Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Μια πεντάδα μπασκετικών ταινιών που πρέπει να δείτε

10568786_10152638324733537_551218161422455554_n
 
Πριν ξεκινήσω την εισαγωγή, θα πρέπει να σας τονίσω ότι είμαι λάτρης του μπάσκετ
(ή καλαθοσφαίρισης αν προτιμάται) και το θεωρώ το κορυφαίο άθλημα
(σε αυτό δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, καθότι το λατρεύω από πιτσιρικάς).
Ωστόσο εδώ σίγουρα δεν μπήκατε για να διαβάσετε την άποψη μου για το μπάσκετ,
οπότε θα υπάρξει παρουσίαση 5+1 μπασκετικών ταινιών που πρέπει να δείτε.
Επιλέξαμε τις 5 ταινίες με θέμα την καλαθοσφαίριση που δεν πρέπει να χάσετε.
Μπορεί να μην υπάρχει η ποικιλία των ποδοσφαιρικών ταινιών, ωστόσο επιλέξαμε αυτές
που πιστεύουμε ότι αξίζει να δείτε, ακόμα και αν δεν πρόκειται για αριστουργήματα.
 
Πάμε να τις δούμε, από κάτω προς τα πάνω:



5. He Got Game
Πάνω στα ντουζένια του και έχοντας καταγράψει ήδη μια λαμπρή καριέρα, το 1998 ο Denzel Washington είχε πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία του Spike Lee, με θέμα το μπάσκετ. Ο διάσημος σκηνοθέτης, στην χρυσή (και για αυτόν) δεκαετία του ’90, κατάφερε να κάνει ένα στιβαρό δράμα, το οποίο ναι μεν μπορεί σε κάποια σημεία να αποφεύγει τις υπερβολές, ωστόσο καταφέρνει να θίξει μερικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα, που τότε «κρύβονταν κάτω από το χαλάκι». Ο σκηνοθέτης προσέφερε το ρόλο στον Ρέι Αλεν στο ημίχρονο ενός αγώνα των Μπακς στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρνεν. Ο σταρ των Miami Heat (ίσως και να αποσυρθεί σύντομα) έκανε επί 8 εβδομάδες μαθήματα υποκριτικής πριν από την ταινία.
Ο Τζίζας Σάτλσγουορθ (Αλεν) είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας και μόλις τελειώνει το γυμνάσιο, όλα τα καλά κολέγια τον διεκδικούν. Ένα από αυτά είναι και το κολέγιο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ο οποίος βάζει τον πατέρα του Τζίζας ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για τον εξ αμελείας φόνο της συζύγου του) να τον επηρεάσει, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του.
 
4. White Men Can’t Jump
 
Ίσως για μερικούς είναι η πιο αναγνωρίσιμη από όλες, διότι έχει παιχτεί άπειρες φορές στην τηλεόραση. Το δίδυμο Woody Harelson και Wesley Snipes είναι εξαιρετικό και προσφέρει άφθονο γέλιο, σε μια πολύ ωραία καλογυρισμένη κωμωδία. Σημαδιακή ταινία των 90’s στο είδος της, ποιος δεν την έχει δει (ειδικά πάνω από μια φορά), κάποιο μεσημέρι στην TV. Πάντα θα μας βγάζει παιδικές ή άλλες αναμνήσεις, αναλόγως και την ηλικία του καθενός και σίγουρα όταν αναφέρεται η λέξη μπασκετική ταινία, κατέχει ξεχωριστή θέση.
Ο (λευκός) Μπίλι Χόιλ ζει βάζοντας στοιχήματα με (μαύρους) παίκτες του streetball στα ανοιχτά γήπεδα του Λος Αντζελες, μέχρι που αποκτά συμπαίκτη έναν εξ αυτών (Σνάιπς), προκειμένου να βγάλουν λεφτά. Το κακό είναι ότι ο Μπίλι (Χάρελσον) χρωστάει σε γκάνγκστερς.

3. Glory Road
 
Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με ταινίες που αφορούν αληθινές ιστορίες. Το Glory Road, μια ταινία που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, αλλά ήταν αξιοπρεπέστατη, μας μεταφέρει στην δεκαετία του ’60 και σε ένα μικρό πανεπιστήμιο, το οποίο έκανε κάτι πολύ ριζοσπαστικό και κάτι που έμοιαζε με άθλο, ειδικά για την δύσκολη εποχή εκείνη. Μπορεί η υπόθεση να προδίδει το φινάλε της ταινίας, ωστόσο τα ωραία πλάνα του σκηνοθέτη και οι πολύ καλές ερμηνείες υπερκαλύπτουν τα κλισέ της και μας δίνουν μια όμορφη μπασκετική ιστορία.
Η πραγματική ιστορία του μικρού πανεπιστημίου Τέξας Γουέστερν (νυν Τέξας Ελ Πάσο), το οποίο κατέκτησε τον τίτλο του NCAA το 1966, έχοντας για πρώτη φορά στη βασική πεντάδα του πέντε μαύρους παίκτες.

2. Coach Carter
 
Πάνω κάτω, ισχύει ότι και για το Glory Road, καθώς και το Coach Carter ανήκει στις ταινίες που αφορούν αληθινές ιστορίες. Λίγο πιο κλισέ ιστορία, αλλά εν τέλει αποδίδει εξαιρετικά, κυρίως χάρη στην ερμηνεία του Jackson αλλά και την σπιντάτη σκηνοθεσία. Όλα κυλούν ωραία στο Coach Carter, με πολλά μηνύματα που έχει να περάσει η ταινία και κυρίως το γεγονός ότι σπάνια θα βαρεθείς ακόμα και αν μερικές φορές τα ηθικά μηνύματα της ταινίας, νιώθεις ότι κάπου τα έχεις ξαναδεί.
Ο Κεν Κάρτερ αναλαμβάνει την ομάδα του παλιού γυμνασίου του, όπου το όνομά του ήταν θρύλος ως παίκτης. Η ομάδα είναι αήττητη, όταν όμως ο κόουτς Κάρτερ μαθαίνει ότι οι παίκτες του είναι… σκράπες στα θρανία, αποφασίζει να αναστείλει κάθε αθλητική εκδήλωση. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ το 1999.

1. Hoosiers


Τελειώνουμε την λίστα, με μια ακόμα αληθινή ιστορία. Το Hoosiers μπορεί να μην ασχολείται όπως οι δυο προηγούμενες δίνοντας στους νέους μηνύματα και να μείνουν από τις συμμορίες, τα ναρκωτικά και τη φυλακή, ωστόσο μας μιλάει για μια ακόμα θρυλική ιστορία. Και πως να αποτύχει η συγκεκριμένη ταινία, όταν διαθέτει στο «οπλοστάσιο» της, τους Gene Hackman και Dennis Hopper. Ειδικά ο πρώτος δίνει μια ακόμα ακόμα σπουδαία ερμηνεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η ταινία έφτασε μέχρι τα “Οσκαρ για την εξαιρετικά απλή και ωραία ερμηνεία του Dennis Hopper (όπως και σε πολλά αντίστοιχα βραβεία) και για το μουσικό σκορ της. Μια ταινία που θεωρείται ίσως από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες γενικότερα.
Η σχεδόν διαλυμένη ομάδα μπάσκετ του μικρού γυμνασίου της Ιντιάνα, το Χίκορι, φτάνει στον πολιτειακό τίτλο, μετά την έλευση του στιγματισμένου προπονητή Νόρμαν Ντέιλ. Είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του άσημου γυμνασίου Μάιλαν, το οποίο κατέκτησε τον τίτλο το 1954.

Εκτός Συναγωνισμού: Space Jam
Θα κλείσουμε το άρθρο, με μια ταινία που αποτελεί μια κατηγορία μόνη της και σίγουρα έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Και ποιος δεν είχε εκστασιαστεί στην ιδέα της συνύπαρξης των Looney Toones με τον Michael Jordan κατά κύριο λόγο, αλλά και πλήθος άλλων κορυφαίων καλαθοσφαιριστών. Μια εξαιρετική ιδέα, η οποία απέδωσε τα μέγιστα και κατάφερε να μας δώσει μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες που έχουμε δει σε animation και όχι μόνο. Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν για την συγκεκριμένη ταινία.
Εξωγήινα καρτούν απαγάγουν τα Looney Tunes, τα οποία τα προκαλούν σε έναν αγώνα μπάσκετ με έπαθλο την απελευθέρωσή τους. Τα Nerdlucks, όμως, επιστρέφουν στη Γη και κλέβουν το ταλέντο από τους Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Πάτρικ Γιούιν, Μάγκσι Μπογκς, Λάρι Τζόνσον και Σον Μπράντλεϊ. Ετσι, τα Looney Tunes ζητούν από τον Μάικλ Τζόρνταν να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου