Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

Το σκάνδαλο των σκανδάλων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Συνημμένη Εικόνα: pn.jpeg


Χωρις προλογο..
Μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, η υπόθεση της δανειοδότησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας από τι τράπεζες, με εγγύηση τις κρατικές επιδοτήσει που ΘΑ έπαιρναν παίρνει διαστάσεις μείζονος πολιτικού σκανδάλου. Ταυτόχρονα το αδίκημα της απιστίας επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια πολλών τραπεζιτών και τραπεζικών στελεχών. Για το θέμα αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει από τις 30 Νοεμβρίου 2011 τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εάν τα δάνεια είναι επισφαλή, αφού δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα εξακολουθήσουν να επιχορηγούνται μελλοντικά ή ότι το ύψος των επιχορηγήσεων θα παραμείνει αμετάβλητο.

pnΤα δάνεια προς τις τράπεζες είναι 132,4 εκατομμύρια ευρώ για τη Νέα Δημοκρατία, 120, 7 για το ΠΑΣΟΚ, 10,9 για το ΚΚΕ και 8,2 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα το 2012 η κρατική επιδότηση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται δραματικά. Όμως τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα σε συνεργασία με τις τράπεζες και κυρίως την κρατική Αγροτική που ελέγχουν, πήραν τεράστια δάνεια με εγγύηση μεγάλα ποσοστά που πλέον δεν διαθέτουν. Ταυτόχρονα, δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον στη σημερινή τους μορφή ή με το σημερινό τους τίτλο.

Αλλά ας δούμε πως είναι το νομοθετικό πλαίσιο.

Με το νόμο Σκανδαλίδη (3023/2002) τα κόμματα λαμβάνουν τριπλή κρατική χρηματοδότηση, «προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους». Οι τρεις χρηματοδοτήσεις είναι:

1. Η ετήσια τακτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 1,020100 των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

2. Η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται κάθε φορά που γίνονται εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές και ανέρχεται σε 0,22% των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές. Αν το ίδιο έτος διεξαχθούν παραπάνω από μια εκλογές η εκλογική χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά το 0,35%.

3. Η ετήσια οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς των κομματικών στελεχών, ίση με 0,1000% των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού

Επισημαίνουμε ότι επιπλέον των προηγουμένων η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα δεν φορολογείται.

Δικαιούνται την κρατική χρηματοδότηση τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης και κόμματα που μετείχαν στις εθνικές εκλογές τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών και συγκέντρωσαν ποσοστό 1,50%.

Για την κατανομή της τακτικής και της εκλογικής χρηματοδότησης μεταξύ των κομμάτων, το ποσό που διατίθεται διαιρείται με το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν τα κόμματα που δικαιούνται επιδότησης. Το πηλίκο πολλαπλασιάζεται με το αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσε κάθε κόμμα και το γινόμενο αντιστοιχεί στο ποσό, το οποίο δικαιούνται το κόμμα.

Ας υποθέσουμε ότι το 2012 τα κόμματα θα πάρουν συνολικά 54 εκατομμύρια (όσα πήραν και το 2011).

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα, και με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα η επιδότηση, θα πέσει σε μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνειο, με βάση την ανυπόστατη υπόθεση ότι έπαιρνε και το 2012 μεγάλο ποσοστό κι άρα περίπου την ίδια επιδότηση.

Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία με βάση τις εκλογές του 2009 θα έπαιρνε 23 εκατομμύρια ευρώ αλλά τώρα και με βάση το πρόσφατο ποσοτό της πέφτει στα 10.

Κι εδώ γίνεται ολοφάνερο το σκάνδαλο. Προεξοφλώντας ότι θα έχουν τα ίδια υψηλά ποσοστά, τα πρώην μεγάλα κόμματα ζήτησαν και πήραν από τις τράπεζες δάνεια, βάζοντας σαν εγγύηση τις κρατικές επιδοτήσεις που υπέθεταν ότι θα έπαιρναν τα επόμενα χρόνια. Αλλά πλέον τέτοιες επιδοτήσεις δεν υπάρχουν.

Τα δάνεια προς τις τράπεζες είναι 132,4 εκατομμύρια ευρώ για τη Νέα Δημοκρατία και 120, 7 για το ΠΑΣΟΚ.

Η βασική πηγή δανειοδότησης τους είναι η υπό κρατικό έλεγχο Αγροτική Τράπεζα, από την οποία αφαίμαξαν ως δάνεια 106 εκατομμύρια η ΝΔ και 92 το ΠΑΣΟΚ.

Στη σύμβαση της Αγροτικής Τράπεζας με τη Νέα Δημοκρατία προβλέπεται η «εκχώρηση απαιτήσεων από Κρατική Χρηματοδότηση και Οικονομική Ενίσχυση των ετών 2012-2018 (πλην του 2015), ενώ για το ΠΑΣΟΚ η «εκχώρηση απαίτησης από Κρατική Χρηματοδότηση των ετών 2012-2016 (πλην του 2015)».

Εκτός από την Αγροτική Τράπεζα υπάρχουν και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν δοθεί δάνεια 8,7 εκατομ. ευρώ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019. Στη Νέα Δημοκρατία έχουν δοθεί δάνεια 5,1 εκατομ. με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020.

Πηγη:spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου