Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο και tips ψησίματος

Τι ψάρι να επιλέξεις, πώς να το προετοιμάσεις και πώς να το φτιάξεις ως έμπειρος ψήστης


Πώς καταλαβαίνουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο και tips ψησίματος

Το ψήσιμο του ψαριού θέλει μαεστρία και μεράκι. 
Δεν είναι από τις πιο εύκολες μαγειρικές διαδικασίες, ωστόσο όταν αυτό γίνει επιτυχημένα, το αποτέλεσμα ανταμείβει γευστικά και με το παραπάνω, 
ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Η πείρα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εγγυώνται επιτυχημένα αποτελέσματα, ωστόσο μέχρι να την αποκτήσετε ακολουθήστε τις συμβουλές 


του κυρίου Ιουλιανού Ηλιάδη, ιδιοκτήτη του Fish Point στο Παγκράτι (Αρχιμήδους 8, τηλ. 210 7565321, www.fishpoint.gr, fb page: Fish Point), ιχθυοπαντοπωλείου, που μάλιστα συνδυάζει στον ίδιο χώρο εστιατόριο και sushi bar.
Με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του εμπορίου και της παραγωγής ψαριών μας δίνει έξυπνα και βασικά tips από το πώς να ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι και πώς να το ψήνουμε μέχρι το τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί σωστά.
psari1

Πώς να διακρίνετε ένα φρέσκο ψάρι

Για να είστε σίγουροι ότι το ψάρι της επιλογής σας είναι φρέσκο θα πρέπει να έχετε υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους. Για παράδειγμα για να είστε βέβαιοι ότι κάνατε την σωστή επιλογή θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι η σάρκα του ψαριού είναι γερή, όταν δηλαδή την πιέσετε θα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην πρότερη κατάσταση πριν εφαρμόσετε την πίεση σε αυτό. 
Με λίγα λόγια δεν έχει χαθεί η ελαστικότητά του.
Τα λαμπερά μάτια αλλά και η χαρακτηριστική γυαλάδα ολόκληρου του σώματος, γενικότερα, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του ψαριού, που αποδεικνύουν την φρεσκάδα του, επίσης.



Πώς να προετοιμάσετε ένα ψάρι για ψήσιμο 
Για ψήσιμο στο σπίτι προτιμήστε μεγάλα ψάρια όπως τσιπούρα ή λαβράκι ιχθυοτροφείου, παλαμίδα κ.α. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι και τα μικρά (μπαρμπούνι, γαύρος κ.α.) δεν γίνονται νόστιμα και ψητά. 
Το ψάρι πρέπει να τρώγεται όπως ακριβώς το επιθυμείτε. Είναι αποκλειστικά θέμα προσωπικού γούστου το πώς θα το καταναλώσει ο καθένας. Το ότι πρέπει να τρώγεται σκέτο είναι απλώς υπερβολές. Θέλετε να προσθέσετε καρυκεύματα; Μπορείτε να το κάνετε (το θυμάρι, μάλιστα είναι μια καλή επιλογή). Θέλετε να το φάτε σκέτο; Δεν θα σας περιορίσει κανένας. "Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα" που λέει και ο θυμόσοφος λαός, λοιπόν! 
Πώς να ψήσετε το ψάρι σωστά 
Για να χαρακτηριστεί ένα ψάρι σωστά ψημένο θα πρέπει να έχει διατηρήσει όλα τα υγρά του, γιατί διαφορετικά χάνει όλη του την γεύση και κατά την διάρκεια της κατανάλωσής του μοιάζει αρκετά άνοστο. Το ψάρι, γενικότερα, είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη τροφή. Δεν είναι όπως το κρέας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αν το ψήσετε σε κάρβουνα επιλέξτε κατά προτίμηση μια ψηστιέρα χειρός για να το τοποθετήσετε, η οποία μάλιστα να γυρνάει και από τις δύο πλευρές και αποφύγετε να το εναποθέτετε απευθείας στην ψησταριά, για να μην χρειαστεί να το γυρίσετε μόνο του και έτσι το "τραυματίσετε" εξωτερικά. 
Μπορείτε να ψήσετε το ψάρι είτε σκέτο είτε τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Στην προκειμένη περίπτωση διατηρούνται καλύτερα τα υγρά του, ωστόσο πρόκειται για μια πιο χρονοβόρα διαδικασία. Για να καταλάβετε ότι το ψάρι έχει ψηθεί σωστά τρυπήστε με ένα πιρουνάκι, προσεκτικά για να μην χαθούν τα υγρά του ψαριού, και παρατηρήστε αν έχει αίμα η ραχοκοκαλιά. 
Αν δεν έχει το ψάρι σας είναι έτοιμο και σωστά ψημένο. Πηγή: www.greekguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου