Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΣΕΧΥ WOMAN

Η θέση της γυναίκας στον κόσμο της Marvel, στην τηλεόραση, στο σινεμά

Spider-Woman

H Marvel προσπαθεί εναγωνίως να μην κατηγορηθεί για σεξισμό, καθώς από μία εταιρία κόμικ βιβλίων,
γίνεται πλέον ένας κολοσσός της κινηματογραφικής βιομηχανίας με κάποιες
από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες κάθε χρονιά.
Ωστόσο όπως και όλη η υπόλοιπη κινηματογραφική βιομηχανία
αλλά και όλες οι άλλες τέχνες, παραμένει βαθιά συντηρητική όσον αφορά την θέση της γυναίκας,
ακόμα και τώρα που την βάζει σε πρώτο πλάνο.



Προσέλαβε λοιπόν τον γνωστό κομίστα Milo Manara, γνωστό για τα ερωτικά του comic, να φτιάξει ένα από τα εξώφυλλα του Spider-Woman, ενός από τα νέα comic books που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Στην παραπάνω φώτο βλέπετε τα δύο διαφορετικά εξώφυλλα που θα έχει η Spider-Woman. Προφανώς μπορείτε να καταλάβετε πιο είναι του Manara.
Πρώτα από όλα ας δούμε το αισθητικό του θέματος.
Ο Milo Manara δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρει να κάνει. Έκανε λοιπόν μία Spider-Woman με στολή και σώμα στριπτιτζούς λίγο πριν τα βγάλει όλα και αρχίσει να λικνίζεται ή να συμμετέχει σε όργια. Οι ομοιότητες με κάποιες από τις δουλειές του Manara είναι παραπάνω από εμφανείς.
Με ένα γρήγορο search βρήκα για παράδειγμα αυτό εδώ:

Milo-Manara-04

Ας πάμε τώρα στην Marvel. H εταιρία προσπαθεί όσο τίποτα να μην κατηγορηθεί για σεξισμό και ρατσισμό. Έτσι πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο Thor από άντρας θα γίνει πλέον γυναίκα, ενώ σε κάποια φάση σκεφτόταν να κάνει τον Captain America μαύρο. Η Marvel προφανώς καταλαβαίνει ότι λίγο η τεράστια επιτυχία των ταινιών της, λίγο το Big Bang Theory, άλλαξαν την κουλτούρα που ήθελε τα comic books της μόνο για σπασίκλες λευκούς τύπους που μένουν ακόμα με την μαμά τους…
Προσπαθεί λοιπόν εν μέσω πολλών σχολίων για την μη ύπαρξη γυναίκας υπερήρωα στις ταινίες της, αλλά και το ομολογουμένως ρηχό – αν και ενδιαφέρον – story των ταινιών της, να βελτιώσει την θέση της στο χώρο και να αποκρούσει τέτοιες κατηγορίες.
Με την κίνησή της βέβαια να βάλει τον Manara να σχεδιάσει το εξώφυλλο σε μία από τις πιο σημαντικές ηρωίδες της, μας δείχνει ότι όλη αυτή η προσπάθεια, όχι απλά δεν είναι ειλικρινής, αλλά είναι επιτηδευμένη και με στόχο το κέρδος. Είναι σαν να μας λέει η Marvel βάζω γυναίκες μεν, αλλά ακόμη της θεωρώ δεύτερους ρόλους και απλά σεξουαλικά αντικείμενα.
Το φανατικό κοινό των κόμικ – και όχι των ταινιών της Marvel – δεν νομίζω να έχει αλλάξει πολύ, ενώ ακόμα και να έχει αλλάξει έχουμε τονίσει άπειρες φορές και από την παρούσα στήλη αλλά και γενικά, ότι η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κινηματογράφο τελειώνει εκεί που σταματάνε οι ανάγκες για σεξ και γυμνό.
Δεν είναι η Marvel υπεύθυνη για όλα αυτά, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος, οι θεατές, άντρες και γυναίκες που επικροτούν με τους αριθμούς στο box-office, με τα likes στο internet και με 1000 άλλους τρόπους, ότι έχει να κάνει με σεξ και γυμνό, ανεξαρτήτως ποιότητας, ομορφιάς και περιεχομένου. Και οι κριτικοί λέγαμε στο προηγούμενο εκτός θέματος ότι φταίνε, όταν γράφουν για τον κώλο της Olivia Wilde αντί για την ερμηνεία της, και όταν λένε ότι δεν είναι πιστευτή μία τόσο όμορφη συγγραφέας.
Οι ίδιοι που αντί να κατακρίνουν την Marvel για τις γελοιότητες της, θα γράψουν για τον τρομερό κώλο της Spider-Woman, εκτός βέβαια αν ενοχληθούν και πούνε ότι δεν είναι πιστευτή μία γυναίκα super ήρωας, ή τόσο όμορφη γυναίκα υπερήρωας (λες και όλοι οι άντρες υπερήρωες είναι άσχημοι – άλλο θέμα κι αυτό), ή ότι η θέση της γυναίκας είναι στο πλευρό του άντρα που θα κάνει όλη την βρώμικη δουλειά.
Ακόμη και αυτοί που θα κατακρίνουν την Manara-Spider-Woman και θα γράψουν κάτι σαν αυτό που γράφω τώρα, θα χαρούν για τα πολλά hits του άρθρου τους, που θα έρθουν απλά με την φώτο της Spider-Woman… Αυτό είναι η σύγχρονη “ενημέρωση” και “ψυχαγωγία”, τι να κάνουμε; Σωστά;
Καθόλου σωστά, γι’ αυτό σας πρήζουμε με συνεχή άρθρα για θέματα ρατσισμού και σεξισμού. Για να μην έχουμε και αύριο την γυναίκα Spider-Woman στα τέσσερα και με τον κώλο τουρλωμένο όταν ο αντίστοιχος άντρας είναι ο αγέρωχος super ήρωας που δεν νομίζω κανείς να τον θυμάται σε τέτοια πόζα.

SPIDERWOMAN001Manara-06299-600x853.0

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου