Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πως να σώσεις σπόρο από καυτερές πιπεριές



Σώζουμε σπόρους από τις καυτερές πιπεριές της γλάστρας ή του κήπου μας
για να ξανασπείρουμε νέα φυτά τον επόμενο χρόνο

Τις καυτερές πιπεριές άλλοι τις αγαπάνε, άλλοι τις μισούν κι άλλοι τις αγαπάν και τις μισούν ταυτόχρονα
ανάλογα με το πόσο καίνε. Σίγουρα όμως δεν περνάνε αδιάφορες διότι προκαλούν τις αισθήσεις μας.


Ακόμα κι αν δε τρως καυτερές πιπεριές δε μπορείς να αρνηθείς ότι τα φυτά της καυτερής πιπεριάς
με τα δεκάδες χρωματιστά πιπεράκια είναι όμορφα στη γλάστρα του μπαλκονιού σου.





Ο σπόρος της καυτερής πιπεριάς μαζεύεται εύκολα μεν αλλά θέλει ειδική μεταχείριση για να μη βλαστιμάς την ώρα και τη στιγμή που το αποφάσισες. Θα χρειαστείς γάντια μιας χρήσης.
Αν δεν έχεις δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις ολόκληρο κουτί, πήγαινε σε ένα φαρμακείο και ζήτα 2-3 γάντια, θα σου δώσουν, με το αζημίωτο φυσικά.
Αν δε χρησιμοποιήσεις γάντια η ουσία που κάνει τις πιπεριές να καίνε θα περάσει στα δάχτυλα και τα νύχια σου. Αν ακουμπήσεις τα μάτια, το στόμα ή ακόμα χειρότερα τα γεννητικά σου όργανα όπως πας στην τουαλέτα θα υποφέρεις.
Και όχι δε σώζετε η κατάσταση αν πλένεις τα χέρια σου, η δράση αυτής της ουσίας είναι ισχυρή για ώρες.
Για να πάρεις το σπόρο από την καυτερή πιπεριά θα πρέπει πρώτα να την κόψεις και να την αφήσεις να ξεραθεί σε χώρο μακριά από υγρασία για να μη σαπίσει.
Στη συνέχεια και αφού φορέσεις τα γάντια σου θα την χαράξεις κατά μήκος για να την ανοίξεις και να αφαιρέσεις το εξωτερικό τμήμα της πιπεριάς, αυτο που τρώγεται δηλαδή.
Θα αφαιρέσεις τους σπόρους, θα τους βάλεις σε ένα πιατάκι και θα τους αφήσεις έτσι να ξεραθούν για μερικές μέρες ως μια βδομάδα για σιγουριά.
Στη συνέχεια θα τους βάλεις σε ένα σακουλάκι, θα κολλήσεις ένα κομμάτι χαρτοταινία και θα γράψεις επάνω είτε το όνομα της ποικιλίας αν το γνωρίσεις είτε την περιγραφή του πχ “κόκκινο στενό πιπεράκι 2 εκατοστών” καθώς και την ημερομηνία συλλογής του σπόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου