Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ < ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ >

Δεκάδες δισ. ευρώ στην ευρωζώνη, σταγόνες ρευστότητας στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

 

Δεκάδες δισ. ευρώ στην ευρωζώνη, σταγόνες ρευστότητας στην Αθήνα
 
Ο πρώτος μήνας χρηματοδότησης των χωρών της ευρωζώνης με 60 δισ. ευρώ,
στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ολοκληρώθηκε.
Η Ελλάδα ωστόσο έχει εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα,
και βασίζεται στη χρηματοδότηση μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τον ELA μέσω της ΤτΕ



Όπως αναφέρει ο Γ. Αγγελής στον capital.gr, και η αυριανή απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα περιοριστεί εκ νέου σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του ορίου του ELA, τα οποία θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες έχουν μειωμένη ρευστότητα κυρίως από την αποπληρωμή χρέους από το δημόσιο.

Μέχρι να υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία θα δίνει πολιτική κάλυψη στην διοίκηση της ΕΚΤ, αποκλείεται τόσο η αύξηση του ορίου απορρόφησης εντόκων από τις τράπεζες, όσο και η επιστροφή της εξαίρεσης χρήσης ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Αν και δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη μέχρι τις 24 Απριλίου, πληροφορίες που επικαλείται ο capital, αναφέρουν ωστόσο πως υπάρχει ένας χαμηλών τόνων διάλογος με την ΕΚΤ για το «όριο» συμμετοχής των τραπεζών στις αγορές εντόκων, καθώς αμφισβητείται το κριτήριο στη βάση του οποίου έχει προσδιορισθεί το όριο αυτό ως εκείνο που υπήρχε στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ έχει τεθεί σε αμφισβήτηση και η αρμοδιότητα του Εκτελεστικού Συμβουλίου να καθορίζει τα όρια αυτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «συζήτηση» αυτή γίνεται πολύ διακριτικά για να μη προκαλέσει ζημιά αντί όφελος και διατηρεί ζωντανή μία μικρή ελπίδα από την πλευρά της Αθήνας για αύξηση του ορίου. Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με τον capital, έχει προκύψει και ένα θέμα με την «ανισομερή» συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων. Μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει περιορίσει τις αγορές σε σημείο τέτοιο που αν αποφάσιζε να καλύψει το όριό της θα μπορούσε να αγοράσει από μόνη της την μία από τις επόμενες εκδόσεις εντόκων. Θα έλυνε έτσι και το πρόβλημα του ΥΠΟΙΚ για το πως θα καλυφθούν οι θέσεις των ξένων τραπεζών που αποσύρονται, όμως δεν γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτή η ανισομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου