Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΚΙΤΣΟΥ

Ο Χίτλερ και οι απίστευτες μαγικές δυνάμεις ενός...σκίτσου


Ο Χίτλερ και οι απίστευτες μαγικές δυνάμεις ενός...σκίτσου










«Μαγικές δυνάμεις» που εμποτίζουν με τρομερή δύναμη

όποιον το κοιτάξει έχει σύμφωνα μ' ένα μεγάλο αστικό μύθο το 500 ετών
σκίτσο/αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Γι΄αυτό το λόγο ο διάσημος πίνακας εκτίθεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας
και για περιορισμένο αριθμό επισκέψεων στη βιβλιοθήκη του Τορίνο.





Πιο συγκεκριμένα, μόνο 50 άτομα τη μέρα μπορούν και επισκέπτονται το σπάνιο ξεθωριασμένο και εύθραυστο πλέον σκίτσο, το οποίο είναι κλεισμένο σ' ένα «αδιαπέραστο» γυάλινο κουτί που φωτίζεται μόνο με οπτικές ίνες. Το κουτί αυτό βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο όπου δεν εισχωρεί ποτέ το φως της ημέρας και η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 20 βαθμούς Κελσίου. Για τη συντήρησή του έχουν επιστρατευτεί όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς πάσχει από αυτό που στην ορολογία των συντηρητών ονομάζεται «foxing», ένας γενικός όρος που περιγράφει τις καφεκόκκινες κηλίδες που αναπτύσσονται ένεκα της εμφάνισης ενός μύκητα ή μίας χημικής αντίδρασης.


Το μικρό αυτό σχέδιο (οι διαστάσεις του οποίου είναι μόλις 33,5Χ21,6 εκατοστά) του διάσημου ζωγράφου έχει περάσει πολλές περιπέτειες, καθώς φυγαδεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη βιβλιοθήκη του Τορίνο στη Ρώμη προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του ίδιου του Χίτλερ που ήθελε διακαώς να τον αποκτήσει όχι για τη μεγάλη οικονομική του αξία, αλλά για να πάρει τη «δύναμή» του. Μάλιστα ήταν το μοναδικό από τα 2.000 έργα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης που μετακινήθηκε εκείνη την εποχή.

Ο σημερινός διευθυντής της βιβλιοθήκης Giovanni Saccani υποστηρίζει πως ούτε αυτός ούτε κανείς ποτέ δεν έμαθε πού κρυβόταν ο πίνακας στη Ρώμη: «Για να μην πέσει στα χέρια των ναζί, ο πίνακας μεταφέρθηκε με μια μυστική επιχείρηση στη Ρώμη. Εκεί κρατήθηκε η ανωνυμία του κατόχου του. Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια, η συντήρησή του δεν ήταν παράγοντας που λήφθηκε υπόψιν και φυσικά δεν έκανε καλό στην κατάστασή του», εξήγησε.

Πλέον το έγγραφο έχει επιστρέψει στο Τορίνο και φυλάσσεται σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο με θωρακισμένες πόρτες. Το θησαυροφυλάκιο χτίστηκε το 1998 για να φυλάξει εκτός από την αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι και άλλα ανεκτίμητα σχέδια και έγγραφα.


Γ.Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου