Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Πότε οδηγούμαστε σε εκλογές αν δεν τα βρούνε με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
9-12-14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πότε οδηγούμαστε σε εκλογές αν δεν τα βρούνε με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

«Φωτιά» έχουν πάρει πλέον τα σενάρια για το πότε θα γίνουν οι ψηφοφορίες
για την εκλογή Προέδρου και πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές
σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου τότε η επόμενη θα είναι έξι ημέρες
 μετά ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη.
Οι επόμενες έξι ημέρες δίνουν την πιο κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου,
δύο 24ωρα πριν εκπνεύσει το 2014.

Τότε οι βουλευτές θα αποφασίσουν αν η χώρα θα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές.
Στο σενάριο της μη συγκέντρωσης των 180 βουλευτών η παρούσα Βουλή διαλύεται
και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές εντός 10 ημερών με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Πιο πιθανές ημερομηνίες φαντάζουν η Κυριακή 25 Ιανουαρίου και η επόμενη Κυριακή 1 Φεβρουαρίου
Ολες οι ψηφοφορίες είναι ονομαστικές και φανερές.

Όλα το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της επιλογής του Σταύρου Δήμα! Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τον συγκεκριμένο πολιτικό;

«Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους
φτάνοντας στο γραφείο του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας.



Λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και οι αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα είναι θετικές ακόμα και από εκείνους που δεν θα την στηρίξουν.
Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή, δήλωσαν στον Newsit ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκφράστηκε πολύ θετικά για την υποψηφιότητα Δήμα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ εξαιρετική υποψηφιότητα.

Το παρασκήνιο
Φυσικά και δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Σταύρου Δήμα για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρώην Επίτροπος είναι μια προσωπικότητα που χαίρει της εκτίμησης τόσο στα ευρωπαϊκά σαλόνια όσο και σε όλο το φάσμα τους εγχώριου πολιτικού συστήματος. Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρει το πρόσωπό του να προσελκύσει και τις ψήφους που χρειάζεται η κυβέρνηση για να βγεί αλώβητη από τις τρείς ψηφοφορίες.
Το όνομα του Σταύρου Δήμα έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι στο γεύμα που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή στο Hilton πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε πει ότι τρέφει μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπό του.
Όμως, σημαντικό είναι επίσης ότι ο κ. Δήμας έχει πολύ καλές σχέσεις και με το περιβάλλον του επίσης πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι όπως είχε αποκαλύψει το Newsit είχαν συναντηθεί σε κεντρικό εστιατόριο του Κολωνακίου την περισμάνη εβδομάδα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα και η χώρα θα μπει στην επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, είπε ο πρωθυπουργός. Στο μήνυμά του, ο κ. Σαμαράς εξήγησε την απόφαση να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την επιλογή του Σταύρου Δήμα.
Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!
Εξάλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα...
Έτσι, με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.
Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.
Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα - απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον - θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης».
Βενιζέλος: Έτσι καταλήξαμε στον Δήμα
Το σκεφτήκαμε πολύ με τον Αντώνη Σαμαρά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για την απόφαση να είναι ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Γιατί για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση».
Πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς έφτασαν σε αυτή την επιλογή γιατί ο κ. Δήμας είναι «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».


Σε ότι αφορά το διαδικαστικό της υπόθεσης:

Με ημερήσια διάταξη που θα εκδώσει ο Πρόεδρος της Βουλής οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην Ολομέλεια προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους για να εκλεγεί ΠτΔ. Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου και με την αναζήτηση ξανά 180 ψήφων.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται 29 Δεκεμβρίου, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες θα ήταν οι 18 και 25 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180). Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να εκλεγεί ΠτΔ ακόμα και με ελάχιστες ψήφους.

Πηγή: msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου