Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΤΟ 2022

Η πόλη που θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα και τον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ δεν υπάρχει

Το Λουσάιλ φτιάχνεται από το μηδέν και θα κοστίσει 45 δισ. δολάρια


Η πόλη που θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα και τον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ δεν υπάρχει

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πέρασε στην ιστορία, με τη Γαλλία να κατακτά το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για το 2022 στο Κατάρ. Θα είναι το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που θα πραγματοποιηθεί χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
Χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση, αλλά με τεράστια οικονομική δύναμη, το Εμιράτο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο.



Πέρα από τα στάδια και τις εγκαταστάσεις όμως, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή από το μηδέν μιας ολόκληρης πόλης στην έρημο. Η πόλη του Λουσάιλ - «μια πόλη με όραμα, μια πραγματική πόλη του μέλλοντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εκτείνεται σε μια περιοχή 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων και όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 450.000 ανθρώπους (200.000 μόνιμους κατοίκους, 170.000 εργαζόμενους και 80.000 τουρίστες).
Θα αποτελείται από 19 συνοικίες, θα έχει 22 ξενοδοχεία, τεχνητά νησιά, πανύψηλους ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, παραθαλάσσιες βίλες, δύο μαρίνες, λίμνη, θεματικό πάρκο, ζωολογικό κήπο, δύο γήπεδα γκολφ, προηγμένα μέσα μεταφοράς.
Εκεί θα βρίσκεται και το «Lusail Iconic Stadium», χωρητικότητας άνω των 80.000 θεατών (86.250 για την ακρίβεια) που θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξη της διοργάνωσης στις 21 Νοεμβρίου του 2022 καθώς επίσης και τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου.
Το κόστος κατασκευής της πόλης ανέρχεται στα 45 δισ. δολάρια και τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020. Μέχρι σήμερα ωστόσο ο φόρος αίματος είναι βαρύς.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδικάτων τουλάχιστον 1.200 εργάτες από την Ινδία και το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ, τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τους 4.000 μέχρι το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου