Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΕΙΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΜΕΙΣ

Η ανατομία της ουζοκατάνυξης



Είναι αδύνατον να πίνω ούζο και να κάθομαι στο τραπέζι κανονικά.
Με το που θα κυλίσει το διαυγές αρωματικό υγρό στο ποτηράκι, αυτόματα θαρρείς η καρέκλα τραβιέται στο πλάι, ο αγκώνας ακουμπά στο τραπέζι,
το πόδι αναζητά στήριγμα στο απέναντι κάθισμα ή μπαίνει ασυναίσθητα σταυροπόδι.



Μόλις παίρνει να λιώνει το παγάκι και το ούζο αρχίζει να αποκτά την θελκτική γαλακτερή θαμπάδα του,
τα αρώματα κατακλύζουν την ατμόσφαιρα, ο ουρανίσκος και τα χείλη υγραίνονται προσμένοντας το ελαφρύ κάψιμο της αλκοόλης και η μύτη ρουφά αχόρταγα τον αέρα που μεταφέρει τα μεθυστικά αρώματα του μαγικού αποστάγματος.

Με την χρωματική μετάλλαξη καλοπιάνεται η όραση, με το τσούγκρισμα η ακοή, με τις θωπείες του ποτηριού και του πάγου η αφή, με την πρώτη γουλιά η όσφρηση, με την δεύτερη η γεύση.

Στο δεύτερο άδειασμα του ποτηριού αρχίζει η ανεμελιά του πνεύματος, και ο καλλωπισμός της ψυχής, στο τρίτο η χαλάρωση του κορμιού, και έπεται η κουβεντούλα, η οποία πολύ συχνά περιλαμβάνει ιστορίες από τον στρατό, φιλοσοφίες διάφορες, αναμνήσεις, ενίοτε δε αναφορές σε γυναίκες, αλλά ποτέ δεν εμβαθύνει σε αυτό το θέμα, μένει πάντα σε επιφανειακές και σύντομες αναφορές, δεν το ‘ψαξα το πράγμα ποτέ, απλά το παρατήρησα και το καταγράφω, εξάλλου μετά το τρίτο ποτηράκι ούζο, ο τρόπος που προσεγγίζεις το κάθε τι είναι ειδικός.

Μετά το τέταρτο ποτηράκι μπορεί να αρχίσει το τραγούδι, μετά το πέμπτο σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να παρατήσουμε και συγκίνηση μέχρι δακρίων ή και κλάματα καμιά φορά, είναι τότε που η ψυχή αδειάζει τους καημούς της με αναστεναγμούς και ανάλαφρη κοιτά το μέλλον με μια κάποια αισιοδοξία ακόμα και μέσα στην ποιο μαύρη καταχνιά,
Ουφ μελαγχόλησα πάω για κανένα ουζάκι με τα φιλαράκια.


Τσιροσαλάτα ο απόλυτος μεζές για το ούζο.
Υλικά:
  • Ένας μεγάλος καλολιασμένος τσίρος
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος.
Κοπανάμε με ένα σφυρί το ξερό ψάρι. Το καψαλίζουμε καλά σε φλόγα και το βουτάμε, καυτό όπως είναι, μέσα σε κρύο νερό για ένα λεπτό και αμέσως μετά σε ξύδι. Λιανίζουμε το ψάρι με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστούν λεπτά ραβδάκια ξερής σάρκας, αφαιρούμε το κεφάλι και τα κόκαλα.
Σερβίρουμε με λάδι ξύδι και μπόλικο άνηθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου