Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Εκεί στο νότο!

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Εκεί στο νότο! (PHOTOS)
 
Παραδεισένιες παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά,
δυνατό nightlife και ακόμη πιο έντονη ηλιοφάνεια.
Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η Ιεράπετρα, έχει να σου...
ξεφυτρώσει πολλά περισσότερα από τα διάσημα σε όλο τον κόσμο κηπευτικά της!
Έτοιμος να τα ανακαλύψεις;
Από τον Μπάμπη Δούκα (cdoukas@dousiscom.gr)
 




Εκεί όπου οι ακτές της νότιας Κρήτης αλλά και της νότιας Ευρώπης «αγκαλιάζονται» από τα νερά του Λιβυκού Πελάγους βρίσκεται η Ιεράπετρα. Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. νότια του Αγίου Νικολάου, η πόλη κατέχει τα πρωτεία σε ποσοστό ηλιοφάνειας στην Ελλάδα (2η στην Ευρώπη μετά τον Φάρο της Πορτογαλίας).
Κύρια γνωρίσματά της το πλήθος από θερμοκήπια (καθώς εδώ πραγματοποιείται αξιόλογο ποσοστό παραγωγής ντομάτας, που εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη), οι καταπληκτικές παραλίες και βεβαίως το από τον 13ο αι. φρούριο Καλές, στο Νέο Λιμάνι, που σε κάνει να νιώθεις πως ακόμη ζουν οι μύθοι με τους Σαρακηνούς πειρατές. Από εκεί μπορείς να ξεκινήσεις και την περιήγησή σου.
Από την Κάτω Μερά (όπως λέγεται η περιοχή της Παλιάς Πόλης) και οδηγούμενος από τα στενά δρομάκια, θα συναντήσεις αρχικά το παλιό κτήριο που σύμφωνα με το θρύλο φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης για μια νύχτα τον Ιούλιο του 1798.
 
261_Lasithi_lerapetra06.jpg
 
Στρίβοντας αριστερά στην οδό Ναπολέοντα και ακολουθώντας την Μακεδονομάχων, τα βήματά σου θα σε βγάλουν στην πλατεία όπου βρίσκεται το ανεγερμένο από τα τέλη του 19ου αι. Τζαμί και η μουσουλμανική κρήνη, ακριβώς απέναντί του.
Από εκεί περπατώντας στην οδό Β. Κορνάρου και γυρνώντας δεξιά στην οδό Χούτα θα βρεθείς στην Πλατεία Κανουπάκη, που ουσιαστικά ενώνει την παλιά με τη σύγχρονη πλευρά της πόλης. Στην οδό Κύρβα σε περιμένει η πιάτσα με τα ρακάδικα -μην παραλείψεις να κάνεις μια μικρή στάση για ρακή και μεζέδες στο Όξω ή το Μουράγιο.
Από την άλλη μεριά, ακολουθώντας την παραλιακή οδό Δημ. Μαρκοπούλου συναντάς τα πιο... mainstream στέκια. Μπορείς εύκολα να αράξεις εκεί και να απολαύσεις ένα από τα εντυπωσιακότερα ηλιοβασιλέματα που έχεις δει στη ζωή σου!
 
261_DSCN0194_edit.jpg
 
Ώρα για βουτιές!
Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ιεράπετρας είναι οι μοναδικές της παραλίες. Μέσα στην πόλη οι καλύτερες επιλογές είναι η Ανατολική (με τις όμορφες βραχώδεις ακτογραμμές, ιδανική και για καταδύσεις) και η μεγάλη παραλία με την ψιλή άμμο κατά μήκους της οδού Στρ. Σαμουήλ, που προσελκύει πλήθος κόσμου καθημερινά.
Εντυπωσιακές πλαζ βρίσκονται και στο δρόμο προς Σητεία, ανατολικά της Ιεράπετρας. Πρώτα συναντάς τη μεγάλη παραλία με τη λεπτή άμμο, 5 χλμ. από την πόλη και κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι. Ακολουθεί ο μικρός όρμος κοντά στο χωριό Φέρμα (σε απόσταση 8 χλμ.) με ασύλληπτα διαυγή νερά.
Δέκα χλμ. μακριά από την Ιεράπετρα, υπάρχει ο αμμώδης κόλπος της Αγια-Φωτιάς, μια πανέμορφη οργανωμένη παραλία με πολύ καλό beach bar. Αν πάλι κινηθείς προς τα δυτικά, θα βουτήξεις αρχικά στην ήσυχη ακρογιαλιά του Καναλακίου (6 χλμ.) και μετά στον βοτσαλένιο Μύρτο (10 χλμ.).
Το καλύτερο, όμως, μέρος όπου μπορείς να κολυμπήσεις είναι... εκτός νησιού! Συγκεκριμένα, σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νότια του λιμανιού της Ιεράπετρας βρίσκεται το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή και θα βρεθείς εκεί παίρνοντας το καραβάκι. Τι σε περιμένει εκεί; Γαλαζοπράσινα νερά, ξανθοπράσινοι κέδροι και «χρυσές» παραλίες γεμάτες μικρά κοχύλια συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από τις διακοπές των ονείρων σου -σίγουρα μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!
 
261_Lasithi_lerapetra04.jpg
 
Η όμορφη... γειτονιά της Ιεράπετρας
Η πανδαισία ειδυλλιακών εικόνων και τοπίων, όμως, δεν σταματά στην πόλη της Ιεράπετρας. Στα 22 χλμ. από αυτή θα δεις τον μικρό οικισμό του Κουτσουρά, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Highlights η θεσπέσια παραλία με το σταχτί βότσαλο, αλλά και το οινομαγειρείο «Ροβινσώνας» με τα καταπληκτικά μαγειρευτά. Σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά του Κουτσουρά βρίσκεται το θέρετρο Μακρύ-Γιαλός, με το μικρό γραφικό λιμανάκι και τη μεγάλη παραλία. Αξίζει να περάσεις μια ολόκληρη μέρα εδώ. Γενικά οφείλεις να γνωρίζεις πως οι νότιες ακτές της Κρήτης ενδείκνυνται τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο και για όσους επιθυμούν να περνούν τα καλοκαίρια τους ανέμελα, κάνοντας βουτιές σε πεντακάθαρα νερά. Το μόνο βέβαιο είναι πως όποιος επισκεφθεί αυτά τα μέρη, δεν θα τα ξεχάσει ποτέ!
 
261_Lasithi_lerapetra15.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου