Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Υδροχλωρικό οξύ σε μπουκάλια με Coca Cola και Nestea.

Δημοσιευμένη  εικόνα



Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ανατεθεί η υπόθεση τοποθέτησης υδροχλωρικού οξέος σε μπουκάλια με Coca Cola και Nestea.


Σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) προχωρά η Coca Cola μετά τη μυστηριώδη προκήρυξη που εστάλη αργά το βράδυ της Δευτέρας με απειλές για διοχέτευση στην αγορά δηλητηριασμένων αναψυκτικών με υδροχλωρικό οξύ.

Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρχές για τη διαλεύκανση της περίεργης αυτής υπόθεσης, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Coca Cola στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος zougla.gr, εστάλη στα γραφεία του αναψυκτικό των 500 ml σε λευκό φάκελο, ο οποίος περιείχε, επίσης, ένα usb stick με προκήρυξη. Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις που έγιναν, το αναψυκτικό περιείχε ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.

Δημοσιευμένη  εικόνα
Στην προκήρυξη έξι σελίδων που φέρει την υπογραφή FAI/IRF Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο / Πυρήνας Nicola και Alfredo, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Εμείς 4 ημέρες μετά από την αποστολή των φακέλων θα ξεκινήσουμε την επανατοποθέτηση. Η ενέργειά μας αυτή θα διαρκέσει 10 ημέρες ακριβώς. Η επιλογή της περιόδου των εορτών δεν είναι τυχαία.



Αντίθετα είναι οι μέρες που τα κέρδη αυτών των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται. Οπότε για 10 ημέρες θα τοποθετήσουμε συνολικά 63 πλαστικά μπουκάλια Coca Cola light των 500ml και 42 πλαστικά μπουκάλια NESTEA των 500ml, όλων των γεύσεων. Η ενέργειά μας αυτή θα λάβει χώρα στις μητροπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η επανατοποθέτηση θα γίνει σε όλων των ειδών τα καταστήματα, που πουλάνε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όλα αυτά τα μπουκάλια που θα επανατοποθετηθούν περιέχουν περίπου 100ml διαλύματος υδροχλωρικού οξέος.

Επιλέξαμε το υδροχλωρικό οξύ, γιατί σε αυτή την αναλογία διαπιστώσαμε, έπειτα απο πειραματισμούς ότι δεν επηρεάζει καθόλου το χρώμα της COCA COLA και του NESTEA, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθαριστικά όπως η χλωρίνη κτλ».


Πως αντιμετωπίζεται η κατάποσή του

Μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η προκήρυξη οργάνωσης όπου ανέφερε πως είχε δηλητηριάσει αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρει τι μπορέι να προκαλέσει αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο κ.Αλμπάνης αναφέρει πως η κατάποση υδροχλωρικού οξέως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο), ωστόσο το εύρος των βλαβών εξαρτάται από την ποσότητα κατάποσης υδροχλωρικού οξέως.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να καταπιεί ένας καταναλωτής μεγάλες ποσότητες. «Το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει μεγάλες ποσότητες», λέει ο κ. Αλμπάνης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, μετά από κατάποση υδροχλωρικού οξέως, θα πρέπει να γίνεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου. Βεβαίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες.

Πάντως, ο κ. Αλμπάνης, συμβουλεύει τους καταναλωτές, πριν καταναλώσουν ένα μπουκάλι, να δοκιμάζουν πρώτα τη γεύση πίνοντας μια μικρή γουλιά. «Σε περίπτωση που η γεύση διαφοροποιείται ή κάτι τους προβληματίζει θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους», τονίζει ο καθηγητής.




ΠΗΓΗ: cityportal.gr | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου