Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

Το υπερηφαίστειο Τόμπα στην Ινδονησία ξυπνάει και τρομάζει τους επιστήμονες
7-6-15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάτοικοι του χωριού Sitoluama στην περιοχή της Βορείου Σουμάτρας στην Ινδονησία είναι σεκατάσταση πανικου
διότι το έδαφος κάτω από τα σπίτια τους θερμαίνεται, εκπέμπει θείο και φυσικό αέριο.

Όταν ζεις κοντά στη λίμνη Toba, αυτή είναι μια σοβαρή αιτία για συναγερμό,
αφού κάτω από τη λίμνη βρίσκεται η καλντέρα του υπερηφαιστείου Toba τ
ο οποίο περίπου 74.000 χρόνια πριν, προκάλεσε την μεγαλύτερη
γνωστή έκρηξη πάνω στη Γη τα τελευταία 2.500.000 χρόνια.


 
Το Toba λοιπόν ετοιμάζεται για μια νέα έκρηξη η οποία θα αλλάξει και πάλι το παγκόσμιο κλίμα;

mysterious-vapor-gas-indonesia-570x285
Επιθεωρητές ελέγχουν για την ασυνήθιστη ζέστη και το θειούχο ατμό
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα mysteriousuniverse, η έκλυση θερμότητας και ατμού ξεκίνησε την 27η Μαΐου, με έναν κάτοικο της περιοχής τον Purasa Silalahi, να λέει ότι αισθάνθηκε τα κεραμικά πλακάκια στο πάτωμα να …αρπάζουν φωτιά.
Θειούχος ατμός και αέριο που βγαίνει από το έδαφος είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό, έτσι οι κάτοικοι πρέπει να το αναφέρουν αμέσως στις αρχές, κάνει έκκληση η κυβέρνηση.
Ειδικοί πιστεύουν ότι η τελευταία έκρηξη του Toba προκάλεσε έναν «ηφαιστειακό χειμώνα», ο οποίος μείωσε τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου και αυτό ίσως να ήταν το έναυσμα για την τελευταία παγετώδη περίοδο. Μπορεί επίσης να προκάλεσε μια τεράστια μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού σε μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Το Toba απελευθέρωσε περίπου 2.800 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος.
Sumatra_Volcanoes-570x501
Για να έχουμε μια καλύτερη συγκριτική εικόνα, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί, απελευθέρωσε μόλις 5 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος. Η διαφορετικά 1000 φορές ισχυρότερο από το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ένα νέο ηφαιστειακό χειμώνα; Κανείς δεν γνωρίζει. Η περιβαλλοντική υπηρεσία Toba Samosir, μαζί με το Τμήμα Ορυχείων και Ενεργείας της Βορείου Σουμάτρας, μελετούν στενά το φαινόμενο και καθησυχάζουν.
Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια, με το Toba να είναι το μεγαλύτερο και το τρομακτικότερο.
Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου