμα του πρώτου αγώνα. Στην Πορτογαλία οι Γερμανοί είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 το εις βάρος τους 2-0 και τώρα τους συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν 2-0 με προβολή του Αϊγκνερ (18') και ωραία συνεργασία των Τζαμπράνο, Μπαρνέτα και τελείωμα του Μάγιερ (52'). Ωστόσο, δύο κεφαλιές του Μανγκαλά (58', 71') έφεραν το ματς στα ίσα. Ο Οτσίπκα (76') επανέφερε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, για να έρθει στο 86' ο Γκίλας και να στείλει με κοντινό σουτ τους Δράκους στην επόμενη φάση.
Αυτοκτόνησε με Μαρκέτι...
Ο ιταλικός Τύπος μετρούσε μία-μία τις ημέρες για την επιστροφή του Μαρκέτι κάτω από τα δοκάρια της Λάτσιο και ο Εντι Ρέγια του έδωσε θέση βασικού στη ρεβάνς με την Λουντογκόρετς. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλλον το έχει μετανιώσει... Οι Λατσιάλι πήγαν στη Βουλγαρία για να ανατρέψουν το 0-1 του πρώτου αγώνα και κατάφεραν να ισοφαρίσουν αυτό το σκορ στα... 18 δευτερόλεπτα, όταν ο Κεϊτά βρήκε δίχτυα (0-1) για το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του θεσμού (πρώτος ο Μπλάνκο στο ΑΕΚ-ΜΠΑΤΕ το 2009). Το 0-2 από το πλασέ του Περέα στο 54' έστελνε την Λάτσιο στους «16» αλλά στη συνέχεια έγιναν παλαβά πράγματα! Αρχικά η Λουντογκόρετς μείωσε σε 1-2 με τον Μπέζτσακ στο 67' και στο 78' ο Μαρκέτι έκανε το... έγκλημα της καριέρας του σε ένα παντελώς ακίνδυνο μακρινό σουτ, για το 2-2! Οι Ιταλοί ήθελαν κι άλλο γκολ πλέον, το βρήκαν στο 82' με το κοντινό πλασέ του Κλόζε προ κενής εστίας αλλά στο 88' η άμυνα κοιμήθηκε σε μια... γιόμα από την αντίπαλη περιοχή και ο Κουισάντα έκανε το 3-3, αποκλείοντας την Λάτσιο.
Στο ρελαντί η Βασιλεία
Βασιλεία ετοιμη για πορεία ανάλογη της περσινής, αφού πέρασε στο ρελαντί το εμπόδιο της Μακάμπι. Μπορεί το μηδέν στο Ισραήλ να ήταν... παγίδα, ωστόσο οι Ελβετοί πρόσεξαν, δεν έπεσαν μέσα και το 3-0 τους έστειλε στους «16» της διοργάνωσης, Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μάρκο Στρέλερ με τα δυο γκολ που πέτυχε. Στο 8' ο Στόκερ άνοιξε το σκορ, και ο Γερμανός με τέρματα στο 60' και το 71' διαμόρφωσε το 3-0. Πλέον, οι Ελβετοί θα βρουν μπροστά τους τη Ζάλτσμπουργκ.
Συνεχίζει με απόλυτο η Σάλτσμπουργκ!
Το πάρτι συνεχίζεται για τη Σάλτσμπουργκ και μπορεί στην Αυστρία να είναι... ήδη πρωταθλήτρια, αλλά και στο Europa League έχει προκαλέσει αίσθηση με την πορεία της. Το απόλυτο στον όμιλο, τριάρα στο Αμστερνταμ (3-0), μια από τα ίδια και στον επαναληπτικό. Εξαιρετική εμφάνιση για τους Αυστριακούς, νίκη 3-1 και ραντεβού με την Βασιλεία στους «16» της διοργάνωσης. Ο Αγιαξ με αλλαγές στη σύνθεσή του δεν μπόρεσε να απειλήσει, αντίθετα, στο 56' ο παίκτης του, ο Φαν ντερ Χουμ με αυτογκόλ έδωσε προβάδισμα στους Αυστριακούς. Ο Μανέ στο 66' πέτυχε το 2-0 και ο σούπερ, Σοριάνο στο 77' σημείωσε το 3-0. Ο κλάασεν στο 82' πέτυχε το γκολ της τιμής για τους Ολλανδούς.
Στο καναβάτσο η Γκενκ!
Μπορεί στην Ρωσία να κράτησε το μηδέν και να πήρε το πάνω χέρι, ωστόσο η Ανζί είχε διαφορετική άποψη και φρόντισε να ρίξει στο... καναβάτσο τη Γκένκ. Σε ένα κλειστό παιχνίδι, οι Ρώσοι άνοιξαν πρώτοι το σκορ με τη βοήθεια του αντιπάλου, μιας και ο Τσιμάγκα με αυτογκόλ σημείωσε το 1-0 στο 64'. Οι Βέλγοι πίεσαν, ρίσκαραν και το πλήρωσαν, με τον Αλίγιεφ στο 71' να πετυχαίνει το 2-0. Βέβαια, η Ανζί ολοκλήρωσε το ματς με δέκα παίκτες λόγο αποβολής του Ταγκιμπέκοφ, ο οποίος και θα χάσει τα ματς με την Αλκμααρ στη φάση των «16».
Αποβολή, γκολ και πρόκριση η Λυών!
Στην Ουκρανία κράτησε το μηδέν και στη Γαλλία φρόντισε να πάρει την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Σλόβαν Λίμπερετς. Η Λυών είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα, η αποβολή του Ζουμπέφκο στο 76' της έδωσε ώθηση και στο 80' ο Λακαζέτ πέτυχε το γκολ πρόκρισης!
Με... ζόρια η Τότεναμ!
Μεγάλη πρόκριση για την Τότεναμ, έστω και αν... λαχτάρησε! Η Ντνιέπρ είχε το πάνω χέρι με το 1-0 στην Ουκρανία, προηγήθηκε στο 47' με τον Ζοζούλια και το Γουάιτ Χαρτ Λέιν πάγωσε... Τον δρόμο προς την πρόκριση πάντως δεν άνοιξε το δίδυμο Σολδάδο-Αντεμπαγιόρ, αλλά ο Ερικσεν με εκτέλεση φάουλ. Η Ντνιέπρ είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Κονοπλιάνκα, όταν η σουτάρα του βρήκε το δοκάρι, και η Τότεναμ... ξύπνησε. Ο Ζοζούλια αποβλήθηκε στο 61' και ο Αντεμπαγιόρ τέσσερα λεπτά αργότερα πέτυχε το 2-1. Ο ίδιος παίκτης στο 69' διαμόρφωσε το 3-1 και έστειλε την Τότεναμ στην επόμενη φάση απέναντι στη Μπενφίκα.
Περισσότερα σε λίγο...
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
* σε παρένθεση τα πρώτα ματς

Ρουμπίν Καζάν – Μπέτις 0-2 (1-1)
(45' Νόνο, 64' Ρουμπέν Κάστρο)
 
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Πόρτο 3-3 (2-2)
(37' Αϊγκνερ, 52' Μάγιερ, 76' Οτσίπκα – 58', 71' Μανγκαλά, 86' Γκίλας)
 
Βασιλεία – Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-0 (0-0)
(18' Στόκερ, 60', 71' Στρέλερ)
 
Ζάλτσμπουργκ – Αγιαξ 3-1 (3-0)
(56' αυτ. Φαν ντερ Χουρν, 66' Μανέ, 77' Σοριάνο – 82' Κλάασεν)
Σαχτάρ – Πλζεν 1-2 (1-1)
(88' Λουίζ Αντριάνο – 29' Κόλαρ, 33' Πετρζέλα)
 
Λουντογκόρετς – Λάτσιο 3-3 (1-0)
(67' Μπέζιακ, 78' Ζλατίνσκι, 88' Κουισάντα – 1' Κεϊτά, 54' Περέα, 82' Κλόζε)
 
Νάπολι - Σουόνσι 3-1 (0-0)
(16' Ινσίνιε, 78' Ιγουαΐν, 90'+3' Ινλέρ – 30' Ντε Γκουζμάν)
 
Σεβίλλη – Μάριμπορ 2-1 (2-2)
(42' Ρέγιες, 59' Γκαμεϊρό – 90'+2' Βρσιτς)
 
Βαλένθια – Ντιναμό Κιέβου 0-0 (2-0)
 
Φιορεντίνα – Εσμπιεργκ 1-1 (3-1)
(47' Ιλισιτς – 90' Βέστεργκααρντ)
 
Γκενκ – Ανζί 0-2 (0-0)
(64' αυτ. Τσιμάνγκα, 71' Αλίγιεφ)
 
Λυών – Τσερνομόρετς 1-0 (0-0)
(80' Λακαζέτ)
 
Τότεναμ – Ντνιεπρ 3-1 (0-1)
(56' Ερικσεν, 65', 69' Αντεμπαγιόρ – 48' Ζοζούλια)
 
Αλκμααρ – Σλόβαν Λίμπερετς 1-1 (1-0)
(17' Φιέρχενερ – 72' Μπούτνικ)
 
Μπενφίκα - ΠΑΟΚ 3-0 (1-0)
(70' Γκαϊτάν, 78' πέν. Λίμα, 79' Μάρκοβιτς)
 
Τραμπζονσπόρ – Γιουβέντους 0-2 (0-2)
(18' Βιδάλ, 38' Οσβάλντο)
 
ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Γιουβέντους – Φιορεντίνα
Βασιλεία – Ζάλτσμπουργκ
Λουντογκόρετς – Βαλένθια
Πόρτο – Νάπολι
Λυών – Πλζεν
Σεβίλλη – Μπέτις
Τότεναμ -Μπενφίκα
Αλκμααρ - Ανζί


Διάβασε περισσότερα στο: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου