Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΝΑΝΕ

Μαθήματα επιβίωσης από ταινίες (vid)




Θα εξετάσουμε 3 ταινίες με περιεχόμενο επιβίωσης.

Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί γύρω από ένα σενάριο καταστροφής 

που σε θέτει αμέσως σε επιβίωση. 
Ας δούμε 3 βίντεο με κριτικές πάνω στις 3 αυτές ταινίες.




Α) The road (2009)





-οι καιρικές συνθήκες: τους πετυχαίνει η καταστροφή τον χειμώνα. Δεν υπάρχει πολύ φαγητό γύρω στη φύση και κάνει κρύο. Επειδή δεν ξέρουμε πότε θα μας βρει η καταστροφή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα περιβάλλοντα και όλες τις καιρικές συνθήκες… για λιοπύρι, για βροχή, για αέρα, για χιόνι… Σκεφτείτε ότι κάθε φθινόπωρο κατεβάζουμε από το πατάρι τα χειμωνιάτικα ρούχα και ανεβάζουμε τα καλοκαιρινά και άνοιξη κάνουμε το αντίστροφο. Στην επιβίωση όμως έφυγες με ό,τι πήρες μαζί σου… δεν έχει κάντε μια παύση να πάω στο πατάρι να αλλάξω ρούχα κατάλληλα για την εποχή… Βέβαια επειδή κατευθύνεσαι σε βουνό και δάσος εννοείται ότι καλοκαιρινά ρούχα δεν θα κουβαλήσεις μαζί σου αφού έχει ψύχρα τις περισσότερες ώρες και ειδικά το βράδυ και έντομα.

-τα τρόφιμα σε μια τέτοια κατάσταση είναι δυσεύρετα. Τα αποθέματα των καταστημάτων δεν επαρκούν παρά μόνο για λίγες μέρες και εννοείται θα λεηλατηθούν άμεσα. Πολλοί δίνουν χρονικό περιθώριο 3 ημερών πριν το πλήρες άδειασμα τους, αλλά ίσως και να είναι πολύ λιγότερο… Στην αρχή έχεις τις κονσέρβες που τυχόν έχεις κουβαλήσει στο σακίδιο και σε διάφορα καταφύγια που κατασκεύασες από τώρα, κατά μήκος της διαδρομής. Για πόσο καιρό θα επιζήσεις με αυτά; Άρα πρέπει να μπορείς να εξασφαλίσεις την τροφή σου. Πρέπει να ξέρεις από κυνήγι, ψάρεμα, στήσιμο παγίδων, να ξεχωρίζεις εδώδιμα φυτά των βουνών. Πέρα από αυτά μπορεί να βρεις τροφή αν βρεθείς σε κάποια πόλη ή χωριό. Θα μπεις όμως στο ηθικό δίλημμα, να κλέψω από άλλον ή θα συνεχίσω να πεινάω; Να το προχωρήσω και παρακάτω; Θα φάτε ζωύφια, έντομα, φίδια, ποντίκια για να επιβιώσετε; Υπάρχει και ακόμα χειρότερο αλλά το αφήνω για άλλο άρθρο.

-Σ’ ένα τέτοιο κόσμο για τους περισσότερους οι ηθικές αξίες θα πάνε περίπατο. Αφού ο φόβος της αστυνομίας δεν θα υπάρχει, πολλοί θα βρουν την ευκαιρία να επωφεληθούν και πλέον ο ισχυρός παίρνει το πάνω χέρι, όπως στη λίθινη εποχή. Θα παίρνει λοιπόν ό,τι θέλει με την βία, επειδή απλά μπορεί. Δεν σημαίνει ότι αυτός στο τέλος θα επικρατήσει… Θα επικρατήσει ο πιο έξυπνος, ο πιο ανθεκτικός και ο πιο αδίστακτος. Εσύ τι θα κάνεις; Θα κλέψεις φαγητό από ένα παιδάκι; Θα σκοτώσεις κάποιον; Θα βοηθήσεις μια γυναίκα που θα κραυγάζει; Θα αφήσεις πίσω έναν σύντροφο που θα έχει τραυματιστεί; Θα στήσεις παγίδα σε κάποιον; Θα βοηθήσεις κάποιον αδύναμο ή θα τον αφήσεις να πεθάνει; Όλα αυτά είναι ηθικά διλήμματα. Σκεφτείτε τα, αν και οι περιστάσεις είναι αυτές που θα σας κάνουν να επιλέξετε.

-η θέληση για ζωή: ίσως ο πιο κορυφαίος παράγοντας από όλους. Στην σύγχρονη εποχή με τα τόσα πολλά καλούδια της τεχνολογίας, πλέον έχουμε φτάσει στο βαθμό της εξάρτησης. Έχουμε δει βίντεο που η νεολαία επιλέγει το κινητό της, αντί για την οικογένειά της… άλλος λέει η αυτοκινητάρα μου!!!!! άλλος το κλιματιστικό!!!! Άλλος η τηλεορασάρα μου!!!!!! Νομίζετε ότι όλοι αυτοί θα μπορέσουν να αντέξουν το ψυχολογικό βάρος όλης αυτής της αλλαγής; Κάποιοι θα προσαρμοστούν και θα το κάνουν.. οι υπόλοιποι απλά θα επιλέξουν την εύκολη λύση εξόδου από το φαινομενικό αδιέξοδο… δηλαδή την αυτοκτονία… Συνηθίστε από τώρα να μην εξαρτάστε από την τεχνολογία και από τα υπάρχοντά σας. Θα έρθει καιρός που όλα θα μας τα πάρουν. Μην δένεστε με αυτά, ώστε να μην σας λείψουν…

-τρόπο άμυνας: στην Ελλάδα που η οπλοκατοχή δεν είναι διαδεδομένη όπως στις ΗΠΑ, δεν κυκλοφορούν τόσα όπλα. Κατά περιοχές βέβαια ξέρουμε ότι κυκλοφορούν πολλά. Μπορείς να βγάλεις άδεια για κυνηγετικό όπλο ή να επιλέξεις όποιο άλλο όπλο βρεις, φτιάξεις ή επιθυμείς (τόξο, βαλλίστρα, μαχαίρι, εργαλεία, οικιακά αντικείμενα κτλ). Πάντως σίγουρα χρειάζεσαι κάτι για να αμυνθείς.

-υγεία: είσαι και θα παραμείνεις ο μόνος υπεύθυνος για την υγεία σου. Φρόντισέ την.

B) The book of Eli (2010)






-συμμορίες: αναμφίβολα θα έχει πολλές. Και στο δρόμο και στις πόλεις. Ίσως κάποια στιγμή ακόμα και στα βουνά. Μπορεί να ενωθούν κάποιες σε μια μεγαλύτερη που θα έχει τον έλεγχο ακόμα και ολόκληρης πόλης. Προσπαθήστε να τις αποφύγετε και μην ενταχθείτε σ’ αυτές.

-νοοτροπία του ήρωα- μοναχικού λύκου: όπως θα υπάρξουν οι συμμορίες έτσι θα υπάρξουν και οι ήρωες. Είναι πολύ δύσκολο όμως να επιβιώσει κάποιος απολύτως μόνος του στη φύση. Μάλλον μια ολιγάριθμη ομάδα επιβίωσης θα είναι το καλύτερο. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές, στην φύλαξη σκοπιάς και να μην εκθέτουν την ομάδα με τις πράξεις, τις παραλήψεις ή τα νάζια τους σε κίνδυνο. Ο στόχος πάντα είναι να αποφύγετε μια μάχη και όχι να την πολεμήσετε!!!!

-χρήση πυροβόλου όπλου για κυνήγι: ξεχάστε το!!!!!!!!!!!!!!!! Θα ακουστεί ο ήχος και θα φανερωθεί η παρουσία σας. Επίσης, τα θηράματα και τα πουλιά θα είναι οι πρώτες τροφές στις οποίες οι άνθρωποι θα στραφούν μόλις τελειώσουν οι αποθηκευμένες προμήθειές τους. Μάθετε τα εδώδιμα φυτά προετοιμαστείτε στην ιδέα ότι θα φάτε ακόμα και έντομα, σκουλήκια, φίδια, ποντίκια κτλ ίσως ακόμα και ωμά γιατί θα φοβάστε να ανάψετε φωτιά… Σκεφτείτε ότι τον πρώτο καιρό, θα φοβάστε γιατί θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Μετά θα φοβάστε γιατί θα έχουν μείνει οι ικανοί άνθρωποι…

-πορεία μέσω δρόμων και πόλεων: οι δρόμοι και οι πόλεις θα πρέπει σαφώς να αποφεύγονται. Περπατάμε πάντα παράλληλα στον δρόμο και τουλάχιστον με 100 μέτρα απόσταση και απαρατήρητοι εφόσον δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε. Προτιμότερο είναι να βρισκόμαστε συνεχώς καλυμμένοι από την βλάστηση των βουνών. Άντε το πολύ- πολύ κάποια καταδρομική ενέργεια να επιχειρηθεί σε κάποιο εγκαταλελειμμένο χωριό και αφού το έχουμε παρακολουθήσει για ανθρώπινη παρουσία νωρίτερα. 

-νερό: όλοι οι στρατοί στην αρχαιότητα κινούνταν από μια πηγή νερού στην επόμενη. Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί απλά θα κινηθούν στο δρόμο και όπου τους βγάλει συνήθως χωρίς σχέδιο. Κοινώς θα πορεύονται σαν πρόβατα στη σφαγή. Μην τους ακολουθήσετε. Εντοπίστε τις πηγές νερού στη διαδρομή σας και κινηθείτε προς τα εκεί. Επίσης, με κάθε ευκαιρία συλλέξτε νερό.

-αγρότης: αν έχετε κάποιο καλυμμένο χωράφι (από τις γύρω αποθήκες και βουνά) και κρατημένους σπόρους ίσως θα μπορούσατε κάτι να κάνετε. Αν σας ανακαλύψουν όμως θα καταλήξετε νεκροί ή θα μετατραπείτε εύκολα σε δούλο μιας συμμορίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσατε να εκτρέφετε και κάποια μικρά ζώα όπως κουνέλια ή κότες αν και οι κότες λόγω θορύβου μπορεί να σας προδώσουν. Όλα αυτά μόνο αν ζείτε σε κάποιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό και μόλις εμφανιστεί κίνδυνος είστε κολλητά στο δάσος για να διαφύγετε.

-σακίδιο επιβίωσης: και μόνο που το κουβαλάτε γίνεστε στόχος. Οι περισσότεροι θα θέλουν να μάθουν τι κουβαλάτε και να σας το πάρουν. Θα πρέπει να μπορείτε να το κουβαλάτε αλλά και να παλέψετε γι’ αυτό και μάλιστα φορώντας το. Σκεφτείτε ότι σας επιτέθηκε μια ομάδα ατόμων και πρέπει να δώσετε μάχη σώμα με σώμα. Αν βγάλτε την τσάντα, κάποιος θα την αρπάξει και θα τρέξει να φύγει ενώ οι υπόλοιποι θα σας καθυστερήσουν για να μην τρέξετε πίσω του. Κατόπιν θα βρεθούν σε προκαθορισμένο σημείο να μοιράσουν τη λεία τους.

-μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μηχανή: κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο κατά την πρώτη σας φυγή και εφόσον οι δρόμοι είναι ακόμα ανοιχτοί και υπάρχουν και καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι με το που συμβαίνει η κρίση αμέσως φεύγετε για το καταφύγιο. Αν ξεκινήσει το κύμα φυγής, ξεχάστε το. Αργήσατε. Σύντομα το ντεπόζιτο θα αδειάσει και θα μείνετε από βενζίνη ενώ και τα βενζινάδικα θα αδειάσουν. Το κύριο όχημά σας λοιπόν μετά θα είναι τα πόδια.

-χειραγώγηση μέσω ιδεολογιών, χρώματος του δέρματος, θρησκείας κτλ: ξέρουμε όλοι μας ότι διάφορα πυροτεχνήματα θα χρησιμοποιηθούν για να διαμορφωθεί μια κοινή ιδεολογία των μελών μιας ομάδας – συμμορίας και να υψωθεί απέναντι ο εχθρός. Μην παρασύρεστε από ιδεολογικές φαμφάρες και πολέμους άλλων. Κοιτάτε τη δουλειά σας και την επιβίωσή σας μακριά από διαμορφούμενες ομάδες, ειδικά ένοπλες. Μην ξεχνάτε όσα μάθαμε με τόσο κόπο από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο. Δεν σου χρειάζονται ούτε σοβινισμοί, ούτε αναρχίες, ούτε ιερείς, ούτε οικολογία κτλ. Στην επιβίωση θα είσαι εσύ και ο φίλος σου ο Χριστός.

C) The Edge (1997)





-Βουνά- κρύο και υποθερμία: το κρύο είναι πολύ ύπουλος εχθρός. Πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Πολύ γρήγορα πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και εκδηλώνεται η υποθερμία. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημεία της υποθερμίας (υπάρχουν στον ΔΟΕ του Δημοσθένη Λιακόπουλου). Βρείτε ή φτιάξτε ένα καταφύγιο απάνεμο και προστατευμένο από την βροχή κατά το δυνατόν. Πάντα η κλειστή πλευρά του καταφυγίου να είναι προς τον βορρά και η είσοδος προς το νότο. Ο βοριάς τρυπάει τα κόκκαλα όπως λέμε στην Μακεδονία. Φροντίστε να μείνετε στεγνοί έχοντας αδιάβροχο και ανάβοντας φωτιά. Και μην μένετε με ιδρωμένα ή βρεγμένα ρούχα.

-άσκοπη κατανάλωση ενέργειας: η τροφή δεν πρόκειται να είναι σε αφθονία όπως σήμερα γύρω μας και αναγκαστικά θα τρώμε ό,τι βρούμε. Τις περισσότερες φορές δεν θα καλύπτουμε την ημερήσια θερμιδική κάλυψη και πολλές φορές θα είμαστε νηστικοί ακόμα και για μέρες. Έτσι καμία σπατάλη ενέργειας δεν πρέπει να γίνεται. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να προγραμματίζουμε τις ενέργειές μας πριν αρχίσουμε να πράττουμε και να εκμεταλλευόμαστε όπου μπορούμε τη φύση προς όφελός μας. Η φύση είναι τσιγκούνα, τεμπέλα αλλά και δίκαιη. Γιατί π.χ. να κουβαλήσεις ένα κορμό την ώρα που μπορεί να το κάνει το γειτονικό ποτάμι για σένα; Γιατί να σηκώσεις έναν βράχο όταν μπορείς να τον κυλήσεις;

-διατήρηση ηθικού: ζώντας στις κακουχίες είναι αυτονόητο ότι το ηθικό σου θα κλονιστεί. Το θέμα είναι τι κάνεις από κει και πέρα. Τα παρατάς και ουσιαστικά αυτοκτονείς ή σφίγγεις τα δόντια και συνεχίζεις; Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με συζητήσεις, δουλειές και προσευχή. Και μην ξεχνάτε ότι αν επιβιώσετε το κάνετε για να βοηθήσετε τον Πολέμαρχο στην διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου και όχι γιατί μια μέρα θα ξαναπολαύσετε τα αγαθά του Μάτριξ… Ειδικά ο αρχηγός της ομάδας θα παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να αναπτερώνει το ηθικό των άλλων μελών. Το να υπάρχει ένα πλάνο, ακόμα κι αν δεν είναι το καλύτερο, βοηθάει στο να κρατάει το ηθικό ακμαίο.

-μαχαίρι: αναπόσπαστο βοήθημα στην επιβίωση. Μάθετε τις χρήσεις του από τον τόμο ‘’το ξύλο, η πέτρα και το μαχαίρι σαν εργαλεία επιβίωσης’’ του Δημοσθένη Λιακόπουλου. Μερικές μόνο από αυτές είναι για κατασκευή εργαλείων, παγίδων, ιατρικές χρήσεις, στο κυνήγι, το ψάρεμα κτλ.

-φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα: μπορείς να τα αξιοποιήσεις σε κάτι χρήσιμο. Για παράδειγμα αναφέρει το κόψιμο μιας αλυσίδας και διαμόρφωση των κρίκων σε αγκίστρια και τη χρήση βελόνας ή συνδετήρα σαν πυξίδα.

-άγρια πανίδα: είδατε σε άλλο άρθρο http://www.el.gr/war/survival/183-survival/96565-know-your-enemy-trito-meros ότι είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος ακόμα και στην Ελλάδα. Πλούσια πηγή τροφής και γούνας. Αλλά ξεχάστε τον ήρωα που τα σκοτώνει με ένα βέλος ή μια μαχαιριά. Αν δεν έχετε πυροβόλο όπλο, θα χρειαστείτε ένα δόρυ ακονισμένο στην άκρη τόσο για αρκούδα όσο και για λύκους. Επίσης, ένα φλεγόμενο κούτσουρο είναι πολύτιμο βοήθημα. Και φυσικά ένα στενό μέρος που να χωθείτε και να έχετε καλυμμένα τα νώτα σας.

-φωτιά: σε ζεσταίνει, μαγειρεύεις, σε προστατεύει από ζώα, διώχνει ο καπνός τα έντομα, μπορείς να καπνίσεις κρέας για να το συντηρήσεις, συμβάλλει στο ηθικό και σου κρατάει παρέα. Προσοχή, όμως, μην το παρακάνετε και βάλετε φωτιά στο δάσος και μπορεί να σας προδώσει το φως της τη νύχτα ή ο καπνός τη μέρα.

Από παντού λοιπόν έχουμε να αντλήσουμε γνώση. Ας την αρπάξουμε!!!!!!

Ασκληπιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου