Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ

Tips για να προπονείσαι σωστά & αποτελεσματικά αυτό το καλοκαίρι



Ο personal trainer Ben Longley μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από διαφημίσεις και άρθρα σχετικά με νέες δίαιτες, προγράμματα προπόνησης και αντικρουόμενες μελέτες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.

"Ως personal trainer για περισσότερα από 12 χρόνια, πιάνω τον εαυτό μου να συζητά με διαφορετικούς ανθρώπους για τα ίδια θέματα. Για να μπορέσεις να απαντήσεις κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις, σου παραθέτω μερικά πράγματα που έχω μάθει, ώστε να ξεκαθαριστεί οποιαδήποτε σύγχυση υπάρχει στο μυαλό σου και να σε βοηθήσουν να είσαι υγιής".



1. Δεν υπάρχουν γρήγορες δίαιτες, εύκολη λύση ή μαγικά χάπια όταν πρόκειται για απώλεια βάρους ή καλή φυσική κατάσταση
"Συγγνώμη αν σου χαλάω το συννεφάκι, αλλά είναι αλήθεια. Μπορείς σίγουρα να επιταχύνεις τη διαδικασία, να αποφύγεις λάθη και να μεγιστοποιήσεις την προσπάθεια σου με δοκιμασμένες μεθόδους, αλλά η λέξη-κλειδί εδώ είναι η προσπάθεια. Η σκληρή δουλειά και η πειθαρχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το κόλπο είναι να γνωρίζεις και να εφαρμόζεις τις συμβουλές και τις μεθόδους που είναι πιο αποτελεσματικές, ώστε να είσαι σε θέση να μεγιστοποιήσεις το χρόνο απόδοσης σου."
2. Η ζυγαριά δεν αποτελεί τη σωστή μέθοδο για να παρακολουθείς την απώλεια λίπους
"Εάν δεν έχεις πάνω από 10-15 κιλά να χάσεις, τότε η ζυγαριά δεν αποτελεί τον σωστό σύμβουλο. Το ζήτημα με τη ζυγαριά είναι ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ μυών και λίπους και οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι η αύξηση της μυϊκής μάζας, σε βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και σε κάνει να φαίνεσαι πιο αδύνατος και υγιής. Η απώλεια μυών είναι κακή, η αύξηση των μυών είναι καλή, αλλά η ζυγαριά δεν μπορεί να στο δείξει αυτό!"
3. Μυϊκή καταπόνηση
"Ακριβώς επειδή δεν πονάς την επόμενη μέρα, μην νομίζεις ότι δεν προπονήθηκες αποτελεσματικά. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να νιώθουν πιο εύκολα μυϊκό πιάσιμο συγκριτικά με άλλους και αυτό εξαρτάται από τις φλεγμονές του οργανισμού σου αλλά και από την εξοικείωση σου με τη γυμναστική."
4. Η λάθος τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό
"Πολύ συχνά στη βιομηχανία της γυμναστικής δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων. Ενώ η ποιότητα των κινήσεων και η τεχνική δεν είναι «η ουσία» που θα σε παρακινήσει για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, εντούτοις είναι η πιο σημαντική και αυτή που θα σε κάνει να δεις στο σώμα σου τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κακή τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ή μακροχρόνια χρόνια βλάβη."
5. Η θέληση είναι το νούμερο ένα όταν θες να δεις αποτέλεσμα
"Εάν έχεις θέληση για βελτίωση -θα έχεις και αποτέλεσμα. Ο αρνητισμός δεν σε βοηθάει. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ θέλησης και επιτυχίας, ανεξάρτητα από τη γενετική και τη φυσική σου κατάσταση."

6. Μην επαναπαύεσαι στη ιδέα ότι όσο μεγαλώνεις μειώνεται η σωματική σου απόδοση
"Κανένας από εμάς δεν πρόκειται να ζήσει για πάντα, αλλά όσο περισσότερο αποφεύγεις τις ανθυγιεινές συνήθειες, τόσο καλύτερα θα μπορείς να αντιμετωπίσεις την πάροδο του χρόνου. Η αιτία δεν είναι η ηλικία, αλλά ο τρόπος ζωής που ακολουθείς μέσα στο πέρασμα των χρόνων, που μπορεί να είναι επιζήμιος για το σώμα σου."
"Είναι το επί σειρά 10 ετών κάπνισμα χειρότερο από το κάπνισμα επί πέντε χρόνια; Είναι πιο επώδυνο το να χτυπάς το κεφάλι σου σε έναν τοίχο για 10 λεπτά από το να το χτυπάς 5’; Φυσικά η απάντηση είναι ναι, και δεν έχει τίποτα να κάνει με την ηλικία."
7. Η άσκηση είναι ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών σου
"Κανείς δεν τρελαίνεται για το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά ξέρεις ότι πρέπει να γίνει και απλά το κάνεις. Και δεν πλένεις τα δόντια σου 5 μέρες τη μια εβδομάδα και 1 μέρα την άλλη, αλλά το κάνεις καθημερινά και συστηματικά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την άσκηση, η οποία θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ρουτίνας σου."

8. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στην υγεία και τη φυσική σου κατάσταση
"Κάποιοι άνθρωποι είναι εκ γενετής πιο δυνατοί και υγιείς. Άλλοι άνθρωποι αργούν να ξεκινήσουν τη σωστή διατροφή και την άσκηση και έτσι τρέχουν για να «προλάβουν». Άλλοι άνθρωποι μεγαλώνουν χωρίς να διατρέφονται σωστά ή να γυμνάζονται. Κάποιοι άλλοι πρέπει απλώς να προσπαθούν σκληρότερα από άλλους για να πάρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είναι σημαντικό να καταλάβεις πού βρίσκεσαι και πού θέλεις να φτάσεις, ώστε να προσαρμόσεις τη διατροφή και την άσκηση σου αντίστοιχα."

9. Η αποθεραπεία μετά την άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την προπόνηση
"Ένα υγιές γεύμα μετά την προπόνηση, επτά έως εννέα ώρες ύπνου, μείωση του στρες και ορισμένοι χρόνοι διακοπής είναι απαραίτητα για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και βέλτιστα αποτελέσματα. Δεν βλέπεις αποτέλεσμα μόνο από την προπόνηση, αλλά και από την σωστή αποθεραπεία του οργανισμού σου."
10. Είσαι ότι τρως
"Αυτό που τρως (ή δεν τρως) μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σου και να θέσει τις βάσεις για τη σωματική σου ικανότητα."
"Αλλά επίσης να σκέφτεσαι την ποιότητα του φαγητού που επιλέγεις. Αν είναι φρούτο ή λαχανικό, πώς καλλιεργήθηκε; Αν είναι ζώο, πώς θανατώθηκε; Ζούσε σε κλουβί ή τριγυρνούσε ελεύθερο; Ήταν γεμάτο με ορμόνες και αντιβιοτικά; Το φαγητό σου είναι τόσο καλό όσο η υγεία του φυτού ή του ζώου από το οποίο προήλθε. Είσαι αυτό που τρως."

11. Αν ψάχνεις για δικαιολογίες, θα βρεις πάντα μια
"Τότε απλά θυμήσου ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει κάποιος άλλος, που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από εσένα και που τελικά πέτυχε τον στόχο του."

12. Τα αποτελέσματα δεν είναι «γραμμικά»
"Μην περιμένεις να δεις αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση. Μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να συνδυαστούν για δεις μεγάλη αύξηση στην απώλεια λίπους. Αγκάλιασε το αποτέλεσμα."
13. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης της διατροφής σου
"Δεν γίνεται όλοι οι άνθρωποι να έχουν ακριβώς το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα, εφόσον όμως οι βασικές αρχές είναι κοινές για όλους -να τρως ολόκληρα γεύματα, να μειώσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να παρέχεις στο σώμα σου επαρκή θρεπτικά συστατικά για να διατηρείς την υγεία, τη φυσική κατάσταση, τους μυς και τη δύναμη σου."

14. Είσαι αυτό που τρως και ο τρόπος που ασκείσαι
"Αυτό θα συμβεί και σε ένα, σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα. Τι τρως και πως ασκείσαι καθημερινά; Και τι αλλαγές είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να επιτύχεις τους στόχους σου;"
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου