Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΑΡΧΙΖΟΥΝ Η ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Δεσμεύουν όλη την περιουσία σε όσους είναι στις λίστες καταθέσεων σε...!
1-4-15

Δεσμεύουν όλη την περιουσία σε όσους είναι στις λίστες καταθέσεων σε...!

Με συνοπτικές διαδικασίες οι δικαστικές αρχές θα δεσμεύουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων
σε όλους έχουν αδήλωτα ποσά σε τράπεζες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη παρουσία των οικονομικών εισαγγελέων
και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου
αποφασίστηκε αρχικά η ενοποίηση όλων των λιστών που υπάρχουν στα χέρια των αρχών (
Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λπ.) στην οποία περιέχονται αρκετές χιλιάδες ονόματα φυσικών προσώπων
με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.
 

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου αναλαμβάνει να επεξεργαστεί όλεςαυτές τις λίστες και θα κινηθεί συνδυαστικά, δηλαδή συγκρίνοντας τα ευρήματα που αυτή τη στιγμή είναι σκόρπια. Πλέον, όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις, θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων σύμφωνα με το Koolnews.gr, θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού συνήθως όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είτε έχουν καταθέσεις είτε ακίνητα.
Η κίνηση των διωκτικών αρχών θα γίνεται χωρίς καν να γνωρίζει ο ελεγχόμενος πως έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Η εφορία θα κάνει την έρευνά της και, μόλις έχει επαρκή στοιχεία εις βάρος του, θα του γνωστοποιεί την κλήση για έλεγχο.
Ο νόμος με βάση τον οποίο θα κινηθούν οι διωκτικές αρχές ψηφίστηκε στο τέλος του 2014. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά πολιτικά το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα, μάλιστα, κάποιοι ύποπτοι να καταλάβουν ότι ελέγχονται μόλις πήγαν στο... σούπερ μάρκετ για να πληρώσουν με τη χρεωστική τους κάρτα και είδαν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο, για να ψωνίσουν!
Σκοπός του μέτρου έχει να μην προλάβει ο ελεγχόμενος να κρύψει τα ίχνη του και να «φυγαδεύσει» τα λεφτά του στο εξωτερικό ή μεταβιβάζοντας την περιουσία του σε τρίτους.
Αυτό συνέβαινε συχνά ως τώρα, καθώς ο φορολογούμενος είχε πολλές ημέρες ή και μήνες περιθώριο χρόνου για να κρυφτεί, από τη στιγμή που καλείτο για έλεγχο και μέχρι να δώσει εξηγήσεις από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.
Πλέον, θα έχει χρόνο 20 ημερών για να δώσει εξηγήσεις ή να κινηθεί νομικά περαιτέρω, αλλά χωρίς να μπορεί να κινήσει την περιουσία του.
Έτοιμοι οι πρώτοι 100
Τουλάχιστον 100 πρόσωπα που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, θα «γευτούν» με το... καλημέρα το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις ελεγκτικές Μονάδες του υπουργείου Οικονομικών για ενοποίηση όλων των καταλόγων που αναδύουν οσμή φοροδιαφυγής.
Ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις κι όπως αναφέρουν πληροφορίες, παίρνουν σειρά άλλοι 100 φάκελοι, που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου