Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΤΑΙΝΙΕΣ COMIC

Οι 20 Καλύτερες Ταινίες Comic Ολων Των Εποχών

best-comic-book-movies


Τα τελευταία χρόνια οι μεταφορές των βιβλίων comic στον κινηματογράφο,
έχουν πάρει πάρει διαστάσεις επιδημίας με πολλούς σκηνοθέτες της παλιάς σχολής
να εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα κινηματογραφικό μέλλον που θα αποτελείται
μόνο απο αυτές και δεν θα αφήνει περιθώρια για την κυκλοφορία άλλων ειδών,
καθως τα στούντιο θα ξοδεύουν τους προϋπολογισμούς τους στις πανάκριβες ταινίες των σούπερ ηρώων.

Αν και τα φίλμ των σούπερ ηρώων ξεκίνησαν στα μέσα του 20ου αιώνα,
η πρώτη σοβαρή παραγωγή εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70′
και συγκεκριμένα το 1978, με το «Superman» του Richard Donner.
Τα επόμενα χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι παραγωγές πολλαπλασιάστηκαν,
καθώς έγινε ευκολότερη η παραγωγή τους. Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα,
όπου το συγκεκριμένο είδος έχει γίνει η κυρίαρχη τάση, με τεράστιες εισπράξει στο box-office.



Με αφορμή αυτή τη τάση, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις είκοσι καλύτερες ταινίες comic όλων των εποχών. Βασικό κριτήριο των επιλογών μας πέρα των καθιερωμένων, υπήρξε το ενήλικο ύφος των ταινιών, ο δραματικός τόνος και η βία, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ιστορίες των comic και τους ψυχολογικά ασταθείς σούπερ ήρωες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το «Guardians of the Galaxy», το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο σκοτεινό και ενήλικο, αλλά αποτελεί την καλύτερη ταινία των Marvel/Disney. Στη λίστα συμπεριλάβαμε και το «Chronicle» του Josh Trank που αν και δεν έχει comic καταγωγή, είναι μια αυθεντική ταινία σούπερ ηρώων.
Με χρονολογική σειρά:
01. «Superman» [1978]Οι 20 καλύτερες ταινίες comic - superman-1978
«Ενα μικρό παιδί που φτάνει στη Γή απο ενα ετοιμοθάνατο πλανήτη, υιοθετείται απο ενα ζευγάρι στο Kansas της Αμερικής. Με κάλυψη τη δουλειά του ως δημοσιαγράφος ο Clark Kent χρησιμοποιεί τις εξωπραγματικές του δυνάμεις για να προστατέψει το νέο του «σπίτι».»
Η πρώτη σημαντική ταινία comic δια χειρός Richard Donner και με πρωταγωνιστή τον ιδανικό Superman, Christopher Reeve. Παρά τα περιορισμένα τεχνολογικά μέσα της εποχής ο Donner δημιουργεί μια εντυπωσιακή περιπέτεια με λαμπρό cast, που απέσπασε 3 υποψηφιότητες για Oscar.
Σκηνοθεσία: Richard Donner
Δημιουργοί Comic: Jerry Siegel & Joe Shuster
Σενάριο: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton.
Πρωταγωνιστούν: Christopher Reeve, Marlon Brando, Margot Kidder, Gene Hackman, Terence Stamp, Ned Beatty, Jackie Cooper, Glenn Ford, Trevor Howard, Jack O’Halloran, Susannah York.

02. «Superman II» [1981]Οι 20 καλύτερες ταινίες comic - superman-1981
«Ο Superman αποφασίζει να θυσιάσει τις δυνάμεις του για να παντρευτεί την Lois Lane, χωρίς να γνωρίζει όμως ότι τρείς κατάδικοι του πλανήτη Krypton που κατάφεραν να αποδράσουν, έχουν έρθει στη Γή με σκοπό να την κατακτήσουν.»
Με τον Richard Donner σε ρόλο παραγωγού πλέον και τον Richard Lester στην καρέκλα του σκηνοθέτη, η δεύτερη ταινία της σειράς συνεχίζει στι ίδιο υψηλό επίπεδο παραγωγής και παρά την κατάρα που ακολουθεί τις ταινίες sequel, τα καταφέρνει περίφημα προσφέροντας εντυπωσιακές σκηνές μάχης ανάμεσα στον Superman και τους νευρικούς συμπατριώτες του.
Σκηνοθεσία: Richard Lester
Δημιουργοί Comic: Jerry Siegel & Joe Shuster
Σενάριο: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton.
Πρωταγωνιστούν: Christopher Reeve, Sarah Douglas, Margot Kidder, Gene Hackman, Terence Stamp, Ned Beatty, Jackie Cooper.

03. «Batman» [1989]batman-1989
«Ο μαυροφορεμένος εκδικητής της Gotham City ξεκινά την μάχη ενάντια στο έγκλημα, με πρώτο του αντίπαλο τον ψυχοπαθή Joker».
Μια gothic εκδοχή του σκοτεινού ιππότη απο τον μαίτρ Tim Burton, σε μια υπερπαραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά και το ισχυρό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Michael Keaton και Jack Nicholson. Αν και υπέρμετρα θεατρική, η εκδοχή του Burton αποτελεί σημείο αναφόρας για τις ταινίες του είδους.
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Δημιουργός Comic: Bob Kane
Σενάριο: Sam Hamm, Warren Skaaren
Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Billy Dee Williams, Jack Palance.

04. «The Crow» [1994]the-crow-1994
«Ο Eric Draven, ένας βάναυσα δολοφονημένος άνδρας, επιστρέφει στη ζωή ως απέθαντος εκδικητής για να εκδικηθεί αυτούς που σκότωσαν αυτόν και τη μνηστή του.»
Παρά το χαμηλό προϋπολογισμό, η ταινία του Alex Proyas είναι ένα αυθεντικό σκοτεινό comic φίλμ, με εντυπωσιακή gothic αισθητική και τον πρόωρα χαμένο Brandon Lee να διαπρέπει στο ρόλο του ευαίσθητου εκδικητή.
Σκηνοθεσία: Alex Proyas
Δημιουργός Comic: James O’Barr
Σενάριο: David J. Schow, John Shirley
Πρωταγωνιστούν: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott, Bai Ling.

05. «Blade» [1998]blade-1998
«Ενας άνδρας που αποτελεί διασταύρωση βρυκόλακα και ανθρώπου, αποφασίζει να εκδικηθεί τα αιμιδιψή πλάσματα που σκότωσαν την μητέρα του και μετέτρεψαν και τον ίδιο σε έναν απ΄αυτούς, ενώ την ίδια ώρα εξελίσσεται σε προστάτη της ανθρώπινης φυλής.»
Με εντυπωσιακή αισθητική και τον Wesley Snipes σε έναν ιδανικό ρόλο, το «Blade» του Stephen Norrington είναι μια αυθεντική σκοτεινή ταινία comic με εντυπωσιακές σκηνές και ατμόσφαιρα.
Σκηνοθεσία: Stephen Norrington
Δημιουργοί Comic: Marv Wolfman, Gene Colan
Σενάριο: David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, N’Bushe Wright, Donal Logue, Udo Kier, Arly Jover.

06. «Spider-Man II» [2004]spider-man-2--2004
«Την ώρα τα προσωπικά του προβλήματα συσσωρεύονται και η προσωπική του ζωή καταρρέει, ο Peter Parker καλείται να αντιμετωπίσει και τον Doctor Otto Octavius, ένα ιδιοφυή επιστημόνα που ύστερα απο ένα ατύχημα μετατρέπεται σε υπερκακό.»
Η δεύτερη και καλύτερη ταινία απο την τριλογία που σκηνοθέτησε ο Sam Raimi, διαθέτει εντυπωσιακές σκηνές και έναν καλογραμμένο σούπερ-κακό που ενσαρκώνει με μεγάλη επιτυχία ο Alfred Molina.
Σκηνοθεσία: Sam Raimi
Δημιουργοί Comic: Stan Lee, Steve Ditko
Σενάριο: Alfred Gough, Miles Millar, Michael Chabon, Alvin Sargent
Πρωταγωνιστούν: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, J.K. Simmons, Willem Dafoe, Cliff Robertson.

07. «Sin City» [2005]sin-city-2005
«Καλώς ήλθατε στην Αμαρτωλή Πόλη. Την Πόλη των σκληρών, των διεφθαρμένων και των απελπισμένων. Άντρο περιθωριακών καθαρμάτων και γυναικών-δηλητήριο. Μια πόλη τυλιγμένη στο μαύρο της νύχτας, καλυμμένη με σύννεφα καπνού και μυρωδιά θανάτου, όπου ξετυλίγονται 3 ιστορίες: ο Hartigan, ένας αδιάφθορος μπάτσος (Bruce Willis) προσπαθεί να σώσει μια στρίπερ (Jessica Alba) από τις σαδιστικές ορέξεις του γιου ενός γερουσιαστή, ο πανάσχημος Marv (Mickey Rourke) αναζητά το δολοφόνο μιας πόρνης και ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ Dwight (Clive Owen) προστατεύει τα σκληρά κορίτσια της νύχτας από τον σκληρό Jackie Boy (Benicio Del Toro).»
Με εντυπωσιακή νουάρ αισθητική, αριστοτεχνικά visuals και ένα εξωπραγματικά πλούσιο cast, το «Sin City» είναι μια οπτικοακουστική πανδαισία και μια ταινία σταθμός για το είδος.
Σκηνοθεσία: Frank Miller, Robert Rodriguez
Δημιουργός Comic: Frank Miller
Σενάριο: Frank Miller
Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio Del Toro, Carla Gugino, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Michael Madsen, Elijah Wood, Jessica Alba, Devon Aoki, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan.

08. «Batman Begins» [2005]batman-begins
«Ο Bruce Wayne σε μικρή ηλικία βλέπει τη δολοφονία των γονιών του και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Μεγαλώνοντας ταξιδεύει σε διάφορες χώρες με στόχο να νικήσει τους εσωτερικούς του δαίμονες και να εκπαιδευτεί στην αποκρυπτογράφηση εγκληματιών. Με τη βοήθεια του πιστού του υπηρέτη Alfred, του έντιμου αστυνομικού Jim Gordon και του συμμάχου του Lucius Fox, ο Wayne επιστρέφει στη Gotham City και υιοθετεί την alter-ego μορφή του, τον Batman. Ο μασκoφόρος Ιππότης, θα χρησιμοποιήσει πλέον, κάθε μορφή πνευματικής και σωματικής δύναμης αλλά και τη βοήθεια εξελιγμένων όπλικών συστημάτων προκειμένου να καταπολεμήσει τις μοχθηρές δυνάμεις, που απειλούν την πόλη.»
Η πρώτη ταινία της τριλογίας του Christopher Nolan, αλλάζει τα δεδομένα στο είδος, καθώς εισάγει για πρώτη φορά τον έντονο δραματικό τόνο και το σοβαρό ύφος. Με εντυπωσιακό cast και εξαιρετική κινηματογράφηση απο τον Wally Pfister, το «Batman Begins» είναι μια άρτια comic ταινία που διαπρέπει σε όλους τους τομείς.
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Δημιουργός Comic: Bob Kane
Σενάριο: David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine, Gary Oldman, Ken Watanabe, Morgan Freeman, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Cillian Murphy.

09. «V for Vendetta» [2005]v for vendetta
«Ποιος είναι ο άντρας που κρύβει το σημαδεμένο φοβισμένο πρόσωπο του πίσω από τη μάσκα; Ήρωας ή τρελός; Απελευθερωτής ή καταπιεστής; Ποιος είναι ο V – και ποιος είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει στο παράτολμο σχέδιο του να καταστρέψει το ολοκληρωτικό καθεστώς που καταπιέζει τη πατρίδα του;»
Βασισμένο περισσότερο στο μυστήριο και την ίντριγκα και λιγότερο στη δράση, το «V for Vendetta» είναι ένα διαφορετικό comic φίλμ, με όμορφη αισθητική και γεμάτο με πολιτικά μηνύματα.
Σκηνοθεσία: James McTeigue
Δημιουργός Comic: David Lloyd
Σενάριο: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Πρωταγωνιστούν: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt, Eddie Marsan, Rupert Graves.

10. “300” [2007]300
«Ο Βασιλιάς Λεωνίδας και οι 300 καλύτεροι πολεμιστές του βρίσκονται αντιμέτωποι με τον τεράστιο στρατό της Περσικής Αυτοκρατορίας, στις Θερμοπύλες το 480 Π.Χ.»
O Zack Snyder μεταφέρει αριστοτεχνικά το comic του Frank Miller, σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα με εντυπωσιακή κινηματογράφηση, ατμόσφαιρα και με πρωτοποριακές τεχνικές που δημιούργησαν νέα δεδομένα στις ταινίες του είδους.
Σκηνοθεσία: Zack Snyder
Δημιουργός Comic: Frank Miller, Lynn Varley
Σενάριο: Zack Snyder, Kurt Johnstad
Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro.

11. «The Dark Knight [2008]The-Dark-Knight
«Με την βοήθεια του Υπαρχηγού Jim Gordon και του Εισαγγελέα, Harvey Dent, ο σκοτεινός ιππότης θα επιχειρήσει να διαλύσει τις εναπομένουσες εγκληματικές οργανώσεις που μαστίζουν την πόλη. Η συνεργασία αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά σύντομα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ανερχόμενο εγκληματικό μυαλό, γνωστό στους τρομοκρατημένους κατοίκους της Gotham, ως Joker».
Η δεύτερη ταινία της τριλογίας του Christopher Nolan, είναι ένα καταιγιστικό δράμα-δράσης με εξαιρετικές ερμηνείες που επαναπροδιορίζει τις ταινίες comic. Απαισιόδοξο, σκοτεινό και με τον Heath Ledger να δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία στο ρόλο του Joker, το «The Dark Knight είναι ένα comic έπος, με εντυπωσιακό επίπεδο παραγωγής.
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Δημιουργός Comic: Bob Kane
Σενάριο: Jonathan Nolan, Christopher Nolan, David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Maggie Gyllenhaal, Nestor Carbonell, Eric Roberts, Cillian Murphy.

12. «Hellboy II: The Golden Army» [2008]Hellboy II: The Golden Army
«Μετά από μια μακρά περίοδο ανακωχής ανάμεσα στους ανθρώπους και το αθέατο βασίλειο της Μπεθμόρα, οι δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι σε ένα ξέσπασμα χωρίς προηγούμενο. Ένας αδίστακτος δυνάστης συγκεντρώνει μια πανίσχυρη στρατιά από πλάσματα του κάτω κόσμου και κηρύσσει τον πόλεμο στην ανθρωπότητα και για το λόγο αυτό, ο γεννημένος στις φλόγες της Κόλασης δαίμονας Hellboy και η ομάδα του καλούνται να σώσουν τη Γη από την ανταρσία. Για άλλη μια φορά, ο πύρινος ήρωας θα συμμαχήσει με τους θνητούς με στόχο να σώσουν την ανθρωπότητα από τις δυνάμεις του Σκότους. Ωστόσο, όντας πλάσμα ανάμεσα στο ανθρώπινο και το φανταστικό και ο ίδιος, θα βρεθεί σύντομα να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή που ξέρει και ένα άγνωστο πεπρωμένο που τον καλεί.»
Για μια ακόμη φορά ο Guillermo del Toro δημιουργεί έναν εντυπωσιακό, φανταστικό κόσμο γεμάτο απο απίστευτα πλάσματα. Εντυπωσιακή αισθητική και καλοφτιαγμένα οπτικά εφέ, συνθέτουν ένα ταξίδι στο αχανές μυαλό του ταλαντούχου δημιουργού.
Σκηνοθεσία: Guillermo del Toro
Δημιουργοί Comic: Mike Mignola
Σενάριο: Guillermo del Toro, Mike Mignola
Πρωταγωνιστούν: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt, Doug Jones, James Dodd, Seth MacFarlane, Luke Goss, Anna Walton, Jeffrey Tambor.

13. «Kick Ass» [2010]kick-ass-2010
«Η ιστορία ενός συνηθισμένου εφήβου, του Dave Lizewski, κολλημένου με τα κόμικς, που αποφασίζει να κάνει την εμμονή του? έμπνευση και να γίνει σούπερ-ήρωας. Και όπως κάθε σούπερ-ήρωας που σέβεται τον εαυτό του, διαλέγει όνομα – Kick-Ass -, τη στολή και τη μάσκα που του ταιριάζουν και ξεκινάει να πολεμάει το έγκλημα. Υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα: ο Kick-Ass δεν έχει απολύτως καμία δύναμη. Η ζωή του αλλάζει δια παντός όταν θα συναντηθεί με δυο τρελαμένους εκδικητές, την Hit Girl και τον Big Daddy και έναν εκκολαπτόμενο υπερήρωα, τον Red Mist.»
Πρωτότυπο, πολύχρωμο και αυστηρώς ακατάλληλο, το «Kick Ass» είναι ένα καταιγιστικό comic φίλμ γεμάτο ενέργεια, έξυπνο χιούμορ και ενθουσιασμό. Μια διαφορετική προσέγγιση στο είδος απο τον Matthew Vaughn, ο οποίος βασισμένος στο comic του Mark Millar, δημιουργεί μια αυθεντική ταινία comic με μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού.
Σκηνοθεσία: Matthew Vaughn
Δημιουργός Comic: Mark Millar, John Romita Jr.
Σενάριο: Matthew Vaughn, Jane Goldman
Πρωταγωνιστούν: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Nicolas Cage, Christopher Mintz-Plasse, Mark Strong, Lyndsy Fonseca.

14. «X-Men: First Class» [2011]X-Men-First-Class
«Πριν οι Charles Xavier και Erik Lensherr πάρουν τα ονόματα Professor Χ και Magneto αντίστοιχα, ήταν δύο νέοι άντρες που ανακάλυπταν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Πολύ πριν γίνουν οι μεγαλύτεροι εχθροί, ήταν κολλητοί φίλοι, δούλευαν μαζί αλλά και με άλλους μεταλλαγμένους προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη του Γ Παγκοσμίου Πολέμου!»
Με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους ταλαντούχους Fassbender και James McAvoy, το «First Class» αποτελεί ένα άκρως ποιοτικό blockbuster που εκτός απο πολύ καλές ερμηνείες, διαθέτει και έναν απο τους καλύτερους σκηνοθέτες του Hollywood που διαχειρίζεται υποδειγματικά το πλούσιο cast και το μεγάλο budget.
Σκηνοθεσία: Matthew Vaughn
Δημιουργός Comic: Stan Lee, Jack Kirby
Σενάριο: Matthew Vaughn, Ashley Miller, Zack Stentz, Jane Goldman
Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, James McAvoy, Kevin Bacon, Jennifer Lawrence, Oliver Platt, Hugh Jackman, Jason Flemyng, January Jones, Nicholas Hoult.

15. «The Dark Knight Rises» [2012]The Dark Knight Rises
«Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Batman εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Harvey Dent, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ό,τι ο ίδιος και ο Επίτροπος Gordon ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Για ένα διάστημα, η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στην Gotham City, και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στο νόμο που είχε εισάγει ο Dent. Όμως, όλα θ’ αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα. Πολύ πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η εμφάνιση του Bane, ενός τρομοκράτη του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για την Gotham, ωθούν τον Bruce να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα κι όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Batman ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει.»
Αν και πιο αδύναμη σεναριακά, η τρίτη ταινία-επίλογος της τριλογίας του Nolan διατηρεί όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την καθιέρωσαν ως την καλύτερη τριλογία comic που έγινε ποτέ.
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Δημιουργός Comic: Bob Kane
Σενάριο: Jonathan Nolan, Christopher Nolan, David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Marion Cotillard, Anne Hathaway.

16. «Chronicle» [2012]chronicle
«Τρεις φίλοι και συμμαθητές του λυκείου κάνουν μια απίστευτη ανακάλυψη που θα τους οδηγήσει να αναπτύξουν υπερφυσικές δυνάμεις. Αποκτούν την ικανότητα να κινούν αντικείμενα με το μυαλό τους, να διαλύουν αυτοκίνητα όποτε θέλουν ακόμα και να πετάνε! Καθώς όμως μαθαίνουν σταδιακά να ελέγχουν τις καινούργιες τους δυνάμεις, αρχίζουν και οι ίδιοι να κυριεύονται από τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους. Όταν μερικές ακίνδυνες φάρσες θα αντικατασταθούν απο πιο επικίνδυνες περιπέτειες, οι ζωές τους θα ξεφύγουν εκτός ελέγχου οδηγώντας σε ένα εκρηκτικό αποκορύφωμα με επική κατάληξη.»
Με πρωτότυπο σενάριο, την εντυπωσιακή κινηματογράφηση του Matthew Jensen και την εξαιρετική σκηνοθεσία του Josh Trank, το «Chronicle» αποτελεί μια εναλλακτική ταινία σούπερ ηρώων με πολύ καλές ερμηνείες και χωρίς τα ελαττώματα των αντίστοιχων ανούσιων ταινιών comic που κάνουν θραύση σήμερα στο box-office.
Σκηνοθεσία: Josh Trank
Σενάριο: Max Landis
Πρωταγωνιστούν: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw, Bo Petersen, Anna Wood, Rudi Malcolm.

17. «Dredd» [2012]dredd 2012
«Σε μια βίαιη και φουτουριστική πόλη του μέλλοντος όπου η αστυνομία έχει και το δικαίωμα να δρά ως δικαστής, ένορκος και εκτελεστής, ένας αστυνομικός συνεργάζεται με ένα εκπαιδευόμενο με σκοπό τη σύλληψη της συμμορίας που εμπορεύεται το παραισθησιογόνο ναρκωτικό SLO-MO.»
Τολμηρό, βίαιο και με ανεξάρτητο ύφος, το «Dredd» του Pete Travis αποτελεί την ιδανική κινηματογραφική μεταφορά του comic ήρωα, ενώ ο Karl Urban φαντάζει ως ο ιδανικός Δικαστής Dredd, σε μια ταινία που δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε.
Σκηνοθεσία: Pete Travis
Δημιουργός Comic: John Wagner, Carlos Ezquerra
Σενάριο: Alex Garland
Πρωταγωνιστούν: Karl Urban, Lena Headey, Olivia Thirlby, Domhnall Gleeson, Deobia Oparei, Langley Kirkwood.

18. «X-Men: Days of Future Past» [2014]x-men days of future past 2014
«Οι X-Men στέλνουν τον Wolverine πίσω στο παρελθόν για να βοηθήσει τον Professor X, τον Magneto και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, στην προσπάθεια να σταματήσουν την άνοδο των Sentinels, γιγάντιων robot που είναι προγραμματισμένα να εξοντώνουν μεταλλαγμένους.»
O Bryan Singer σκηνοθετεί μια εντυπωσιακή παραγωγή με εξωπραγματικό cast και εξαιρετικά οπτικά εφέ, υψηλής αισθητικής. Ενα comic-blockbuster που διαθέτει όλα τα απαιραίτητα συστατικά στις σωστές δόσεις.
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Δημιουργός Comic: Stan Lee, Jack Kirby
Σενάριο: Simon Kinberg
Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Nicholas Hoult, Anna Paquin, Ellen Page, Peter Dinklage, Shawn Ashmore, Omar Sy, Ian McKellen, Patrick Stewart, Famke Janssen, James Marsden.

19. «Snowpiercer» [2014]Snowpiercer
«Η ιστορία λαμβάνει χώρα το 2031, σε μια εποχή όπου ο κόσμος εχει υποστεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή – ύστερα απο ένα αποτυχημένο πείραμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη – και έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή των παγετώνων. Οι μοναδικοί επιζώντες, είναι στιβαγμένοι σε ένα τεράστιο τρένο που κάνει μονίμως τον γύρο της γής, χωρισμένο σε ταξικές κατηγορίες.»
Με καυστική διάθεση απέναντι στην τάση της ανθρωπότητας να χωρίζει τους ανθρώπους σε ταξικές κατηγορίες, ακόμη και όταν ο κόσμος έχει καταστραφεί, το «Snowpiercer» του Joon-ho Bong είναι ένα πολύ αξιόλογο sci-fi θρίλερ με έντονο πολιτικό μήνυμα. Υψηλή αισθητική, ευρηματική σκηνοθεσία και ένα πολύ πλούσιο cast, σε μια απο τις καλύτερες sci-fi ταινίες των τελευταίων ετών.
Σκηνοθεσία: Joon-ho Bong
Δημιουργός Comic: Jacques Lob, Benjamin Legrand, Jean-Marc Rochette
Σενάριο: Joon-ho Bong, Kelly Masterson
Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Ed Harris, Kang-ho Song, Ah-sung Ko, Alison Pill, Ewen Bremner, Octavia Spencer, Luke Pasqualino, Steve Park.

20. «Guardians of the Galaxy» [2014]Guardians of the Galaxy
«O αυθάδης τυχοδιώκτης Peter Quill γίνεται ο στόχος μιας σφοδρής καταδίωξης, ύστερα απο την κλοπή μιας μυστηριώδους σφαίρας, αντικείμενο πόθου του Ronan, ενός πανίσχυρου Kree με φιλοδοξίες που απειλούν ολόκληρο το σύμπαν. Στην προσπάθεια του να ξεφύγει απο τον επίμονο Ronan, ο Quill αναγκάζεται να συνάψει μια δύσκολη ανακωχή με μια τετράδα ανόμοιων περιθωριακών: τον Rocket – ένα βαριά οπλισμένο ρακούν, τον Groot – ένα ανθρωποειδές δέντρο, την θανατηφόρα και αινιγματική Gamora και τον εκδικητικό Drax the Destroyer.»
Η πιο ανάλαφρη ταινία της λίστας μας, το «Guardians of the Galaxy» αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς εξελίχθηκε σε ένα απροσδόκητα καλό και ψυχαγωγικό φίλμ, με δομημένο και καλογραμμένο σενάριο, εκεί ακριβώς όπου υστερούν όλες οι τελευταίες ταινίες της Marvel.
Σκηνοθεσία: James Gunn
Δημιουργός Comic: Dan Abnett, Andy Lanning
Σενάριο: James Gunn, Nicole Perlman
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Benicio Del Toro, Zoe Saldana, Karen Gillan, Dave Bautista, John C. Reilly, Lee Pace, Vin Diesel, Bradley Cooper, Djimon Hounsou, Glenn Close.


*Στην λίστα δεν συμπεριλάβαμε τις ταινίες «Conan The Barbarian» [1982] και «Oldboy» [2003], που αν και είναι εξαιρετικές μεταφορές comic θεωρήσαμε ότι ταιριάζουν περισσότερο σε κάποια άλλα αφιερώματα που ετοιμάζουμε.
*Επίσης, απο την λίστα μας απουσιάζουν σχεδόν όλες οι τελευταίες ταινίες της Marvel/Disney, καθώς όλες πάσχουν σεναριακά, ενώ καμία απ΄αυτές δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάποιον καλογραμμένο και αξιόλογο supervillain (σουπερκακό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου