Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

SCIFI ΣΕΙΡΕΣ -ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παλιές διαστημικές scifi σειρές που αγαπήσαμε (Space Opera)




Μια υποκατηγορία του είδους «Επιστημονικής Φαντασίας» είναι η Space Opera. Σήμερα θα προσπαθήσω να φτιάξω (και με τη βοήθειά σας) μια λίστα που περιλαμβάνει τις καλύτερες σειρές αυτής της υποκατηγορίας, που με καθήλωσε σε ατελείωτες ώρες θέασης.
Κοινώς: καθολικό κάψιμο, καθώς υπάρχουν σειρές που τις έχω δει πάνω από 6 φορές και τις ξαναβλέπω ευχάριστα, ακόμα κι αν έχω μάθει απ’ έξω όλους τους διαλόγους. Θα προσπαθήσω να βαθμολογήσω με τα δικά μου κριτήρια τις καλύτερες σειρές αυτού του τύπου που έχω δει ως τώρα.
Η πιο συνήθης αντίδραση μετά τη δημοσίευση μιας οποιασδήποτε λίστας, είναι οι διαφωνίες που δημιουργούνται από αυτήν, οπότε θα προσπαθήσω να φτιάξω μια λίστα με τις σειρές τύπου space opera που τις λάτρεψα κι ξόδεψα ατελείωτες ώρες για να τις βλέπω ξανά και ξανά.
Ελπίζω να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αυτό το άρθρο σαν οδηγός για τους νεότερους αναζητητές τέτοιων σειρών, ώστε να πάρουν μια ιδέα για να τις αναζητήσουν και να τις δουν. Με λύπη βλέπω πως στην τηλεόραση δεν παίζονται πλέον τέτοιες σειρές, αλλά ούτε και βγαίνουν νέες, με αποτέλεσμα αυτό το είδος να τείνει προς εξαφάνιση, αν δεν έχει ήδη εξαφανιστεί.
Ας ξεκινήσω, λοιπόν, την προσπάθειά μου από την λιγότερο εθιστική, πορωτική, υπέροχη, ουάου, κ.λπ. σειρά από τις αγαπημένες μου μέχρι να φτάσω στην καλύτερή μου. Δεν σημαίνει όμως ότι η τελευταία στη λίστα μου είναι η χειρότερη, απλώς η λιγότερο καλύτερη.



Space: 1999 (1975–1977)



Μια σειρά που περιγράφει τις περιπέτειες του προσωπικού της σεληνιακής βάσης Άλφα, όταν μια έκρηξη σε έναν κρατήρα της σελήνης τη βγάζει εκτός περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα να περιφέρεται στο διάστημα. Το προσωπικό της βάσης έρχεται αντιμέτωπο με εξωγήινους πολιτισμούς και αυτό είναι όλο το concept. Φτωχή σε σκηνικά, κοστούμια και πλοκή, αλλά βλέπεται ευχάριστα από κάποιον που λατρεύει τέτοιου είδους σειρές. Για τους υπόλοιπους μάλλον θα είναι ένα γερό χάσιμο χρόνου. Διήρκησε δύο κύκλους (seasons) από 24 επεισόδια έκαστος.

Η Γη έχει εμπλακεί σε πόλεμο με εξωγήινους επιδρομείς και η σειρά δείχνει μια ομάδα πιλότων σε διάφορες αποστολές. Η σειρά επίσης περνάει και αντιρατσιστικά μηνύματα. Θα την περιέγραφα σαν στρατιωτική επιστημονικής φαντασίας. Σαν σειρά όμως δεν τη θεωρώ τόσο καλή. Σαφώς καλύτερα σκηνικά από το Space: 1999, αλλά δεν κατάφερε να με κερδίσει ιδιαίτερα. Αξίζει για την εμπειρία όμως να της δοθεί μια ευκαιρία ώστε να τη δείτε. Άλλωστε είναι μόνο ένας κύκλος.


Μια σειρά που κάτι είχε να πει, αλλά δεν φάνηκε να το καταφέρνει. Η ιστορία έχει να κάνει με αποίκους που έπεσε το σκάφος τους σε έναν εξωγήινο πλανήτη και που προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους, αντιμετωπίζοντας εξωγήινους αλλά και ανθρώπους. Την κατατάσσω σαν ισάξια με την Space Above And Beyond. Μετριότητα κι εδώ, αλλά βλέπεται ευχάριστα, καθώς κι αυτή είναι μόνο ένας κύκλος.


Επιτέλους, αρχίζουμε να πιάνουμε πιο όμορφες σειρές στο μάτι λόγω των καλύτερων κοστουμιών και εφέ. Άλλωστε είναι φυσιολογικό όσο περνάνε τα χρόνια και η τεχνολογία να εξελίσσεται. Δημιουργός της σειράς είναι ο γνώριμος σε όλους μας, Gene Roddenberry. Ο άνθρωπος που λατρέψαμε από το Star Trek του.
Ας πούμε όμως και μερικά πράγματα για την πλοκή της σειράς. Ο κυβερνήτης του πολεμικού αστρόπλοιου Ανδρομέδα προσπαθεί να αναβιώσει την Κοινοπολιτεία, μια ένωση εξωγήινων πολιτισμών που παρήκμασε πριν από 300 χρόνια.
Η σειρά μπορώ να πω πως μου άρεσε αρκετά, αλλά η «χημεία» του πληρώματος, των πρωταγωνιστών δηλαδή δεν έδεσαν αρκετά ώστε να υπάρχει αυτή η πόρωση που έχουμε όταν βλέπουμε τέτοιες σειρές. Δύσκολα κάποιος θα διαπιστώσει ότι ξημέρωσε έξω και ότι εξακολουθεί να βλέπει ακόμα επεισόδια. Κράτησε όμως 5 ολόκληρους κύκλους. Κάτι λέει κι αυτό.

Πολύ ωραία σειρά, με την ωραία πλοκή της και γενικά με την υπέροχη φαντασία που είχαν τότε όταν φτιάχνανε τέτοιες σειρές. Ας δούμε τι μας λέει εδώ η σειρά. Ένας πιλότος δοκιμαστικού σκάφους καταλήγει να βρεθεί σε ένα απόμερο σημείο του σύμπαντος και γίνεται μέλος πληρώματος, που είναι φυγάδες από εξωγήινους πολιτισμούς. Σε ζωντανό αστρόπλοιο. Στους πρώτους 2 κύκλους δεν φαίνεται η ομάδα να δένει, πράγμα που αλλάζει πάρα πολύ στους τελευταίους κύκλους και μετατρέπεται σε σπουδαία σειρά. Κράτησε 4 κύκλους. Όλοι οι φανατικοί του είδους πρέπει να τη δουν.

Η σειρά που έβαλε το είδος Sci-fi στα σαλόνια του κοσμάκη. Η σειρά ορόσημο για όλο το είδος sci-fi. Χωρίς αυτήν δεν θα γεννιόντουσαν τόσο υπέροχες σειρές φαντασίας που ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε ο Gene Roddenberry. Μόνο και μόνο γι’ αυτό πρέπει όλοι οι scifiδες που σέβονται τον εαυτό τους να τη δουν. Just pay respects.

Star Trek: Deep Space Nine (1993 – 1999)



Το θεωρώ σαν το πιο αποτυχημένο Star Trek που έχει βγει, επειδή άφησε πίσω την κλασική συνταγή του «έχω αστρόπλοιο και πάω για εξερεύνηση σε ανεξερεύνητα μέρη» και πιάνει τη συνταγή του Babylon 5, δηλαδή «έχω μια διαστημική βάση και κάνω εκεί κουμάντο». Άφησε δηλαδή ό,τι μας άρεσε στα Star Trek και πήγε να επιχειρήσει κάτι καινούριο. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει κάτι τέτοιο εδώ, ενώ στο θεϊκό Babylon 5 υπερβολικά πολύ (θα το εξυμνήσω πιο κάτω). Παρόλα αυτά κράτησε 7 κύκλους.

Star Trek Enterprise (2001 – 2005)



Ένα ωραίο Star Trek, με μια όχι και τόσο ωραία και δεμένη ομάδα όμως. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο θα το κατατάξω σαν κάτι καλύτερο από το DS9, αλλά όχι από τα υπόλοιπα. Η ιστορία όμως που έχει μου άρεσε. Κράτησε 4 κύκλους και είναι το μικρότερο από τα «νέα» Star Trek.


Ποιος δεν αγάπησε την Κάθριν Τζέινγουεϊ, την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο που μας βάζει μέσα στο Voyager για να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειές τους. Ποιος δεν αγάπησε την Εφτά από Εννιά, την γυναικάρα Μποργκ. Υπέροχα τα πήγε η Jeri Ryan σ’ αυτόν τον ρόλο. Όπως σε κάθε Star Trek, έτσι κι εδώ, η ιστορία αφορά το αστρόπλοιο Βόγιατζερ που βρέθηκε στην άλλη άκρη του σύμπαντος και προσπαθεί να γυρίσει πίσω στη Γη. Θα μπορέσει η Κάθριν να επιστρέψει πίσω με το πλήρωμα ακέραιο; Θα μπορέσει να τηρήσει σε όλες τις περιπτώσεις την Πρωταρχική Οδηγία του Αστροστόλου; Πολύ ωραία σειρά σε όλα της. Με μικρή δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά την ομάδα, δεν δένει στο 100%. Μεγάλη σειρά σε διάρκεια, καθώς έβγαλε 7 κύκλους.

Η πιο δεμένη ομάδα σε όλα τα Star Trek κατά την άποψή μου. Έχει αφήσει χαρακτήρες στην ιστορία των σειρών αυτού του είδους. Ποιος δεν ξέρει το ανδροϊδές Ντέιτα, ή τον κυβερνήτη Ζαν Λουκ Πικάρντ! Χωρίς πολλά λόγια, την κατατάσσω σαν την καλύτερη σειρά όλων των Star Trek, ακόμα κι αν είναι η δεύτερη αρχαιότερη. Πάρα πολύ καλό σενάριο, εφέ (για την εποχή του), κοστούμια, αλλά και εξωτερικά πλάνα. Εφτά κύκλους έχουμε κι εδώ.




Ας πιάσουμε άλλο project σειρών, τα Stargate, που αναφέρεται σε μια ευρύτερη γκάμα θεατών, καθώς έχουν πιο πολύ «αμερικάνικο» στυλ.

Προσπάθησε η σειρά να ξεφύγει από τα κλασικά Stargate, αλλά δεν θεωρώ πως τα κατάφερε όσο θα έπρεπε, γι’ αυτό και θεωρώ πως το κανάλι την έκοψε σφάζοντάς την πρόωρα. Είχε ένα στυλάκι πιο «αληθοφανές» να πω; Πιο σοβαρό να πω; Το αποτέλεσμα ήταν να βγει κάτι μουντό κι ελαφρώς καταθλιπτικό. Στα υπέρ του είναι το φοβερό αρχαίο διαστημόπλοιο Ντέστινυ και τα πάρα πολύ ωραία εφέ του. Αν του έδιναν όμως χρόνο ίσως να γινόταν μία από τις κορυφαίες σειρές του είδους. Κράτησε 2 κύκλους και τέλειωσε με άσχημο τρόπο.
Όσο αφορά την πλοκή του τώρα. Πλήρωμα από επιστήμονες και στρατιωτικούς παγιδεύτηκαν σε ένα αρχαίο αστρόπλοιο και παλεύουν μέρα με τη μέρα, στιγμή με τη στιγμή για να επιστρέψουν στη Γη.

Ρέιθ, Ρέιθ, Ρέιθ και ξανά Ρέιθ! Φοβερό gothic style από αυτόν τον νέο εχθρό της ανθρωπότητας! Ωραία πλοκή, εφέ, μάχες σώμα με σώμα, αερομαχίες (ή διαστημομαχίες, όπως θέλετε πείτε το), ένα ολοκληρωμένο concept. Δυνατοί χαρακτήρες σε όλη τη σειρά. Ποιος δεν γουστάρει τον ξερόλα Ρόντνεϊ ή το στυλάκι του Τζον Σέπαρντ (που το θεωρώ «κλεμμένο» από τον προκάτοχό του στο άριστο Stargate SG1). Πολύ δυνατή η ομάδα των πρωταγωνιστών της σειράς, θα τη λατρέψετε. Έπαιζε στην τηλεόραση συγχρόνως με το Stargate SG1, οπότε καλό θα ήταν να δείτε εκείνο πρώτα. Βασικά δεύτερα, επειδή πρώτα πρέπει να δείτε την ταινία Stargate του 1994. Διήρκησε 5 κύκλους.
Ας πάμε στην πλοκή τώρα. Μετά την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης ενός αναπτυγμένου πολιτισμού, την Ατλαντίδα, η ομάδα του Σέπαρντ σε μια αναγνωριστική έρευνα που πραγματοποίησε κατάφερε να ξυπνήσει έναν ακόμα επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας, τους Ρέιθ.

Και πάμε στην κορυφαία απ’ όλες τις σειρές των Stargate. Δέκα κύκλους επεισόδια να έχεις να βλέπεις. Μακράν η πιο δυνατή ομάδα, η πιο δεμένη ομάδα που υπάρχει σε τέτοιου είδους σειρές. Λατρεύω Τζακ Ο’Νηλ και το όλο στυλάκι του. Λατρεύω την πλοκή και το πώς καταφέρανε να δέσουνε ιστορικά γεγονότα της αρχαίας Αιγύπτου με την μυθολογία της Αιγύπτου και με τους εξωγήινους. Φοβερή πλοκή, το ξαναλέω. Περιέχει σαν σειρά τα πάντα. Ίντριγκες, πλοκή, συναισθήματα, μάχες όλων των επιπέδων, ατάκες… την ανέφερα την πλοκή; Από το πρώτο επεισόδιο θα τη λατρέψετε.
Ας δούμε όμως και το στόρυ. Ένας μυστικός στρατιωτικός οργανισμός, η Διοίκηση Αστροπύλης, στέλνει μέσω της εξωγήινης συσκευής διαπλανητικής μεταφοράς (αστροπύλη) στρατιωτικές ομάδες, ώστε να ανακαλύψουν προηγμένη τεχνολογία για να αμυνθεί ο πλανήτης από ενδεχόμενη εισβολή εξωγήινων απειλών. Η κορυφαία Stargate σειρά.

Battlestar Galactica (2004–2009)



Για το ευρύ κοινό η κορυφαία διαστημική sci-fi σειρά θεωρείται αυτή. Δεν έχω πολλά λόγια για να περιγράψω αυτό το αστεράκι. Φοβερή σειρά σε όλα της, με την υπέροχη ιστορία φαντασίας που μας παρουσιάζει, τους δυνατούς χαρακτήρες, μάχες στο διάστημα, φοβερά εφέ και τρομερές ανατροπές. Ό,τι και αν πω δεν μπορώ να περιγράψω επαρκώς τη σειρά. Θα πω επίσης ότι μπορούν να τη δουν και άτομα που δεν είναι φαν του είδους, επειδή δεν είναι μόνο το διάστημα, αλλά και το συναίσθημα που βγάζει η σειρά. Ακόμη κι εσείς που δεν βλέπετε διαστημικές σειρές, δώστε μια ευκαιρία και δείτε την. Δεν θα χάσετε.
Όσο για την πλοκή τώρα. Όταν οι Κυλώνες -ο εχθρός από τα παλιά της ανθρωπότητας- επανεμφανίζεται και σβήνει από το χάρτη τις 12 αποικίες, το πλήρωμα του καταδρομικού αστρόπλοιου Γκαλάκτικα προστατεύει τον στόλο των τελευταίων επιζώντων της ανθρωπότητας, κατά το ταξίδι – αναζήτηση προς τη μυθική δέκατη τρίτη αποικία.

Σκέφτομαι αρκετή ώρα πώς θα μπορούσα να περιγράψω τη σειρά, αλλά το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μόνο μια λέξη: αριστούργημα! Masterpiece! Για μένα θεωρείται η κορυφαία σειρά όλων των εποχών, η πιο ολοκληρωμένη σε όλους τους τομείς. Την κατατάσσω σαν καλύτερη από το αστεράκι BSG. Αλλά δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά μόνο στους σκληροπυρηνικούς scifiδες. Η πιο εθιστική σειρά που έχω δει ποτέ με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες σε σειρά. Όσοι την έχετε δει δεν μπορείτε να ξεχάσετε το ζευγάρι μίσους Μολάρι με Ζ’Καρ. Τον τελευταίο τον υποδύεται ο αλησμόνητος Ανδρέας Κατσούλας.
Η πλοκή τώρα… Σε ουδέτερη ζώνη στο διάστημα κατασκευάστηκε ο διπλωματικός σταθμός Βαβυλών ο Πέμπτος, που ήταν ελεύθερο λιμάνι για όλους τους πολιτισμούς. Σκοπός του ήταν να υπάρξει ένα μέρος ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ γήινων και εξωγήινων πολιτισμών, ώστε να έλυναν όλες τις διαφορές τους ειρηνικά. Ένα ελεύθερο λιμάνι για διπλωμάτες, απατεώνες, επιχειρηματίες και κάθε καρυδιάς καρύδι γενικότερα.

Δεν ξέρω αν ανήκει ακριβώς σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά δεν μπορώ να την αφήσω απ’ έξω. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει μεγαλύτερη αδικία σε σειρά. Τη βίασε το κανάλι FOX σε 2 φάσεις. Πρώτη φάση: έπαιξε τα επεισόδια μπερδεμένα και δεύτερη φάση: ΤΗΝ ΕΚΟΨΕ!!! Έκοψε τη σειρά που είχε τα φόντα να γίνει θεϊκή σειρά, καθώς έχει φοβερό στόρυ και απίστευτους χαρακτήρες. Τέτοιο σενάριο δεν έχω ξαναδεί, θα την περιέγραφα σαν γουέστερν επιστημονικής φαντασίας. Κι επαναλαμβάνω, ήταν έγκλημα που κόπηκε! Μπορούσε να κρατήσει αρκετούς κύκλους λόγω του φοβερά δυνατού σεναρίου που είχε. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν μετά ήταν να φτιάξουν την ταινία Serenity για να έχει ένα τέλος η σειρά.
Πλοκή: Δεν θα περιγράψω πλοκή, να τη δείτε όλοι και θα καταλάβετε το μεγαλείο της αδικοκομμένης αυτής σειράς που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Μετά αρχίστε να κράζετε το FOX, το κατά συρροή δολοφόνο σειρών.

Ελπίζω να μου προτείνετε κι εσείς άλλες σειρές καθώς η δεξαμενή με παλιές διαστημικές scifi σειρές είναι τεράστια.

Zombarxos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου