Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ MICHELIN

Οι μυστικοί επιθεωρητές που δίνουν τα αστέρια Michelin



Κάθε χρόνο ο Οδηγός Michelin κάνει τους επαγγελματίες σεφ να ιδρώνουν... 
Τα «Όσκαρ της μαγειρικής» με ιστορία που μετράει περισσότερα από 100 χρόνια, αποτελούν την κορυφαία διάκριση και πολλοί αφιερώνουν ολόκληρη την επαγγελματική τους ζωή για να κερδίσουν.

Ο οδηγός εκδίδεται από την γαλλική ομώνυμη εταιρία, «μοιράζει» αστέρια στα εστιατόρια και παίρνουν τη θέση τους ανάμεσα στα καλύτερα.

Ποιοι δίνουν τα αστέρια



Οι επιθεωρητές είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τη δύσκολη αλλά και ενδεχομένως απολαυστική δουλειά. Βρίσκονται σε 44 χώρες του κόσμου και καλούνται να επιλέξουν τα καλύτερα εστιατόρια, αυτά που θα διακριθούν με τα αστέρια.

Ο κανονισμός του οδηγού είναι σαφής και βασίζεται σε ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Στην ανωνυμία. Οι λεγόμενοι και «επιθεωρητές», είναι πάντα ανώνυμοι, ενώ τα γεύματά τους και τα έξοδα, καλύπτονται από την εταιρία κι όχι τα εστιατόρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το κάθε εστιατόριο να προσφέρει το πραγματικό προϊόν του.

Όλα ξεκίνησαν το 1900 στο Παρίσι, όταν η γαλλική πρωτεύουσα προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει την τελευταία Universal Exposition του 19ου αιώνα.

Τότε, τα αδέλφια Edward και Andre Michelin σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν όσους θα επισκέπτονταν το Παρίσι, με την έκδοση ενός οδηγού ξενοδοχείων και εστιατορίων της πόλης.

Τα αδέρφια  κυκλοφόρησαν 35.000 αντίτυπα από την πρώτη έκδοση του οδηγού. Τα αντίτυπα προσφέρονταν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς όπως χάρτες, οδηγίες για επισκευές ελαστικών, λίστα με μηχανικούς αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και πρατήρια καυσίμων.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του οδηγού, τα αδέλφια Michelin δημιούργησαν μια ομάδα επιθεωρητών που -ανώνυμα – επισκεπτόταν εστιατόρια με σκοπό να γράψουν μια κριτική για αυτά. Το 1926 ο οδηγός άρχισε να χρησιμοποιεί αστέρια για να βραβεύει συγκεκριμένα εστιατόρια.

Ένα αστέρι για ένα «πολύ καλό εστιατόριο της κατηγορίας του», δύο για ένα «άριστο εστιατόριο της κατηγορίας του και τρία για ένα «εξαιρετικό εστιατόριο, για το οποίο αξίζει να ταξιδέψει κανείς».

Οι επαγγελματίες επιθεωρητές της Michelin επισκέπτονται εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Εάν εντυπωσιαστούν από την πρώτη φορά τότε το επισκέπτονται ξανά και ξανά (μπορεί και έξι φορές μέσα σε έξι μήνες) για να είναι σίγουροι.

Οι αξιολογήσεις σε πόλεις για τον Οδηγό της Ευρώπης, γίνονται με επιθεωρητές από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κάποιος επιθεωρητής κάπου μόνιμα. Φυσικά, όταν η ομάδα βρίσκεται κάπου συνέχεια, ξέρει περισσότερα πράγματα.

Αν κάποιος επιθεωρητής πει ότι απλώς δεν συμπαθεί ένα στιλ της κουζίνας, τότε πηγαίνει κάποιος άλλος στη θέση του. Όπως κι αν κάποιοι επιθεωρητές είναι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι σε κάποια εστιατόρια, λόγω προηγούμενης εμπειρίας τους, γίνεται αντικατάσταση.

Ποια είναι η μέθοδος που ακολουθούν

  • Οι επιθεωρητές εξετάζουν διαρκώς τις περιοχές που ανοίγουν εστιατόρια.
  • Διαβάζουν φανατικά εφημερίδες και site στο ίντερνετ για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για νέες τάσεις και νέες αφίξεις εστιατορίων.
  • Όταν βρεθούν σε ένα εστιατόριο κάνουν την παρουσία τους όσο το δυνατόν πιο διακριτική. Παραγγέλνουν ένα πλήρες γεύμα από το μενού.
  • Ελέγχουν ακόμη και τα πιάτα που σερβίρονται στα διπλανά τραπέζια.Στο τέλος καλούνται να «απαντήσουν» αν το επίπεδο ευχαρίστησής τους συγκρίνεται με την τιμή του γεύματος.
  • Όταν πραγματοποιούν κρατήσεις χρησιμοποιούν πάντα ψευδώνυμο.
  • Μόλις το γεύμα τους ολοκληρωθεί, πληρώνουν και εκείνοι τον λογαριασμό.
  • Μετά από κάθε επίσκεψη σε ένα εστιατόριο  συντάσσουν μια λεπτομερή έκθεση.
  • Αποφασίζουν αν θα ξαναεπισκεφθούν το εστιατόριο

Τα ελληνικά εστιατόρια που κέρδισαν αστέρια Michelin

Με νέες αφίξεις έγινε γνωστός ο φετινός Οδηγός Michelin με επιλογές εστιατορίων από 44 μεγάλες πόλεις και 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Βάσει της λίστας διατηρούν τα 2 αστέριά τους αθηναϊκά εστιατόρια, όπως η Σπονδή και το Funky Gourmet, ενώ επίσης διατηρούν το 1 αστέρι τους τα Botrini's, η Ηytra και το Varoulko.

H αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σε ό,τι αφορά τον οδηγό είναι τα Bib Gourmands, με το Nolan να διακρίνεται εδώ μαζί με εστιατόρια Αθήρι και Οικείο, που τιμήθηκαν για την ισορροπημένη συνάφεια ποιότητας και τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου